25.05.2011. / 18:50

Autor: Hina

Obama i Cameron: Nema popuštanja pritiska na Gadafija

Neće biti popuštanja pritiska na libijskog vođu Moamera Gadafija, istaknuli su u srijedu američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron na zajedničkoj konferenciji za novinare u Londonu s koje su dvojica čelnika poručila kako vjeruju da će Gadafi odstupiti s vlasti, prenose britanski i američki mediji.

Barack Obama i David Cameron (Reuters)Barack Obama i David Cameron (Reuters)Neće biti popuštanja pritiska na libijskog vođu Moamera Gadafija, istaknuli su u srijedu američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron na zajedničkoj konferenciji za novinare u Londonu s koje su dvojica čelnika poručila kako vjeruju da će Gadafi odstupiti s vlasti, prenose britanski i američki mediji.

"Potpuno sam suglasan da Gadafi i njegov režim, s obzirom na napredak koji je ostvaren u posljednjih nekoliko tjedana, moraju shvatiti da neće biti popuštanja pritiska", kazao je Obama dodajući da vjeruje da je postignut dovoljni zamah da, ako se on održi, Gadafi siđe s vlasti.

"Vjerujem da trebamo pojačati pritisak i, što se Britanije tiče, razmatrat ćemo sve opcije pojačavanja pritiska", kazao je Cameron upitan sprema li se Britanija u napadima na Libiju koristiti i borbene helikoptere.

Obama je napomenuo kako će se na ostvarenju cilja u Libiji nastaviti raditi i pri tome se neće postavljati vremenski rokovi nego će se raditi o "stalnom i sporom procesu" iscrpljivanja Gadafijeva režima. Kazao je kako vjeruje da je međunarodna zajednica postigla iznimni napredak u Libiji u spašavanju života civila.

Američki predsjednik, koji boravi u službenu posjetu Britaniji, kazao je kako su odnosi dvije zemlje posebni i "snažniji nego ikad", a da o nizu pitanja dijele ista stajališta, dok je premijer Cameron kazao kako su oni ključni za sigurnost i napredak.

Dvojica čelnika izašla su pred novinare nakon razgovora u sjedišti britanske vlade, drugog dana Obamina posjeta Britaniji.

Cameron je kazao kako su razmotrili niz pitanja, uključujući situaciju na Bliskom istoku, stanje u Siriji i Jemenu, borbu protiv terorizma i potrebu stvaranja novih radnih mjesta kao poticaja razvoju globalne ekonomije.

Britanski premijer kazao je kako međunarodna zajednica treba iskoristiti jedinstveni trenutak da podupre prodemokratske poretke na Bliskom istoku. Cameron je rekao kako će osobno potaknuti velike programe političke i gospodarske potpore reformističkih vlada u toj regiji na sastanku skupine G8 u četvrtak u Francuskoj.

Govoreći o stanju u Afganistanu Obama je kazao kako vjeruje da su snage NATO-a dosegnule prekretnicu u toj zemlji dok je Cameron pozvao talibane da se jasno distanciraju od Al Kaide ukoliko žele sudjelovati u političkom dijalogu i pridonijeti sigurnosti.

Britanija i SAD moraju nastaviti raditi s Pakistanom na suzbijanju terorizma, ocijenio je Cameron.

"Njihov neprijatelj je i naš neprijatelj", kazao je.

Obama je kazao kako vjeruje u rješenje izraelsko-palestinskog pitanja kroz uspostavu palestinske države, no pozvao je Palestince da o tome razgovaraju s Izraelom umjesto da traže međunarodno priznanje u UN-u.

"Moj cilj je, kao što sam iznio u govoru prošlog tjedna, židovska država Izrael koja je sigurna i koju priznaju susjedi i suverena palestinska država u kojoj palestinski narod može odrediti svoju budućnost", rekao je Obama.

"Uvjeren sam da to može biti ostvareno", kazao je Obama a Cameron je podržao stajalište američkog predsjednika.

Dvojica čelnika u nastojanju da pokažu jedinstvo priredila su u rezidenciji u Downing Street 10 roštilj za američke i britanske vojnike i njihove obitelji.

Obama će kasnije tijekom dana održati ključni govor o američkoj vanjskoj politici pred oba doma britanskog parlamenta u dvorani Westminster - zgradi unutar Westminsterske palače što je čast koja se vrlo rijetko daje i u pravilu je rezervirana za britanske monarhe.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika