26.05.2011. / 16:07

Autor: Hina

Gadafi predlaže hitan prekid vatre, Zapad sumnjičav

Vlada libijskog vođe Moamera Gadafija kontaktirala je stane države predloživši im hitan prekid vatre, no druga strana sumnjičavo gleda na taj prijedlog ne vjerujući da bi se njime mogao postići kraj tromjesečnog sukoba.

Moamer GadafiMoamer GadafiVlada libijskog vođe Moamera Gadafija kontaktirala je stane države predloživši im hitan prekid vatre, no druga strana sumnjičavo gleda na taj prijedlog ne vjerujući da bi se njime mogao postići kraj tromjesečnog sukoba.

Malo je vjerojatno da prijedlog o prekidu vatre utječe na zapadne lidere, koji će se sastati u francuskome Deauvilleu u sklopu summita grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G8, koji tvrde da se nepokolebljivo kreću prema svojem cilju - a to znači, ukloniti Gadafija s vlasti.

Španjolci su objavili kako su jedna od nekoliko europskih vlada koja je primila isti prijedlog libijskog premijera Al-Bagdadija Alija Al-Mahmudija o hitnom prekidu vatre.

"Dobili smo poruku, ali naše je stajalište jednako onome kakvo imaju ostale zemlje Europe", rekao je glasnogovornik ureda španjolskog premijera.

"Svi s nestrpljenjem očekujemo sporazum... no najprije treba poduzeti određene korake, a o njima do sada nismo razgovarali", rekao je glasnogovornik.

Gadafijeva vlada prekid vatre nudila je i prije. Svaki put odbili su ga pobunjenici, koji su u više navrata istaknuli kako pristaju isključivo na odlazak s vlasti libijskog vođe.

Američki predsjednik Barack Obama, koji će prisustvovati summitu u Deauvilleu, u srijedu je tijekom posjeta Londonu izjavio kako će se nastaviti međunarodni pritisak na Gadafija da podnese ostavku.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika