03.06.2011. / 12:33

Autor: Hina , Nacional.hr

Gurka sam odbio napad 30 talibana

Dok je bio stacioniran kao usamljeni stražar na kontrolnoj točki u Afganistanu u pokrajini Helmandu 17. rujna 2010., Pun je sam odbio napad do 30 talibanskih boraca.

Dipprasad Pun (Reuters)Dipprasad Pun (Reuters)Britanska kraljica Elizabeta II. dodijelila je drugo najviše britansko odlikovanja za hrabrost, Conspicuous Gallantry Cross, naredniku Dipprasadu Punu iz postrojbe Royal Gurkha Rifles, pa je tako Nepalac postao novi britanski heroj.

Dok je bio stacioniran kao usamljeni stražar na kontrolnoj točki u Afganistanu u pokrajini Helmandu 17. rujna 2010., Pun je sam odbio napad do 30 talibanskih boraca.

"Bilo je mnogo Talibana oko mene. Mislio sam... definitivno će me ubiti. ... pa prije nego li to učine da ja ubijem neke od njih", izjavio je Pun u intervjuu koji je u četvrtak objavio vojni portal vijesti British Forces News.

Tijekom 15-ak minuta borbe, Pun je ispalio više od 400 komada streljiva, detonirao 17 granata i mina, pa čak i bacio tronožac puške na talibanskog borca koji se uspinjao prema njegovom položaju, navodi BFN.

Punova akcija spasila je živote trojice suboraca na kontrolnoj točki i bila je "najhrabrija koja je viđena u njegovu bataljunu tijekom dvije teške rotacije u Afganistanu", navodi se u obrazloženju odlikovanja.

Pun u okršaju nije ranjen, što je nevjerojatno obzirom da je bio pod stalnom, intenzivnom vatrom, kaže se u obrazloženju te dodaje kako su njegova "hrabrost i heroizam bili zapanjujući".

Pun (31) se pridružio britanskoj vojsci godine 2000., a službovao je i u Bosni i Hercegovini, te na Kosovu.

Poput ostalih Gurka, Pun je iz Nepala. Gurke su uključene u britanske snage nakon što su njihove ratničke vještine zadivile britanske protivnike tijekom Nepalskih ratova 1814. do 1816. Kao dio mirovnog sporazuma s kojim je okočan taj sukob, Gurke su prvo primljene u vojku Istočnoindijske kompanije, a potom u britansku vojsku. Unovačeni Gurke ostaju nepalski državljani tijekom svoje službe. Časnici u postrojbama Gurka su Britanci.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 03.06.11. 14:38

Svaka čast, informacija za one koji nemaju pojma, Gurke su najbolji vojnici na svijetu....nikakvi SAS, RENĐERI;beretke kojekakvih boja itd


registracija
20/8/10

McCoy, 03.06.11. 15:14

Bravo, svaka cast!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika