12.05.2011. / 12:26

Autor: Nacional.hr

Boris Mikšić žestoko po Todoriću: 'On neće ući u Mercator, nego u Remetinec'

Osvrćući se na Mercatorovu odbijenicu Agrokoru, Mikšić tvrdi kako se Slovenci 'groze Todorićevog novca u Sloveniji te ga smatraju ozbiljnom prijetnjom za svoju zemlju'

Boris Mikšić Boris Mikšić Boris Mikšić, nezavisni kandidat na nadolazećim izborima žestoko se u svom priopćenju obrušio na vlasnika Agrokova Ivicu Todorića. Osvrćući se na Mercatorovu odbijenicu Agrokoru, Mikšić tvrdi kako se Slovenci 'groze Todorićevog novca u Sloveniji te ga smatraju ozbiljnom prijetnjom za svoju zemlju'

"Ništa čudno ako znamo da se radi o čovjeku koji je oličenje primitivne tajkunizacije, instant bogaćenja novcem nikad objašnjenog porijekla, ogromnih dugova prema svojim dobavljačima koje tjera u bankrot. Todorić raspolaže milijunima tuđeg novca uživajući pritom zaštitu i potporu naših vlastodržaca koji su skupa s njim odgovorni što se Hrvatska pretvorila u veletrgovački centar u kojoj visoko obrazovanu mladež očekuje karijera trgovaca i konobara", veli Mikšić, dodajući kako se čini da to 'Todorića ni najmanje ne mori', budući da on 'uživa u svom bogatstvu i šepuri se s njim pred osiromašenim narodom kojem je preživljavanje do kraja mjeseca postala egzibicija'.

Mikšić kaže da se vlasnik Agrokora, nakon što je uz kupovinu u Hrvatskoj kupio i većinu medija i političara, ovaj put pokušao proširiti preko granice u susjednu Sloveniju, ali da mu to nije uspjelo jer su 'Slovenci imali 20 godina vremena gledati plodove njegova poslovanja u Hrvatskoj'.

"Dovoljan razlog da od Todorića pobjegnu glavom bez obzira", ističe Mikšić, navodeći kako tamošnji ministri odbacuju mogućnost po kojoj bi Agrokor otkupom dionica Mercatora koje prodaje Pivovarna Laško ušao u vlasničku strukturu slovenske trgovačke kompanije.

Ističu, nastavlja Mikšić, da bi Agrokorovo preuzimanje Mercatora bilo udarac slovenskoj prehrambenoj industriji i poljoprivredi dok je Slovenski ured za zaštitu tržišnog natjecanja prodaju zabranio.

Mikšić je mišljenja kako Slovenci ovim odlukama poručuju da nisu sporna hrvatska ulaganja, već prošlost Ivice Todorića.

"Slovenci dobro znaju kao je taj čovjek simbol korupcije u Hrvatskoj, i Slovenci znaju da jednom kad Hrvatska ude u EU njegovo "carstvo" će se raspasti pa će u Remetincu praviti društvo ostaloj eliti uspješnih managera i političara. Zašto žrtvovati jednu od najuspješnijih slovenskih kompanija za opranu lovu od najvećeg balkanskog muljatora, Slovenci nisu toliko ludi", oštar je Mikšić.

Ivica Tododić (Pixsell)Ivica Tododić (Pixsell)"Činjenica je da si domaći mediji ne mogu priuštiti objektivnost koju naši susjedi ovaj put demonstriraju iz svoje nezagađene perspektive. Naime, komenitrajući stanje oko Mercatora, ministar Franc Križanič jasno je rekao medijama da je Mercator i dalje na prodaju - ali ne bilo kome! Nakon zaprimljene odbijenice u pokušaju kupnje slovenskog Mercatora, Agrokor je sada indirektno okarakteriziran od strane slovenskog ministra financija kao poduzeće koje nije 'stabilno i strateško'. S obzirom na to da je ponuda Agrokora bila zadovoljavajuća u financijskom smislu, ovaj komentar vrlo je zabrinjavajući jer evidentno cilja na druge aspekta Todorićeva poslovanja", ističe Boris Mikšić, navodeći i primjere poslovanja Agrokora u Hrvatskoj koji su po njegovom mišljenju problematični.

"Osim opće poznatog problematičnog kašnjenja u isplati dobavljačima, stanja monopola na domaćem tržištu, te loših uvjeta rada zaposlenih, Slovenci vrlo dobro prepoznaju rizik u suradnji s Todorićem, rekavši mu rezloutno 'ne'. Nažalost, Hrvatska javnost nije imala prilike reći ne tom istom Todoriću koji je zaklinjući se u nju, slavodobitno na sva zvona poručuje građanima da u njegovim prodavaonicama "kupuju hrvatsko", a istovremeno mu skoro 90% posto robne marke dolazi iz uvoza, uzima ogromne poticaje od države, iako gotovo isključivo uvozi prehrambene proizvode, za milijarde zakida hrvatski državni proračun dugujući državi namete", kaže Mikšić, koji na kraju rezonira:

"S obzirom da će doći vrijeme kad će nedodirljivi Todorić morati objasniti porijeklo svog novca, tvrdim da u Mercator neće ući ali u Remetinec sigurno hoće", kaže on

Vezane vijesti

Mikšić se vratio po još jednu tužbu za klevetu

Mikšić se vratio po još jednu tužbu za klevetu

Boris Mikšić, najpoznatiji po neuspješnim predsjedničkim kandidaturama 2005. i 2009. godine, vratio se i priprema se za parlamentarne izbore u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 12.05.11. 13:04

Apsolutno točan opis i Todorića i njegovog carstva.Mikšić je potpuno u pravu ma što god o njemu mislili naši građani.Todorić i stanje Agrokora je slika i prilika hrvatske tajkunizacije kao oiblika ratnog zločina.Tuđmanova doktrina je prepoznata i doživljava svoj vrhunac u kompromitaciji svoje apsolutne zablude.Državna vlast štiti Todorića štiteći sebe i svoj model pretvorbene pljačke.Nije ovo hrvatski jal već zdrava istina o bolesniku zvanom "Nova Hrvatska". Kada nemamo unutarnju snagu ni način razračuna sa kriminalnom pretvorbom,na to će nas natjerati okolnosti koje takav oblik prevarantskog i lopovskog modela,neće nikada blagosoviti.Još samo Hrvati,kao "guske u magli" ili zagorske tuke,promatraju svoju osobnu propast bez da prstom mrdnu.U pravu je Mikšić i hvala mu što je javno iznio ono što već i vrapci na grani znaju a još se jedino Hrvati prave "grbavi" iliti slkijepi.Čak neupućeni.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 12.05.11. 13:13

Slazem se sa Miksicem u potpunosti.Pogledajte tko su danasnji hrvatski bogatasi?Samo trgovci(Sverceri).Nigdje ni jednog tvornicara,nekoga koji proizvodi,toga nema u drzavi HDZ-a.Jedan polupismeni Kerum moze sa par godina sverca imati takvo bogatsvo.Toga ima samo u drzavi HDZ-a.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 12.05.11. 13:15

Desno s Tresnjevke ili s Tresnje lupeta ono sto znaju i ptice na grani pritom se želeći malo baciti u pogon i usput kad politički ozivi namlatiti jednu od žena. Koji davo svi ti "uspješni" biznis meni srljaju u tu politiku gdje mjesečno može dobiti dvadesetak tisuća kuna a u svom biznisu ostvaruje puno vise? Izgleda da i on srlja prema Remetincu.


registracija
12/11/10

grover, 12.05.11. 14:34

Agrokor i Todorić:

http://ideamislinavas.blogspot.com/


registracija
1/1/70

, 12.05.11. 16:40

Borise,ajd da čujem i od tebe nešto pametno.,Podržavam tu ideju.


registracija
8/7/10

Maroje, 13.05.11. 09:18

Tipično hrvatski jal....Užasavam se zavisnih ljudi


registracija
11/10/10

agaSovulj, 13.05.11. 11:49

Maroje, a da kod vas mozda nije tipicna hrvatska ravnodusnost. Zalosna slika nase stvarnosti je realno prikazana, i to se ne moze porec. Moze se samo ne zelit vidjet. Naravno, ovo podrazumijeva da se razumije o cemo je rijec.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 13.05.11. 15:54

Dobro, i sto sada?! Koliko god je to istina, trebalo se voditi racuna o tome ranije! Sto treba sada spaliti sve "Konzume" na lomaci, otpustiti na tisuce ljudi, upropastiti i ono malo sto funkcionira? Sto i kako dalje? Izvesti novu nacionalizaciju i eksproprijaciju imovine, uvesti neku novu "dikataturu proletarijata"? Sad smo jako pametni, nije da branim Todorica kad o njemu ovisi egzistencija na tisuce ljudi... nego se o ovome trebalo misliti davnih dana


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika