01.06.2011. / 18:36

Autor: Nacional.hr

IAEA: Japan je podcijenio opasnost od prirodne katastrofe

Cjelokupno izvješće koje se odnosi na nuklearnu sigurnost diljem svijeta bit će podneseno krajem ovog mjeseca na međunarodnom sastanku u Beču

Nuklearna elektrana FukushimaNuklearna elektrana FukushimaUN-ova agencija za atomsku energiju napisala je u izvješću kako je Japan podcijenio rizik od tsunamija koji je pogodio nuklearnu elektranu Fukushimu i izazvao katastrofu, izvještava BBC.

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju međutim navode kako akcija suzbijanja nuklearne krize nakon razornog potresa i tsunamija može biti 'primjer' ostalim zemljama. Pozdravili su napore oko pokušaja hlađenja reaktora i zaključili kako će se s novim otkrićima morati mijenjati pristup rješavanju situacije uz pomoć međunarodne suradnje.

"Graditelji nuklearnih elektrana i upravitelji trebali bi procijeniti rizik i pružiti zaštitu od svih elementarnih nepogoda", piše u izvještaju. Istražitelji naglašavaju kako je glavni propust bilo podcjenjivanje opasnosti od tsunamija na nekoliko lokacija. Zid na obali ispod nuklearke Fukushima visok je samo šest metara, dok je val koji je uništio postrojenje i rezervne generatore bio visok 14 metara. Stručnjaci IAEA-e pišu kako su potrebne daljnje kontrole zdravstvenog stanja stanovništva i radnika koji pokušavaju vratiti stanje u Fukushimi u normalu. Grupu međunarodnih stručnjaka pozvala je japanska vlada, a vodio ju je vrhovni britanski dužnosnik za nuklearnu sigurnost Mike Weightman.

Pomoćnik premijera Naoto Kana prihvatio je izvještaj na tri stranice izjavivši kako će vlada pregledati i preispitati nedostatke u zakonskim odredbama koje se tiču nuklearne energije i sigurnosti. Cjelokupno izvješće koje se odnosi na nuklearnu sigurnost diljem svijeta bit će podneseno krajem ovog mjeseca na međunarodnom sastanku u Beču. Napomenimo kako je Japanska agencija za nuklearnu sigurnost dio ministarstva industrije, koje promovira prednosti nuklearne energije. U zemlji zbog sigurnosti trenutno radi 17 od ukupno 54 nuklearnih reaktora.

Premijer Kan trenutno je suočen s kritikom i nepovjerenjem triju opozicijskih stranaka što se tiče rješavanja krize. Bivši premijer i nekolicina iz vladajuće stranke podupiru oporbu nedavanjem glasova potpore Kanu. U slučaju da u četvrtak bude izglasano nepovjerenje premijeru, morat će dati ostavku ili pozvati na prijevremene izbore.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika