31.05.2011. / 08:51

Autor: Hina , Nacional.hr

Gadafi voljan prihvatiti mirovne smjernice

Zuma je kazao da je imao "iscrpan razgovor" s pukovnikom Gadafijem koji je, rekao je, zatražio da se "Libijcima pruži mogućnost da razgovaraju" i pronađu rješenje za krizu koja od sredine veljače potresa zemlju

ReutersReutersLibijski vođa Moamer Gadafi voljan je prihvatiti mirovne smjernice za prekid libijske krize koje je predložila Afrička unija (AU), rekao je u utorak Jacob Zuma, predsjednik Južnoafričke Republike nakon kratka posjeta Libiji.

Pukovnik Gadafi "voljan je prihvatiti mirovne smjernice AU-a", počevši s prekidom vatre u koji, po njegovu mišljenju, treba uključiti "sve strane" i prekid NATO-ovih bombardiranja, rekao je Zuma za libijsku i južnoafričku televiziju.

Zuma je kazao da je imao "iscrpan razgovor" s pukovnikom Gadafijem koji je, rekao je, zatražio da se "Libijcima pruži mogućnost da razgovaraju" i pronađu rješenje za krizu koja od sredine veljače potresa zemlju.

Zuma je nešto ranije u izjavi za južnoafričku televiziju ocijenio da NATO-ovi zračni napadi potkopavaju afričko posredovanje za mir u Libiji.

U ponedjeljak je libijski režim optužio NATO za ubojstvo 11 civila u bombardiranju 150 km od Tripolija, u vrijeme kada je Jacob Zuma bio u libijskoj prijestolnici.

AU je predložio "mirovne smjernice" radi prekida sukoba koje je režim prihvatio, ali ih je odbacilo nacionalno prijelazno vijeće, ustaničko upravno tijelo.

Posredovanje AU-a predviđa prekid vatre i uvođenje prijelaznog razdoblja nakon kojega bi se organizirali demokratski izbori. Panafrička organizacija je usto pozvala NATO da prekine s bombardiranjem.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika