19.05.2011. / 17:47

Autor: Nacional.hr

Institut za balkanske studije

Josipovića i Tadića maknuti iz razgovora o BiH, prodaju floskule kao Tuđman i Milošević

U Institutu smatraju kako bi SAD i EU trebale zabraniti Srbiji i Hrvatskoj miješanje u unutarnje stvari BiH

Boris Tadić i Ivo JosipovićBoris Tadić i Ivo JosipovićMeđunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane, IFIMES, u svojoj je posljednjoj analizi događaja u BiH te višemjesečnog blokiranja formiranja vlasti, naglasak stavio na negativan utjecaj koji na politiku u BiH imaju njeni bliski susjedi, Hrvatska i Srbija.

Analitičari IFIMES-a tako ističu kako bi s obzirom na trenutačno stanje političkih odnosa u BiH i regiji bilo kakvu konferenciju o BiH trebalo prolongirati do ulaska te zemlje u NATO. Također, napominju kako bi se takva konferencija trebala "isključivo voditi i organizirati pod patronatom i supervizijom SAD-a, uz pomoć EU i bez sudjelovanja Srbije i Hrvatske", jer je, smatraju u Institutu "većina kriza u BiH producirana iz njenog susjedstva".

Tadić i Josipović kao Milošević i Tuđman

"Ideje i spekulativna retorika predsjednika Srbije i Hrvatske, Borisa Tadića i Ive Josipovića, da treba poštovati volju naroda u BiH bi se na taj način u potpunosti realizirale. Navedenu floskulu, odnosno političku podvalu o volji naroda u BiH koju često ponavljaju Tadić i Josipović, a koju su obilato koristili Slobodan Milošević i Franjo Tuđman u vrijeme dvostruke agresije na BiH bila bi faktički operacionalizirana i sprovedena u politički život u BiH. Ključ svih budućih pregovora o BiH je izoliranje službenog Beograda i Zagreba od bilo kakvih uplitanja i djelovanja na izgradnju budućih političkih odnosa u BiH", stoji u analizi IFIMES-a.

Analitičari instituta nastavljaju kako je međunarodni stav da se ne treba miješati u unutarnja politička pitanja BiH zapravo licemjerna politika koja "za matricu ima istu politiku koja dolazi iz službenog Beograda i Zagreba".

"Zastupati stavove, formalno i faktički, da se politički predstavnici BiH trebaju samostalno dogovarati bez posredovanja i sudjelovanja međunarodne zajednice predstavlja signale nemoći i nezainteresiranosti međunarodne zajednice, odustajanje od Daytonskog sporazuma, ali i svojevrsnu implementaciju susjedskih velikodržavnih politika koje nisu prestale djelovati prema BiH potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma", stoji u analizi.

Pod hitno uvesti BiH u NATO

Upravo zato analitičari smatraju kako je ključan ulazak BiH u NATO jer će u tom slučaju BiH biti zaštićena. "Zbog toga osovina Ruska federacija - Republika Srbija - Republika Srpska žele onemogućiti ili prolongirati ulazak BiH u NATO", upozoravaju iz Ljubljane.

Nastavljaju kako je upletanje međunarodne zajednice, obezglavljivanje Ureda visokog povjerenika, a potom i direktno uplitanje Srbije i Hrvatske u političke odnose u BiH rezultiralo procesima koji vode ka dezintegraciji BiH. "Zbog toga međunarodna zajednica snosi ključnu odgovornost za trenutne (ne)prilike u BiH", navode.

"Ključni destruktivni faktor na Zapadnom Balkanu je režim srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, koji preko Milorada Dodika radi na destabilizaciji BiH", stoji u analizi u kojoj se navode i posljednji u nizu dokumenti koji su doneseni u Srbiji, a kojima je cilj očuvanje i jačanje odnosa matične države i dijaspore."Time je režim Borisa Tadića poslao jasnu poruku, da će i dalje biti destruktivni faktor u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Hrvatskoj", upozoravaju iz Ljubljane.

Katolička crkva najopasnija za interese BiH

Nastavljaju kako se potpora koja se u posljednje vrijeme HDZ-ima u BiH upućuje iz Hrvatske uspjela u cijelu situaciju uplesti i Rimokatoličku crkvu "što predstavlja najveću opasnost za interese BiH".

"Činjenica je, da je Katolička crkva, svojim najvećim dijelom u BiH, na čelu sa kardinalom Vinkom Puljićem pružila najveću podršku nezavisnosti BiH i u velikoj mjeri se suprotstavila Tuđmanu u podjeli BiH", ističu u analizi, ali i dodaju kako je zbog toga odgovornost Bošnjaka u BiH još veća.

Na kraju zaključuju kako su teze pojedinih međunarodnih organizacija i dužnosnika iz EU da se "BiH ne može održati na silu" netočne.

"Posljednju agresiju protiv BiH su realizirale dvije države iz okruženja, Srbija (i Crna Gora) i Hrvatska, koje bi upravo trebale raditi na afirmaciji i priznanju kontinuiteta države BiH, koja je svoju tisućugodišnju opstojnost gradila i izgradila na suživotu njenih žitelja, a da je sila koja se spominje bila poduzimana na razbijanju BiH, a ne nikako na njenom očuvanju. Vanjski interesi izvan BiH upravo su nanijeli najviše štete BiH, njenim građanima i interesima", zaključuju na kraju iz IFIMES-a.

Inzko mora smijeniti pa uhititi Dodika

Upravo zbog svega navedenog iz Instituta smatraju da je neophodno da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko treba zahtjevati poništavanje odluke o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj, smijeniti Milorada Dodika te ga potom uhititi i procesuirati. Također, Inzko bi trebao ponovo pokrenuti razgovore o konstituiranju vlasti na državnom nivou te angažirati sve raspoložive resurse za što hitniji prijem BiH u NATO. S druge strane, međunarodna bi zajednica, prije svega SAD i EU, trebale sankcionirati Srbiju zbog neuhićenja Ratka Mladića, ali i zaustaviti miješanje predsjednika Srbije i Hrvatske u unutarnje stvari BiH.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
22/6/10

Konstantinos, 19.05.11. 18:47

Gluplje analize odavno nisam citao. Kako mogu izjednacavati Srbiju i Tadica sa Josipovicem? Ovo je najbolji dokaz da se na silu stvara mit (iako on danas ne postoji) da HR ugrozava interese BiH! To su bedastoce! Valjda ih ugrozava svojim samim postojanjem na bih. zapadnim i sjevernim granicama? Njima je ta teza potrebna kako bi neutralizirali onu pravu opasnost a to je da preko RS i Srbije Rusija zeli oslabiti balkansko krilo NATO saveza pa u tome vidi Srbiju kao glavnog faktora nestabilnosti, te u glavnom, da se Hrvatima "prihefta" jos jedna etiketa - nepovjerenja (jer BIH politicarima Hrvati su sumnjivi i kad su najiskreniji!!!). Ali mi to jako dobro znamo, jer BiH napada HR iz preventivnih razloga zbog Srbije, a jako dobro zna da ce joj upravo ta HR biti jedini izvor sigurnosti i spasa ako krenu stvari po zlu. Osim toga HR je zivotno zainteresirana za zbivanja u BiH kao i za njenu cjelovitost, pa kao NATO clanica ima pravo "gledati" sto se desava u susjednom dvoristu i to BiH ne bi trebalo smetati je je HR NATO clanica pa joj prema tome, od HR ne prijete nikakve strane trupe ili napad. U glavnom da, kad udaraju na Srbe, Bosanci udaraju i na Hrvate bilo one tamo ili one u HR, samo onako nek se nadje tj. preventivno pa mozda i poluci neki rezultat. Samo se u Zagrebu smiju ovome jer su inicijatori ovakve "politike" odavno vec "procitani", jer abnormalno je da im se nesvida HR sa neiskrenim Tudmanom ali je jos abnormalnije da im se nesvidja iskreni Josipovic be fige u dzepu. Kod Bosanaca stvarno nesto nije u redu!


registracija
28/4/10

Zvonko, 19.05.11. 19:04

I opet floskule o podijeli BiH iz Karađorđeva! Ali, kada bi dobio i jedan jedini dokaz, transkript, pisanu izjavu, pa čak i "salvetu" o tako čemu, povjerovao bih! Nitko do sada nije ponudio nikakav opipljiv dokaz, niti će ikada ponuditi, a sjetimo se da su i Paraga i Čičak davnih još 90-ih, pa i poslije, najavljivali razno-razne dokaze, koji budu poslani u Haag! Do danas, Haag nije zaprimio niti slova, rečenice a niti grma dokaza.

Druga stvar! Agresija Hrvatske na BiH! Koliko se to mora ekstenzivno promatrati da bi se Hrvatsku moglo teretiti za agresiju? Jednako onoliko koliko bi i mi u Hrvatskoj mogli govoriti da je BiH vršila agresiju na Hrvatsku! BiH je bila prostor na koji se povukla JNA iz vojarni, prostor s kojeg je vojno djelovala koristeći svu vojnu infrastrukturu za agresiju na HR, prostor s kojega su bombardirani svi gradovi uz granicu, počev od Slavonskog Broda pa do Gospića i Dubrovnika! Srbija i Crna Gora su BiH koristile kao koridor za transport vojne opreme, ljudstva, streljiva i logistike. Iz BiH su vojne jedinice ulazile na teritorij RH. Zašto nitko nikada nije rekao da je BiH vršila agresiju na Hrvatsku, dok se i Izetbegović pravio da to nije njegov rat a Mesić u razgovorima sa pozicije predsjednika predsjedništva i kao vrhovni zapovjednik vojske povjeravao Aleksandru Vasiljeviću o autoritarnim Tuđmanovim sklonostima s prijekom potrebom da ga se makne. Istom se i zalagao da vojska poštedi Boljkovca, Manolića i Špegelja! Svi smo kasnije bili svjedocima da je ta ekipa najzaslužnija za uspjehe Hrvatske na vojnom i političkom području, sve do neuspjelog državnog udara u Saboru. Zato su vrijeme nestali Blaž Kraljević, Paradžik...kao njihov doprinos obračuna sa povampirenim ustašama!

Svi mitovi o podijeli Bosne, agresiji na BiH, rušenju Starog mosta i nametanju odgovornosti za rat s Muslimanima dolaze uvijek iz usta istih osoba. To su Mesić, Manolić i Boljkovac. Jedni druge citiraju a niti jedan nema dokaza za ni jednu od svojih tvrdnji.

Čak ni Dušan Bilandžić više ne ponavlja sulude mitove "svetog udbaškog trojstva"!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 19.05.11. 19:33

zvonko, da li vi zbilja vjerujete u to sto ste napisali. U jednom od komentara izjavili ste da Tudman nije zelio rat sa Srbijom, a sam je izjavio u govoru u Kninu 1995 "rat koji smo i htjeli." To sigurno nije bila montaza udbe. Tesko je raspravljat s onim ko ne vjeruje vlastitim ocima i usima. A ni kad Hag presudi i dokaze da je Hrvatska izvrsila agresiju na BiH, to cete pogotovo odbaciti.
Nisu za sve ovo krivi pioniri maleni. Trebamo se zahvaliti Susku, Belji, Sopti, i slicnim moralnim i intelektualnim krzljavcima koje je Pogrebnik Domovine okopio oko sebe krajem 80-ih, i doveo u Hrvatsku 1990, da bi pomirio sinove ustasa i partizana. A sinovi ustasa naravno jedva su docekali da nastave suzivot sa hrvatskim Srbima. To je ono sto nas je upropastilo, i nema veze sa pionirima.


registracija
1/1/70

, 19.05.11. 19:33

Apsolutno se slažem s analizom.Mozda je glede Josipovića malo preoštra...al' glede Tadića je preblaga.Bosanski Hrvat.


registracija
1/6/08

burgonjac, 19.05.11. 20:00

A zasto se ovo naziva uopce analizom?

i zasto se IFIMES predstavlja kao da se radi o nekakvom nezavisnom institutu?

http://www.ifimes.org/default.cfm?Jezik=En&Kat=1504

Vidi kako se Stipica smijesi sa stranica IFIMESa.
sve ovo sta je napisano nema veze s icime, nastavak Mesiceve retorike o podjeli Bosne.. Njemu je stvarno tesko palo sto su ga izbacili iz HDZa i sto nije bio tamo gdje je akcija bila...


registracija
1/12/10

kibidabi, 19.05.11. 20:15

Fra Jeleč

Kritični ste prema politici Ive Josipovića?

Nisam kritičan nego sam realan i ovo što govorim temeljim na činjenicama. Ako proanalizirate rezultate Josipovićeve politike prema Bosni i Hercegovini, oni su za sada ravni nuli, i zapravo još gore od toga. Iza Josipovićevih aktivnosti u našoj zemlji ostao je doduše jedan rezultat: ojačao je Milorada Dodika i njegova prijatelja u Mostaru Dragana Čovića i tu počinje i završava svaka priča o Josipovićevoj politici prema Bosni i Hercegovini. Njih dvojica su dobro uočili Josipovićevu taštinu, te su njegove poteze honorirali nagradama u Mostaru (Večernjakov pečat) i u Banjaluci (nagrada Nezavisnih novina). Josipovićev ne znam već koji susret s Miloradom Dodikom u Slavonskom Brodu je pokazao da osim osmijeha i fotografiranja za medije, iza svega ostaje samo privid i jedno veliko ništa, jer Dodika ne košta da i dalje poziva Hrvate da se vrate u Republiku Srpsku gdje im on i dalje garantira „bezbednost“, dok s druge strane njegova administracija čini sve da se nitko od njih ne vrati na svoja zgarišta. Dodiku je Josipović došao kao dar s neba i kao smokvin list kojim će prekrivati svoju pravu politiku prema Hrvatima. Zanimljivo je kako su se nakon višesatnog druženja u Slavonskom Brodu, gdje je „Dodik dao sramotnu izjavu da se „svi trebaju ispričati svima jer su svi pucali“ na što je Josipović kao i inače „mudro“ i jednako sramotno odšutio, visoki gosti uputili na još jednu „rundu“ druženja u Zagreb jer im valjda nije bila dovoljna sva ta silna „briga“ za izbjegle Hrvate koju su iskazali na susretu u Slavonskom Brodu. Najveće žrtve ovakve politike iz Zagreba su opet, po ne zna se koji put u povijesti, bosanski Hrvati.
__________________________________________
A što se tiče četnika Tadića i Vuka Jeremića,tu nije potrebno trošiti riječi.Izvrstna analiza. Sve kaže da će nas bosanskih hrvata nestati u BiH.


registracija
1/12/10

tavan, 19.05.11. 20:20

Ponuka me @kibidabi da se i ja osvrnem na ovu analizu za koju mislim da je pogodila u sridu.

* Kako vidite politiku srbijanskog predsjednika Tadića i hrvatskog predsjednika Josipovića prema Bosni i Hercegovini?

Što se tiče politike predsjednika Borisa Tadića prema BiH, ja bih je ukratko definirao kao politiku licemjerja, gdje Tadićeve na prvi pogled lijepe riječi o Bosni i Hercegovini uopće ne prate njegova djela. Tadić više nego aktivno podržava Milorada Dodika koji javno tvrdi da ga Bosna i Hercegovina ne zanima i koji sve radi na dezintegraciji ove zemlje. Skandalozno je, s druge strane, da predsjednik Srbije dolazi na predizborni skup jedne političke partije u RS-u, da se po BiH šeće bez potrebe da o tomu konzultira središnje državne institucije u glavnom gradu te zemlje, itd. O njegovoj tobožnjoj proeuropskoj politici napisani su odlični tekstovi upravo na vašem portalu, a Srđa Popović lucidno je razotkrio svu lažnost i licemjerje politike Tadićeve administracije.

Predsjednik Ivo Josipović, osim prvoga dolaska u BiH prilikom kojega je održao zapažen govor u Parlamentu BiH i posjetio neka mjesta stradanja naših naroda, vodi isto tako vrlo problematičnu politiku prema BiH koja ozbiljno dovodi u pitanje iskrenost njegovih postupaka. Upada u oči Josipovićeva potreba da se svidi svima, politika tobožnjega nemiješanja u bh prilike i nezauzimanja jasnih stavova koje onda svatko može tumačiti na svoj način, što se moglo vidjeti upravo prilikom njegova nedavna posjeta Mostaru i nakon izjava Dragana Čovića, te opširnog izvještaja SRNE kako se „Hrvatska više ne iscrpljuje u jalovom jurišanju na Republiku Srpsku, kao što je to činila za vrijeme dok je hrvatski predsjednik bio Stjepan Mesić, nego će Zagreb podržati stvaranje hrvatskog entiteta, odnosno federalne jedinice u Bosni i Hercegovini”. Nalazimo se pred prividnim apsurdom: čovjek, koji je izrazio žaljenje zbog Tuđmanovih postupaka prema BiH u devedesetim godinama, svojom dosadašnjom dvojbenom i nejasnom politikom zapravo najviše ide na ruku upravo podržavateljima takve hrvatske politike iz devedesetih godina koja i dalje najveću štetu nanosi bosanskim Hrvatima i interesima ove zemlje. Jednako mi je potpuno neobjašnjiva Josipovićeva potreba da višekratno daje izjavu kako je Milorad Dodik „ispunio sve što je obećao“. Bio bi red da se javnosti prikaže što je to Milorad Dodik obećao, a što je pak ispunio. Josipović bi trebao znati kako i tijekom ove godine Republika Srpska iz svoga proračuna nije izdvojila niti jednu konvertibilnu marku za povratak Hrvata na njihova ognjišta (je li i to Dodik obećao i ispunio svoje obećanje?). Osobno više vjerujem svojim očima i svjedočenjima ono malo povratnika u Posavinu od Doboja, Dervente, Bosanskog Broda, Šamca, Modriče itd. koji na svojoj koži odlično osjećaju svu „ispunjenost tih Dodikovih obećanja“. Kad se sve to ima u vidu, onda je sasvim razumljivo da su Kopanjine i Dodikove Nezavisne novine ovih dana upravo Josipovića nagradile kao ličnost godine, a repriza te nagrade slijedi uskoro u Mostaru, gdje mu se po svoj prilici smiješi i Čovićev Večernjakov pečat za iste zasluge. Znam da europska (odnosno britanska) politika forsira priču o potrebi za regionalnom suradnjom, protiv koje osobno nemam ništa pod uvjetom da ona bude postavljena na zdravim principima i osnovama i da se postojeći problemi ne guraju pod tepih. U tom kontekstu treba tumačiti ove učestale susrete Josipović-Tadić, pa i Josipovićeve pohvale Dodiku. Volio bih da se varam, no sve me to podsjeća na neke već viđene scenarije i bojim se kako se ovakva politika ne znam koji put vodi preko leđa Bosne i Hercegovine i njezinih interesa. Taj me proces zabrinjava i smatram kako se predsjednik Josipović u čitavoj ovoj priči o „regionalnoj suradnji“ nije prema BiH ispravno postavio, za razliku, recimo, od predsjednika Stjepana Mesića koji je zapravo prvi udario temelje za suradnju između Hrvatske i Srbije, pokrenuo proces pomirenja i izrekao riječi isprike srpskom narodu, ali je pritom vodio principijelnu politiku prema BiH i nije radio ništa nauštrb Sarajeva, Podgorice, Prištine... Čini mi se kako je „stavljen na led“ i od strane predsjednika Josipovića i predsjednika Tadića i to jedino zbog toga što je kritizirao licemjernu politiku koju prema BiH vodi predsjednik Tadić, što se postavio ispravno glede samostalnosti Kosova i što je Miloradu Dodiku rekao ono što mu očito nikada neće reći nijedan od njih. Zbog svega toga im je Milorad Dodik nedavno u Banja Luci upravo preko Nezavisnih novina iskazao svoju veliku zahvalnost.


registracija
1/12/10

tavan, 19.05.11. 20:22

Sve ovo što izgovori naš uvaženi svećenik Fra Jeleč potpisujem od A-Ž .Vjerujte tako razmišlja sijaset HRVATE iz Bosne.


registracija
23/8/09

xaron, 19.05.11. 21:52

Josipovića i Tadića maknuti iz razgovora o BiH.......
................................
A zasto ne maknuti iz razgovora i sve Hrvate i Srbe
, to bi bilo jos jednostavnije. Ovo je narucena studija
novcima iz S.Arabije. Sve djeluje toliko jadno da nije
jasno kako se to uopce pojevilo u Nacionalu.


registracija
1/1/70

, 19.05.11. 22:07

HDZ zna! - necenzurirano

Ova banda je HR narod uništila...a što se tiče ove incijative,mogu reći da nije slaba.S tom činjenicom da je ipak Josipović daleko bolji i pošteniji čovjek od Tadića. Josipović je rekao nama HRVATIMA D nam je glavni grad sarajevo,a lopov tadić i njegov pobočnik četnik dodik to još nisu rekli.


registracija
21/4/11

spBN, 19.05.11. 22:55

Evo nadobudnih autora teksta - direktori instituta:

1.Stipe Mesic
2.Bakhtyar ALJAF ,Iraqi Kurd
3.Zijad BEĆIROVIĆ, M.Sc. , islamski expert


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 19.05.11. 22:57

xaron,

pusti Josipovica i Tatica ne miru. Oni su odavno otpjevali svoje, isto kako DoDick i Covic sto su...

Hajde dodji popusi mi lulu mira, za dobrosusjedske odnose...


registracija
21/4/11

spBN, 19.05.11. 23:06

- Aпсурд је да једном сувереном државом, која је тренутно чланица Савета безбедности Уједињених нација, влада странац као краљ чија се извршна овлашћења могу поредити једино са овлашћењима најдеспотскијих режима на свету. Нема апсолутно никаквог оправдања да се задрже такве мере у 21. веку - рекао је Јеремић на међународној конференцији магазина "Економист".


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 20.05.11. 01:57

spBN,

apsurd je da se trabanti vodje zlocinackog podhvata s jedne strane i prolupalog velikosrpskog politikanta koji je crkno u prdekani s druge strane, i dalje petljaju u nesto, zbog cega su njhihovi zemljaci dobili po prstima...


registracija
1/1/70

, 20.05.11. 07:31

Kao Bosanski Hrvat u potpunosti se slažem s gore navedenim.Znam da je razlika između Tadića,četnika Dodika u odnosu na Josipovića,ja zamjeram Jospioviću što javno ne ukori Tadića,četnika Dodika što još nisu rekli svojim sugrađanima da je njihov glavni grad Sarajevo.I smatram da se Josipović nebi trebao družiti s takvim ljudima koji na sve načine ruše Bosnu. Istovremeno pitam našeg Josipovića,koji se druže s četnikom Dodikom, zašto od njega ne zahtijeva da kaže kome Posavina pripada? I da nama objasni,od kad tzv RS (zločinačka tvorevina) postojiu BiH? Tu nakaradu TREBA uništiti svim dozvoljenim sredstvima,bolje u miru nego u nekoj novoj OLUJI!!!


registracija
1/1/70

, 20.05.11. 07:43

Svi moji iz Usore a i šire podržavaju ovu ideju da se Tadića,a i našeg Ivu udalji iz svih pregovora.Pokazalo se do sad tisuću puta,da su više štete nanijli nego koristi.Ovdje posebno mislim na Srpske lopine.
Mnogi zamjerimo Ivi što Dodika podržava,najvećeg remetilačkog faktora u Bosni.I najvećeg mafijaša na Balkanu.


registracija
1/1/70

, 20.05.11. 07:47

Dok Tadić šuruje s Dodikom...i na sve načine potkopavaju Bosnu a i rade protiv HRVATSKIH interesa,dotle Josipović nasjeda velikosrpskim projektu SANU. Očekujem JASAN stav oko Bosne,a toga do sad nije bilo.Još nisam čuo u svojih 60 godina života da Tadić....kažu Srbadiji:svoje probleme morate rješavati u glavnom gradu sarajevu,.Pitam se,zašto se Josipović druži s razbijačima Bosne?


registracija
2/1/11

prohujalo, 20.05.11. 08:13

Dok mi u Hrvatskoj stalno isticemo kako je Srbija izvrsila agresiju na Hrvatsku, ja pitam sta su nasi decki radili u Bosni.
Druga stavka istinu nikad necemo ni saznati, dok ne krenemo korak po korak.
Zemlja koja ima 4.5mill.stanovnika.....
500.000 branitelja- da ih je toliko mogli bi krenuti u osvajanje......
Lazi, lazi ili otmjenije zaobilazenje istine.....


registracija
22/6/10

Konstantinos, 20.05.11. 10:55

Prohujalo,
ne slazem se sa tvojim komentarem. Volio bih samo znati kakva bi situacija u BiH bila da ne postoji BiH kao drzava? Sto bi se desilo sa Muslimanima i Hrvatima? Njih bi Milosevic i JNA jednostavno progutala. Hrvatska vojska je imala svako pravo djelovati u BiH jer je tamo zastitila ne samo Hrvate nego i Muslimane i to u vrijeme kada je naivni Izetbegovic mislio da ce uspijeti ocuvti mir a znao je da je selo Ravno vec bilo sravnjeno sa zemljom. Bas zbog toga, HR nesmije ravnodusno gleati sto se desava u BiH jer to je prostor sa kojeg nas najvise geostrateski ugrozavaju. Sve dok BiH nije u NATO savezu, HR ima puno pravo nadgledati ravnotezu snaga u BiH da se ona ne poremeti. Osim toga, HR kao NATO clanica se ne moze u svojoj vojnoj doktrini braniti na domacem terenu nego na tudem (koji u stvari i nije bas toliko tudi kako neki misle) tj. u BiH. Karlovac i Zagreb se brane kod Brckoga kao i zalede Dalmacije u dubini Dinarskog masiva. No, sve ove opcije imaju svoju novu dimenziju kad BiH ude u NATO. Sve dok se to ne desi, HR ima puno pravo nadzirati ratoboran "element" u BiH (bez obzira bio on srpski ili muslimanski) zbog svoje vlastite sigurnosti.


registracija
14/9/09

Sargovac, 24.05.11. 12:32

Analitičari IFIMES-a
bi se trebali bavati prijedlogom izmjena Dajtonskog sporazuma koji za sada ima status "svete krave". Za sada ga mozes promijeniti samo ako se dogovere tri konstituvna naroda i BiH plus garanti(Hrvatska, Srbija i medjunarodna zajednica)
Ovakva analiza samo je bacanje prasine i uzimanje novaca od onih za koje ta grupa radi. Trla baba lan ......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika