03.06.2011. / 15:05

Autor: Hina , Nacional.hr

Suđenje za genocid

Cinični osmijeh ubojice - Mladić Majkama Srebrenice pokazivao da su 'male kao zrno'

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić u petak se na svom prvom pojavljivanju pred Haaškim sudom nekoliko puta okretao prema galeriji za posjetitelje, na kojoj su, među inima, sjedile udovice i majke žrtava iz Srebrenice

ReutersReutersPredstavnice udruga stradalnika rata u BiH u petak su s puno emocija pratile u haaškoj sudnici prvo pojavljivanje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića kojeg Haaški sud tereti za zločine počinjene u BiH, a posebno su burno reagirale na njegovu komunikaciju s publikom na sudskoj galeriji kroz staklenu pregradu koja dijeli publiku od sudionika sudskog procesa.

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić u petak se na svom prvom pojavljivanju pred Haaškim sudom nekoliko puta okretao prema galeriji za posjetitelje, na kojoj su, među inima, sjedile udovice i majke žrtava iz Srebrenice.

U nekoliko navrata Mladić je mahnuo prema publici tako da se mogao steći dojam kao da je nekoga prepoznao. Predstavnice nekoliko udruga iz Bosne i Hercegovine, koje okupljaju obitelji žrtava, nekoliko su puta povikale "ubojico, krvniče, monstrume", što on nije mogao čuti kroz neprobojno staklo. Također su mu gestama pokazivale što je učinio njihovim sinovima i muževima, na što se je on osmjehivao i mahnuo rukom u znak pozdrava, no nejasno je da li je on razumio tko je na galeriji i što mu pokazuju.

Kada Hotić iz Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa" opisala je nakon završetka prvog ročišta kako je tekla ta neverbalna komunikacija. "Dok sam ga gledala, očekivala sam da će mi se okrenuti i onda me je pogledao. Zaprijetila sam mu prstom i pokazala mu da je on ubio moje jedino dijete i da će za to platiti, a on meni pokazao da sam mala kao zrno. Njegov je smijeh u meni izazvao revolt, ne znam što bih uradila da mi je sada na dohvatu ruke. Ali ipak, on je zatvoren, lišen slobode, odgovarat će za genocid i ubijanje, zlostavljanje, silovanje, za uništavanje, protjerivanje", rekla je Kada Hotić.

Udovice i majke žrtava iz BiH i ispred sudnice su se verbalno sukobile s jednim muškarcem koji im je nešto dobacivao.

Mladić je na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom zatražio dodatno vrijeme da prouči optužbe koje mu se stavljaju na teret. Rekao je da je teško bolestan čovjek i da mu treba više od dva mjeseca da pročita optužnicu.

Sudac Alphons Orie zakazao je novo ročište za 4. srpnja kada bi se Mladić trebao izjasniti o krivnji. Ako to ne učini, smatrat će se da se izjasnio da nije kriv.

"Gospodine Orie, želio bih dobro proučiti ove gnjusne optužbe protiv mene i da to sve pročitam treba bi mi više od mjeseca dana. To su monstruozne rečenice koje ja nikada nisam čuo", odgovorio je Mladić na pitanje suca želi li se sada izjasniti o krivnji ili će to učiniti za 30 dana.

Vezane vijesti

U Srbiji 13 osoba optuženo za pomaganje ratnim zločincima

U Srbiji 13 osoba optuženo za pomaganje ratnim zločincima

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je u petak kako je u tijeku kazneni postupak protiv 13 osoba za koje se sumnja da su… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 03.06.11. 18:12

sad znate kakovi su serbi!!!!!!!!

ljubite se sa njima kao jugosipović sa čedom dodikom


registracija
2/1/11

prohujalo, 09.07.11. 14:28

djani
e da su samo Srbi u pitanu......rijesenje bi bilo lako
ali nije u pitanju samo etnicko-nacionalno ciscenje rat je bio pokrice za ekomomske malverzacije koje su kod nas mali zvucile kao nacionalno
konacan epuilog kod mocnika je bio jedini interes-pod velom nacionalnog intersa -lova-sto je i danas prisutno


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika