14.06.2011. / 09:07

Autor: Hina , Nacional.hr

Inzko: BiH zaostaje za zemljama regije

Austrijski diplomat je ocijenio i da SAD imaju ključnu ulogu u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH dodajući da će se Ured posebnog europskog predstavnika (EUSR) kojemu će na čelu biti Danac Peter Sorensen više baviti integracijama BiH u Europsku uniju

Valentin InzkoValentin InzkoVisoki međunarodni predstavnik u BiH i posebni predstavnik Europske unije Valentin Inzko izrazio je u ponedjeljak u razgovoru s pomoćnikom američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philipom Gordonom u Sarajevu ozbiljnu zabrinutost zbog izostanka dogovora oko uspostave Vijeća ministara BiH ocjenjujući da BiH zbog toga zaostaje na putu prema euroatlantskim integracijama, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

"BiH je već izgubila previše vremena, a ipak se odlaganja nastavljaju. Politički lideri se slažu oko toga što treba učiniti da zemlja krene naprijed, ali se prepiru oko ministarskih mjesta, dok se obični ljudi bore preživjeti, a Bosna i Hercegovina sve više i više zaostaje za drugim zemljama regije", rekao je Inzko u razgovoru s Gordonom.

Austrijski diplomat je ocijenio i da SAD imaju ključnu ulogu u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH dodajući da će se Ured posebnog europskog predstavnika (EUSR) kojemu će na čelu biti Danac Peter Sorensen više baviti integracijama BiH u Europsku uniju.

"Kada se ojača prisustvo EU u zemlji, OHR i EU će usporedo raditi u okviru svojih odgovarajućih mandata. EU će pratiti BiH na njenom putu ka evropskoj integraciji, a ja ću ostati usredsređen na provedbu Daytona i zatvaranja OHR-a", rekao je Inzko.

Prema priopćenju OHR-a Inzko je izrazio očekivanje da će kao visoki međunarodni predstavnik imati snažnu potporu SAD-a. Pomoćnik američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philip Gordon trebao bi se u utorak susresti s dužnosnicima BiH i predstavnicima političkih stranaka iz zemlje te održati predavanje na konferenciji o zapadnom Balkanu koja se održava u Sarajevu.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika