24.05.2011. / 08:27

Autor: Hina , Nacional.hr

U središtu Obaminog posjeta transatlantska politika prema promjenama na Bliskom istoku

"To će biti nastojanje da se opetovano uputi poruka kako su transatlantski odnosi živi i zdravi, kao i šira poruka vezana uz odgovore na neka od specifičnih pitanja na stolu, uključujući Libiju i podršku za demokratizaciju na Bliskom istoku", kazao je Kupchan

Jednotjedni posjet Europi američkog predsjednika Baracka Obame ima za cilj pojačati transatlantske odnose i naći zajednički pristup promjenama na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, izjavio je Charles Kupchan, stručnjak za Europu pri washingtonskom Vijeću za vanjske odnose (CFR), nezavisnom institutu za vanjsku politiku kojeg nazivaju State Departmentom u sjeni.

"To će biti nastojanje da se opetovano uputi poruka kako su transatlantski odnosi živi i zdravi, kao i šira poruka vezana uz odgovore na neka od specifičnih pitanja na stolu, uključujući Libiju i podršku za demokratizaciju na Bliskom istoku", kazao je Kupchan u intervjuu objavljenom u ponedjeljak na web stranici CFR-a.

Obama će se također baviti nezadovoljstvom u Europskoj uniji, koje se očituje uglavnom u Njemačkoj, zbog sanacije dugova i krize u eurozoni, a na marginama summita G-8 u Francuskoj sastat će se i s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim, kako bi razgovarali o uključivanju Rusa u zajedničku raketnu obranu sa SAD-om, kazao je Kupchan.

Posjet, po njegovim riječima, treba ukazati na važnost transatlantske zajednice i trajnih veza SAD-a i Europe.

"Od početka postoji zabrinutost da je Obamina administracija smanjila važnost transatlantskih veza. Zemlje srednje Europe posebno su zabrinute zbog tzv. politike 'resetiranja' i poboljšanja odnosa s Rusijom, brinu se da će približavanje Moskvi ići na račun njihovih prioriteta", ocjenjuje taj američki stručnjak.

Osim što posjet dolazi kao kulminacija napora Obamine administracije da uvjeri Europljane kako su Washingtonu transatlantske veze jednako važne kao i uvijek, Obama će naglasiti da se veza između dvije strane Atlantika sve više mora usredotočiti izvan atlantske zone, posebno na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Obamin nedavni govor o demokratskim promjenama na Bliskom istoku, bio je otvoreno zagovaranje potrebe usklađene transatlantske akcije u novoj pomoći i trgovinskim paketima s regijom, te važnosti snažne potpore snagama liberalizacije diljem Bliskog istoka, uoči summita G-8 u Francuskoj u četvrtak.

Kupchan očekuje da će se na summitu G-8 u Deauvilleu raspravljati o široj političkoj strategiji prema Bliskom istoku, zajedno s nizom konkretnih koraka za potporu gospodarskom razvoju Bliskog istoka, posebno Tunisa i Egipta, zemalja predvodnica tzv. "Arapskog proljeća".

Obama je u svom govoru poručio Palestincima kako je za njih besplodno da u rujnu traže priznanje palestinske države od Opće skupštine UN-a, prije nego što to ispregovaraju s Izraelom, dok su među europskim saveznicima podijeljena stajališta oko tog najavljenog poteza palestinskih vlasti.

Francuska i Velika Britanija su naznačile moguću potporu palestinskom potezu u UN-u ako ne dođe do napretka u pregovorima, što se tumači oblikom pritiska na Izrael. Njemačka i Italija su pak najavile da neće podržati jednostrano proglašenje palestinske države, čemu se i SAD odlučno protivi.

Obama u utorak započinje svoj trodnevni državni posjet Velikoj Britaniji, što mu je prvi državni posjet od početka mandata, i s mnogo aspekata govori da su posebni odnosi između Velike Britanije i SAD-a "živi i zdravi", kazao je Kupchan, dodajući kako uz široku zabrinutost u Europi da je izgubila privilegirano mjesto u američkoj strategiji, Britanci posebno osjećaju da više nisu zemlja koju SAD odabire prvu kod obavljanja svjetskih poslova.

"Vi ste još uvijek broj jedan, ti specijalni odnosi su jednako važni danas kao što su bili u prošlosti", poruka je koju će Obama nastojati držati na naslovnicima za vrijeme posjeta, ocijenio je Kupchan.

Na summitu G-8, Obama će se sastati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja se nije pridružila operaciji NATO saveza u Libiji.

Ocjenjujući da je s protivljenjem njemačkom angažmanu u Libiji, Merkel nastojala ojačati potporu kod kuće koja joj opada zbog nezadovoljstva birača sa sanacijom dugova Grčke, Irske i Portugala, Kupchan je kazao kako bi iza scene Obama mogao s Merkel i drugim europskim čelnicima razgovarati o nužnosti da sustav sanacije dugova bude čvrst i učinkovit kako bi se stabilizirao euro, što je u interesu SAD-a.

Također bi bilo važno da Obama jasno kaže kako SAD podupire EU i projekt europske integracije, zbog sadašnjih premišljanja i introspekcije diljem Europe, smatra Kupchan.

Posjet Poljskoj, na posljednoj etapi Obamine turneje, podudara se s održavanjem varšavskog summita čelnika zemalja srednje i istočne Europe, na kojem sudjeluje i hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Obama će se na radnoj večeri sastati s više od 20 čelnika koji sudjeluju na summitu te potvrditi američku predanost regiji te vjerojatno govoriti o novoj inicijativi da se eksadrila američkih borbenih zrakoplova stacionira u Poljskoj, kazao je Kupchan, dodajući kako su Poljaci uvijek željeli američku vojsku na svom teritoriju,. U razgovorima s najvišim poljskim dužnosnicima također će biti riječi o pitanju ukidanja američkih viza za poljske državljane, na čemu Obamina adminstracija radi, ali se još ne nazire rješenje.

Vezane vijesti

'Europa prekasno i premalo protiv dužničke krize'

'Europa prekasno i premalo protiv dužničke krize'

Europski čelnici djeluju uvijek prekasno i premalo u rješavanju dužničke krize u euro zoni i sad moraju brzo preći na djelo, izjavio je predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika