08.06.2011. / 19:35

Autor: Hina

Dežela na rasprodaju: Slovenska vlada prodaje državne tvrtke da smanji dug

Kako bi smanjila javni dug i privukla strane investicije slovenska vlada pripremila je program smanjivanja državnog udjela u vodećim tvrtkama, bankama i osiguravajućim društvima, uz mogućnost investicija u prometnu infrastrukturu, dok se energetski sektor neće prodavati, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Borut PahorBorut PahorKako bi smanjila javni dug i privukla strane investicije slovenska vlada pripremila je program smanjivanja državnog udjela u vodećim tvrtkama, bankama i osiguravajućim društvima, uz mogućnost investicija u prometnu infrastrukturu, dok se energetski sektor neće prodavati, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Dokument s popisom tvrtki koje država želi prodati ili u njima smanjiti svoj vlasnički udio objavio je u srijedu poslovni dnevnik "Finance", a o njemu će se u četvrtak izjasniti vlada.

Državna agencija za vođenje kapitalnih investicija države (AUKN) u srijedu je u priopćenju za javnost navela da se radi o radnom dokumentu i da će odluku o strategiji smanjivanja vlasničkog portfelja države u konačnici morati prihvatiti parlament.

Prema nacrtu strategije koju objavljuju "Finance", vlada premijera Boruta Pahora namjerava prepoloviti udio države u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) i Novoj Kreditnoj banci Maribor (NKBM) na nešto više od 25 posto, ali prodaju povezuje s oporavkom na međunarodnom tržištu kapitala.

Strategijom je predviđeno i smanjenje udjela u osiguravajućem društvu Zavarovalnica Triglav na 25 posto plus jednu dionicu.

Za nacionalnu zrakoplovnu tvrtku Adria Airways koja je u financijskim teškoćama vlada ne traži novog vlasnika nego strateškog partnera koji bi ju restrukturirao. Slovenske željeznice bi se preustrojile u holding s više dijelova. Pri tome bi se sektor teretnog prometa odmah privatizirao, dok bi prometna infrastruktura bila otvorena za investicije sistemom privatno-javnog partnerstva.

Tvrtka za autoceste (DARS) koja ostvaruje znatne prihode ali potencijalno tereti državu zbog izdanih državnih jamstava na kredite za gradnju autocesta otvara se za privatni kapital s mogućnošću izdavanja koncesija, ali i dalje ostaje u državnom vlasništvu, navodi se među ostalim u nacrtu strategije prodaje državnih vlasničkih udjela što ga je objavio list "Finance".

Na popisu za prodaju je i Telekom Slovenije za što je već bilo održano više međunarodnih tendera s prikupljanjem neobvezujućih ponuda, ali su postupci obustavljani. Slovenska vlada predviđa novi pokušaj privatizacije Telekoma, pri čemu bi zadržala četvrtinu dionica. Prodaja bi se provela u roku od tri do pet godina.

Strategija isključuje mogućnost prodaje energetskih tvrtki, pa će tako država i dalje ostati 100-postotni vlasnik Holdinga slovenske elektrane (HSE) i tvrtke Gen Energija koja upravlja državnim udjelom u nuklearci Krško.

Vlasnički udio države u "Petrolu" smanjio bi se na 25 posto plus jednu dionicu, ali tek nakon stabilizacije međunarodnog financijskog tržišta, odnosno očekivanog rasta dionica slovenske naftne kompanije, otkriva strategija.

Premijer Borut Pahor izjavio je nedavno da će ovog tjedna vlada raspravljati o prodaji dijela državne imovine u različitim tvrtkama i da je njena ukupna vrijednost više od osam milijardi eura.

O strategiji prodaje i smanjivanja državnih udjela u poduzećima i financijskim ustanovama u četvrtak će vlada raspravljati na svojoj redovnoj sjednici, objavili su slovenski mediji.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 08.06.11. 19:57

Evo jos jedna propala drzava na vidiku.


registracija
9/3/10

nostradurus, 08.06.11. 23:43

Slažem se. Lagano liči na grčki scenario. Neš ti opstati u EU dok je novac u opticaju kredit. sites.google.com/site/financijskisustav/ekonomsko-ropstvo


registracija
12/12/10

Klarens, 09.06.11. 00:34

Najte se sitnozubi jalnushi
Prevech radovat
Imamo mi i doma
DOVOLJNO SMECHA
Za
CHISTIT !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika