19.05.2011. / 17:23

Autor: Hina , Nacional.hr

Počela utrka za čelno mjesto MMF-a

U igri je i predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet koji bi bio "fantastičan kandidat" za direktora MMF-a, ocijenio je direktor Nizozemske središnje banke Nout Wellink.

Dominiqe Strauss-KahnDominiqe Strauss-KahnNakon ostavke direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) u četvrtak je počela utrka za njegova nasljednika pri čemu Europa želi tu dužnost tradicionalno povjeriti Europljaninu, a zemlje u razvoju teže vlastitim kandidatom ostvariti veći utjecaj u odlučivanju.

Na čelu međunarodne financijske ustanove sa sjedištem u Washingtonu tradicionalno je Europljanin i Europa želi da to tako i ostane nakon ostavke Francuza Dominiquea Strauss-Kahna uhićenog u New Yorku pod optužbom za seksualni napad i pokušaj silovanja.

Zemlje koje se svojim gospodarskim pokazateljima pokazuju kao nove sile, drže da bi trebale ravnopravnije odlučivati o pitanjima svjetske ekonomije, piše Reuters.

Zajednica Nezavisnih Država koja okuplja države bivšega Sovjetskog Saveza osim baltičkih i Gruzije, odlučila je predložiti predsjednika Središnje banke Kazahstana za zajedničkog kandidata, napisao je na svome twitteru kazahstanski premijer Karim Masimov.

Kandidatura je neslužbena sa sastanka šefova vlada bivših sovjetskih zemalja u Minsku, a među njima je i ruski premijer Vladimir Putin.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso želi europskog kandidata "jakog i kompetentnog", rekla je u četvrtak njegova glasnogovornica Pia Ahrenkilde i objasnila da EU najviše pridonosi MMF-u te je prirodno da se 27 članica EU dogovori o kandidatu.

Europski povjerenik za gospodarska pitanja Olli Rehn drži "bitnim da novi direktor bude izabran na temelju zasluga i znanja", ali bilo bi dobro "da ta osoba dobro poznaje europsko gospodarstvo".

Općenito, gospodarstva u usponu imaju pravo natjecati se za čelnu dužnost MMF-a ili Svjetske banke, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel, ali istaknula je i ona važnost poznavanja europskog gospodarstva.

"Vjerujem u sadašnjem stanju, s obzirom na velike probleme s eurom i stoga što MMF vrlo snažno sudjeluje ovdje (...) "mislim da bismo trebali predložiti europskog kandidata", rekla je Merkel i objasnila da je Strauss-Kahn ostavio nedovršen posao.

Francuska ministrica gospodarstva Christine Lagarde, čije se ime spominje među kandidatima, ocjenjuje da "kandidata, bez obzira tko to bude, trebaju predložiti Europljani".

U igri je i predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet koji bi bio "fantastičan kandidat" za direktora MMF-a, ocijenio je direktor Nizozemske središnje banke Nout Wellink.

U četvrtak se oglasila Kina, drugo svjetsko gospodarstvo.

"Sastav uprave (MMF-a) trebao bi bolje odražavati promjene u globalnom gospodarstvu i predstavljati gospodarstva u usponu", rekao je Zhou Xiaochuan, prvi čovjek Kineske narodne banke.

Zhou je rekao da bi MMF trebao odabrati lidera na temelju "sposobnosti, moralnosti i marljivosti", piše Reuters uz napomenu da je to najjasnije kinesko očitovanje nakon izbijanja skandala s dosadašnjim direktorom MMF-a.

Kazahstanski kandidat Grigorij Marčenko (52), 2009. godine je ponovno izabran na čelno mjesto Središnje banke Kazahstana. Bio je gospodarski savjetnik šefa države Nursultana Nazarbajeva i predsjednik je kazahstanske banke Halyk Bank, piše agencija AFP.

Prema propisima MMF-a nitko ne može biti imenovan za izvršnog direktora ako ima 65 godina ili je stariji i nitko ne može ostati na dužnosti pošto napuni 70 godina. Taj propis izbacuje iz igre guvernera izraelske banke Stanleyja Fischera, a time je isključen i indijski savjetnik u vladi Montek Singh Ahluwlia te Europljanin Jean-Claude Trichet, prenosi agencija Reuters.

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika