17.05.2011. / 17:21

Autor: Hina , Nacional.hr

Japan se drži cilja o zatvaranju Fukushime

Od samog početka je plan za stabilizaciju Fukushime, objavljen prije nešto više od mjesec dana, bio suočen sa skeptičnošću stručnjaka i japanske javnosti, ali bilo kakve promjene u prvotnom cilju smatrale su se politički preskupima za vladu

Reuters (arhiva)Reuters (arhiva)Japan je u utorak objavio svoje nove planove za obuzdavanje krize u oštećenoj nuklearki Fukushimi, pošto je priznao da je bio suočen s većim izazovima nego što je prvotno otkrio, i rekao da će se i dalje držati postavljenog cilja, a to je stavljanje reaktora pod kontrolu do siječnja iduće godine.

Više od dva mjeseca nakon smrtonosnog potresa jačine 9 stupnjeva i tsunamija, koji su pokrenuli najgoru nuklearnu katastrofu nakon Černobila, dužnosnici su izjavili da je rizik od još jedne eksplozije u nuklearki Fukushima u padu, ali da svaki korak prema stavljanju reaktora pod kontrolu prati nazadovanje.

Kriza je izazvala raspravu o budućnosti nuklearne energije u Japanu, koja je sve glasnija, te do revizije japanske politike o nuklearnoj energiji, u sklopu koje je bio cilj da se do 2030. godine u nuklearkama proizvede pola električne energije potrebne zemlji.

Od samog početka je plan za stabilizaciju Fukushime, objavljen prije nešto više od mjesec dana, bio suočen sa skeptičnošću stručnjaka i japanske javnosti, ali bilo kakve promjene u prvotnom cilju smatrale su se politički preskupima za vladu.

Nuklearni operator Tokyo Electric Power Co (TEPCO) priopćio je da je odustao od prvotnog plana da stabilizira reaktore na način da ih zalijeva vodom nakon prošlotjednog otkrića velikog curenja u glavnom spremniku rektora 1. Sada će pokušati hladiti reaktore radioaktivnom vodom koja se već nalazi u kompleksu Fukushime.

Novi pristup uključivat će skupe mjere za dekontaminaciju desetaka tisuća tona vode i izgradnju velikog skladišnog prostora za preostali otpad.

U potezu kojim je priznat ranije umanjeni rizik, TEPCO je također rekao da će pojačati svoj nadzor radijacije u obližnjem moru i proučiti što se može učiniti za sprječavanje zagađenja podzemnih voda.

TEPCO navodi da mu je i dalje cilj dovršiti prve korake kako bi ograničio daljnju radijaciju iz nuklearke koja se nalazi 240 kilometara sjeveroistočno od Tokija i zatvoriti tri nestabilna reaktora do siječnja 2012.

"Mi znamo da ima mnogo faktora i rizika, ali i dalje želimo dovršiti prve korake do srpnja i preostali dio nuklearke u roku od devet mjeseci", rekao je potpredsjednik TEPCO-a Sakae Muto na konferenciji za novinare.

Dodao je da je bilo nemoguće procijeniti koliko će stajati čišćenje Fukushime, koja ima ukupno šest reaktora. "To je nešto što ćemo morati proučiti tijekom vremena".

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika