Objavljeno u Nacionalu br. 812, 2011-06-07

Autor: Marko Biočina

(Ne)odgovornost Hrvatske Vlade

Javna poduzeća moraju podizati skupe kredite jer država iz njih izvlači novac

Umjesto da ih, barem jednim dijelom, financiraju iz vlastitih sredstava, taj novac Vlada planira iskoristiti za popunjavanja vlastitih proračunskih rupa, a investicije će se financirati iz kredita. Tako ispada da se na javna poduzeća prebacuje teret deficita i zaduživanja centralne države

MARTINA DALIĆ,
ministrica financija, nedavno je rekla da država neće raditi rebalans proračuna
zbog manjih prihoda, no deficit će na kraju pokriti novac iz javnih poduzećaMARTINA DALIĆ, ministrica financija, nedavno je rekla da država neće raditi rebalans proračuna zbog manjih prihoda, no deficit će na kraju pokriti novac iz javnih poduzećaHrvatska ministrica financija Martina Dalić nedavno je objavila da Vlada ne planira rebalans proračuna niti dodatno zaduživanje, unatoč činjenici da su proračunski prihodi u prva tri mjeseca bili četiri posto niži od planiranih, no izgleda da će teret tih minusa morati snositi javna poduzeća. Naime, Vlada je još u travnju donijela odluku da se polovica ostvarene dobiti tvrtki u većinskom vlasništvu države povuče u državni proračun, a kako će ta mjera izgledati u praksi, pokazuje slučaj Hrvatske elektroprivrede koja će, prema pisanju Večernjeg lista, biti prisiljena podići kredit kako bi Vladi isplatila dividendu. Naime, HEP je prošle godine ostvario dobit od gotovo milijardu kuna, uvelike zato što su bile zaustavljene sve veće investicijske aktivnosti u kompaniji. Ipak, veći dio prošlogodišnje dobiti u prvih šest mjeseci se istopio, najvećim dijelom zbog veće potrebe HEP-a za uvozom skupe električne energije.

DODATNI PROBLEM ZA HEP je i činjenica da kompanija planira podići kredit za gradnju hidroelektrane Ombla u Rijeci Dubrovačkoj, inače jedan od najvažnijih projekata u Vladinu katalogu investicija. Slična je situacija i u drugim državnim kompanijama, poput Plinacroa, Janafa i Hrvatske pošte, koje sve upravo provode značajne investicijske cikluse. Umjesto da ih, barem jednim dijelom, financiraju iz vlastitih sredstava, taj novac Vlada planira iskoristiti za popunjavanja vlastitih proračunskih rupa, a investicije će se financirati iz kredita. Tako ispada da se na javna poduzeća prebacuje teret deficita i zaduživanja centralne države, a negativni efekti takvog ponašanja bit će vidljivi tek za nekoliko godina kad krediti, uz kamatnu stopu, počnu stizati na naplatu.

TAKVA PRAKSA ZAPRAVO JE način da se izbjegnu pravila Zakona o fiskalnoj odgovornosti koji je krajem prošle godine donijela Vlada, a kojim se utvrđuju stroga pravila proračunskih deficita, kako državne vlasti, tako i jedinica lokalne samouprave. Ipak, tim zakonom nisu obuhvaćena i javna poduzeća, pa se njih može koristiti kao mehanizam za novo zaduživanje koje ne potpada pod zakonska ograničenja. Jedini problem je to što takva politika ima ograničen rok trajanja. Svaka kuna profita izvučena iz javnih poduzeća danas, u većini slučajeva, znači i smanjenje prihoda u budućnosti, što dokazuje slučaj HEP-a. Kad njihovi prihodi dovoljno padnu, a razina zaduženosti bude povećana, ta poduzeća više neće sama moći servisirati svoje obveze, pa će ih morati sanirati vlasnik - država. Bez obzira učini li se to direktnom dotacijom iz proračuna ili putem novog zaduživanja, sigurno je da će račun na kraju platiti porezni obveznici. Fiskalna odgovornost svodi se na sljedeće: današnji deficit samo je odgođen za budućnost - vrijeme kad će na vlasti biti neka druga vlada.

Vezane vijesti

Prihodi proračuna veći, rashodi manji od plana

Prihodi proračuna veći, rashodi manji od plana

U prvih jedanaest mjeseci ove godine ukupni su prihodi proračuna iznosili 98,4 milijarde kuna, što je na razini 91,6 posto plana, dok su rashodi… Više

Komentari

registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 07.06.11. 03:58

Ovo je priprema za novu vladu koja će automatski biti nesposobna u samom startu. Daj boze nekog odvaznog koji će u 5 minuta pozatvarati ovu HDZ bagru.


registracija
17/12/10

zmaj, 07.06.11. 10:25

Prijatelju, Nobilo će njih sve pozatvarat jednog lijepo sunčanog dana, koji bi mogao biti tamo negdje na proljeće 2012. Gospodnje god'ne!!!
FORZA NOBILO!!!!!!!!!!!!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 07.06.11. 12:41

zakoni imaju toliko rupa, da se moze reci da zakoni samo sluze zato da bi muljatori zivjeli od rupa u zakonima. Mislim da je najbolje da se zakoni svedu na minimum minimuma. Ovako lopovi zive od rupa u zakonu, bakice i dedeki stoje satima u redovima radi papira za zetov pokaz, a svi mi placamo stotine kuna na bezvezne javne biljeznike. Kada i uhvate lopove, onda se milioni potrose na sudske procese koji traju godinama. Kultle je na sudu vec preko 10 godina, jos nije osuden, novci koje je pokrao nisu vraceni. Ako lopovi sanader i polancec dobiju 5 godina nakon 10 godina sudenja biti ce veliki uspijeh.


registracija
7/6/11

Zotero, 07.06.11. 15:11

Dakle, neman nezaustavljivo i dalje raste i buja toliko da sve manje ima za jest pa uskoro počinje i samu sebe žderat... to je siguran put u kraj i rasulo...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika