12.06.2011. / 10:01

Autor: Hina

Mogući 'politički dinamit': Sofisticirani napad na kompjutorski sustav MMF-a

MMF je središte programa sanacije prezaduženih Portugala, Grčke i Irske te posjeduje vrlo osjetljive informacije o tim i drugim zemljama koje su na samom rubu krize

Na vrlo sofisticiran način nedavno je napadnut kompjutorski sustav Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), koji još uvijek traži novog direktora nakon prošlomjesečnog uhićenja Dominiquea Straus-Kahna zbog seksualnog skandala, izvijestio je u subotnjem izdanju The New York Times pozivajući se na izjave dužnsonika Fonda i ocjene računalnih stručnjaka.

Računalni napad obavljen je na iznimno sofisticiran način, a njegove konačne posljedice još su nepoznate. Uprava Fonda i njegovi zaposlenici o 'cyber' napadu su izviješteni u srijedu, no javnost o tomu nije bila obaviještena, navodi list. Nekoliko najviših dužnosnika Fonda koji su znali za računalni napad, kazali su kako je riječ o napadu širokih razmjera te da se on dogodio prije nekoliko mjeseci, prije afere s Dominiqueom Straussom-Kahnom.

Glasnogovornik MMF-a David Hawley novinaru New York Timesa nije želio otkriti pojedinosti niti govoriti o načinu na koji je kompjutorski sustav napadnut.

"Istražujemo incident i sve u potpunosti funkcionira", kratko je kazao.

O širini i značaju napada na MMF govori i činjenica da su zabrinuti čelnici Svjetske banke, sestrinske međunarodne financijske institucije čije se sjedište nalazi preko puta zgrade MMF-a u Washingtonu, prekinuli kompjutorski link koji dvjema institucijama omogućuje razmjenu informacija.

MMF je središte programa sanacije prezaduženih Portugala, Grčke i Irske te posjeduje vrlo osjetljive informacije o tim i drugim zemljama koje su na samom rubu krize. Kompjutorska baza MMF-a sadrži podatke koji bi mogli izazvati reakcije na svjetskim tržištima, kao i komunikacije s državnicima te snimljene neslužbene razgovore, primjerice o međunarodnim sanacijskim programima.

Takvi su dogovori, kako prenosi New York Times pozivajući se na informaciju dobivenu od neimenovanog dužnosnika Fonda, "politički dinamit u mnogim zemljama". Još nije poznato kojim su informacijama hakeri uspjeli pristupiti.

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika