11.06.2011. / 09:34

Autor: Hina

UN: Silovanje kao oružje u ratu u Libiji, Gadafi ih osobno naredio

"Seksualno nasilje postalo je taktika oružanih skupina jer je jeftinija i destruktivnija te se kasnije jednostavnije prođe nekažnjeno nego kada se koriste druge ratne metode", rekla je Wallstrom

Silovanja se i dalje koriste kao brutalno ratno oružje u sukobima diljem svijeta, od čega nije pošteđena ni Libija, rekla je u petak posebna predstavnica UN-a i zadužena za problem seksualnog nasilja u ratnim sukobima Margot Wallstrom.

"Seksualno nasilje postalo je taktika oružanih skupina jer je jeftinija i destruktivnija te se kasnije jednostavnije prođe nekažnjeno nego kada se koriste druge ratne metode", rekla je Wallstrom na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi.

U prvome govoru održanom pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava otkad je stupila na novu dužnost u ožujku 2010., pozvala je sve zemlje u sukobima da spriječe takve vojne ratne zločine te da pred sud izvedu vojnike i njihove nadređene.

"Nasilje nad ženama nedopušteno je u ratno doba jednako kao i u mirnodopsko vrijeme. No u današnjim sukobima žene i djevojke prve su na popisu žrtava seksualnog zlostavljanja, a ta se 'metoda' koristi i kao ratna taktika. Najgore je što većina silovatelja prođe nekažnjeno", rekla je.

Njezin ured radi na sastavljanju popisa zemalja koje bi Vijeće sigurnosti moglo sankcionirati, u skladu s rezolucijom usvojenom prošle godine u prosincu. Među njima će biti Demokratska Republika Kongo, gdje je u ratnim sukobima seksualno zlostavljano najmanje 200.000 žena i djevojaka, a prema nekim procjenama moglo bi se raditi i o 20 puta većem broju, rekla je Wallstrom.

Istražitelji Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) posjeduju dokaze koji libijskog vođu Moamera Gadafija dovode u vezu sa silovanjima libijskih žena, zbog čega bi protiv njega mogla biti podignuta optužnica, rekao je u srijedu glavni haški tužitelj ICC-a Luis Moreno Ocampo.

Riječ je o zločinima koje je osobno naredio. Moreno Ocampo potvrdio je optužbe da je Gadafi naredio masovna silovanja te je istaknuo kako bi na temelju novih dokaza o masovnom silovanju mogao tražiti proširenje optužnice protiv Gadafija. U idućih nekoliko dana sudac bi trebao donijeti odluku o zahtjevu za optužbe za zločine protiv čovječnosti.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika