10.06.2011. / 07:31

Autor: Hina

Pahor: Ostajem premijer, a ako ne stabiliziramo vladu tražit ću glasanje o povjerenju

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da i dalje ostaje na čelu vlade koju će pokušati stabilizirati, a ako to ne bude išlo, tražit će glasovovanje o povjerenju vladi prilikom glasovanja o rebalansu proračuna sredinom idućeg mjeseca.

Borut PahorBorut PahorSlovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da i dalje ostaje na čelu vlade koju će pokušati stabilizirati, a ako to ne bude išlo, tražit će glasovovanje o povjerenju vladi prilikom glasovanja o rebalansu proračuna sredinom idućeg mjeseca.

"Jesam i ostajem predsjednik vlade, barem do glasovanja o povjerenju vladi koju bih, nakon što se posavjetujem s koalicijskim partnerima, mogao tražiti u parlamentu prilikom glasovanja o rebalansu proračuna", rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

Na sjednici se među ostalim raspravljalo i o zahtjevima dviju stranaka u vladi da se izvede "temeljita rekonstrukcija" vlade kako bi se vratilo povjerenje birača nakon neuspjeha na nedjeljnom referendumu o mirovinskoj reformi, ali s novim premijerom kojega bi trebala ponuditi Pahorova stranka Socijaldemokrata (SD).

Pahor je novinarima rekao kako isključuje takvu mogućnost te da su se sa strankom Zares i Liberalnim demokratima (LDS) dogovorili da se u idućih 10-15 dana potraži rješenje kako sadašnju koaliciju stabilizirati.

Ako to ne uspije i ako se Zares i Liberalni demokrati povuku iz vlade kako su najavili, nastupila bi "politička kriza s nepredvidivim posljedicama", ocijenio je Pahor.

Pahor je rekao da bi bio spreman voditi i manjinsku vladu ako mu parlament prilikom glasovanja o povjerenju pruži takvu priliku, ali u suprotnom bi realniji bili prijevremeni izbori nego neka tehnička vlada s premijerom koji nije nastupio na izborima, nego ima privremeni jednogodišnji mandat koji mu nisu dodijelili birači.

Pahor je naglasio kako bi bila šteta dovesti državu u stanje političke krize koja bi se odrazila i na pad njezina kreditnog rejtinga, što se zasad izbjeglo, te da za to nema razloga u gospodarskome i financijskom stanju države koja će ove godine povećati BDP za dva posto.

"Slovenija ima ekonomske performanse koje nam jamče da uz reforme na kojima moramo ustrajati možemo izaći iz recesije i približiti se najboljim državama u EU-u, no ako se sadašnja politička neizvjesnost pretvori u dužu nestabilnost, prijeti nam kriza s nepredvidivim posljedicama", rekao je on.

"Želim da iz ovoga izađemo bez političke krize i da se manjinska vlada koju vodim stabilizira i održi", dodao je. Pritom nije isključio da bi u koalicijskoj vladi moglo biti manje rekonstrukcije ako na njoj budu inzistirali Zares i Liberalni demokrati (LDS), ali od njih očekuje da jasno kažu na kojim ministarskim mjestima, zašto i tko su mogući kandidati za ta mjesta.

Ako se vlada ne stabilizira i ako mu se izglasuje nepovjerenje u parlamentu, "prijevremeni izbori postali bi gotovo neizbježni", rekao je Pahor.

Na pitanje bi li nakon mogućih prijevremenih izbora bila moguća koalicija njegovih Socijalnih demokrata (SD) sa Slovenskom demokratskom strankom (SDS), kako je sugerirao čelnik slovenske oporbe i bivši premijer Janez Janša, Pahor je odgovorio da se u Sloveniji zbog izbornog sustava koji diktira formiranje koalicijskih vlada ništa ne može unaprijed isključiti, ali da su referendumi na kojima je Janšina stranka "rušila" zakone njegove vlade pokazali veliku različitost njihovih programa i pogleda na ono što država u sadašnjem trenutku treba.

Pahor je posredno priznao kritike oporbenih stranaka da je njegova vlada u vrijeme krize udvostručila državni dug.

"Živjeli smo iznad svojih mogućnosti i to ne može trajati unedogled, uvjet da održimo standard koji imamo su reforme i povećanje konkurentnosti", rekao je Pahor.

No, naglasio je da je njegova vlada u povećanje duga ušla ciljano kako bi u vrijeme krize održala socijalnu kohezivnost.

Zbog takve politike njegove vlade, u Sloveniji na početku globalne krize nije bilo porasta nezaposlenosti i socijalnog raslojavanja kao u drugim državama, a razlike u plaćama i primanjima u Sloveniji su najniže u Europskoj uniji, ustvrdio je Pahor.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika