10.06.2011. / 08:29

Autor: Hina

Libija optužila pobunjenike i NATO za ratne zločine

Libija je u četvrtak optužila pobunjenike za ubijanje i kanibalizam a snage NATO-a za ratne zločine te odlučno zanijekala izvješće Ujedinjenih naroda koje kaže da su libijske postrojbe ubijale, mučile i otimale ljude.

Libija optužuje NATO za ratne zločineLibija optužuje NATO za ratne zločineLibija je u četvrtak optužila pobunjenike za ubijanje i kanibalizam a snage NATO-a za ratne zločine te odlučno zanijekala izvješće Ujedinjenih naroda koje kaže da su libijske postrojbe ubijale, mučile i otimale ljude.

Mustafa Šaban, dužnosnik libijskog ministarstva vanjskih poslova svoj je napad i obranu vlade Moamera Gadafija iznio u UN-ovom Vijeću za ljudska prava u Ženevi.

Vijeće je raspravljalo o UN-ovoj istrazi koja je prošlog tjedna zaključila da su Gadafijeve snage počinile ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Istraga je također našla i neke dokaze zločina oporbenih snaga koje nastoje svrgnuti Gadafija.

"Gradovi u rukama oružanih bandi trpe strašna kršenja ljudskih prava i gnusne zločine", rekao je Šaban. "U Misrati su libijske i strane bande koje su uhićene priznale klanje i rezanje grudi živih žena pa čak i djela kanibalizma".

"NATO-ovo kršenje ljudskih prava u Libiji dosiže zločin protiv čovječnosti, ratne zločine i zločin agresije", rekao je Šaban u govoru u kojem je kasnije optužio NATO i za gađanje civila i civilne infrastrukture.

Britanski veleposlanik Peter Gooderham, čija zemlja pomaže u provedbi zone zabrane letenja nad Libijom, odbacio je Šabanove optužbe. Ruski predstavnik Valerij Loščinin zatražio je daljnu istragu "nesrazmjernih akcija " NATO-a i dodao da "ima više više nego dovoljno svjedoka takvih akcija".

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika