18.06.2011. / 10:47

Autor: Hina

Grčka: Novi ministar financija poziva na politički konsenzus

Novi grčki ministar financija Evangelos Venizelos koji će u nedjelju u Luksemburgu sudjelovati na svojoj prvoj sjednici ministara financija EU-a, pozvao je u petak na "politički konsenzus" u Grčkoj radi izlaska iz dužničke krize.

Evangelos Venizelos (Foto: Flickr)Evangelos Venizelos (Foto: Flickr)Novi grčki ministar financija Evangelos Venizelos koji će u nedjelju u Luksemburgu sudjelovati na svojoj prvoj sjednici ministara financija EU-a, pozvao je u petak na "politički konsenzus" u Grčkoj radi izlaska iz dužničke krize.

"Zahtijevamo politički konsenzus kako bismo obnovili društveni konsenzus (...), moramo uspješno provesti mobilizaciju", rekao je novi član socijalističke vlade imenovan u petak.

"Ovdje sam zbog domoljubne dužnosti kako bih poveo pravi rat", istaknuo je u prigodi preuzimanja dužnosti od prethodnika Georgiosa Papaconstantinoua.

Premijer Georgios Papandreou sve dosad nije uspijevao pridobiti potporu oporbe, unatoč jakom pritisku financijaša EU-a i MMF-a radi postizanja nacionalne sloge.

Venizelos je istaknuo da želi "u stabilnosti, ali s kreativnošću, nastaviti" politiku štednje koju provodi grčka socijalistička vlada.

"Samo s narodom, društvom i proizvodnim snagama Grčka može prihvatiti povijesni izazov" pred kojim se našla, "moje su misli usmjerene prema stvarnom gospodarstvu, tjeskobi i ogorčenju grčkog društva", dodao je.

"Uspostavljen je dijalog" čak i s prosvjednicima koji se već tri tjedna okupljaju na glavnom atenskom trgu Syntagmi, ispred zgrade parlamenta, poput španjolskih 'gnjevnika'", rekao je. No "ne treba zanemariti proračunske zadaće jer su one uvjet za financijsku opstojnost zemlje", istaknuo je ministar koji je izgubio utrku s Papandreouom za dužnost predsjednika socijalističke stranke (PASOK).

Prijedlog proračuna (2012.-2015.) koji obuhvaća nove mjere štednje "naša je putovnica kojom ćemo osigurati održivost duga i petu tranšu zajma" od ukupnih 110 milijarda eura koji su Grčkoj odobrili eurozona i Međunarodni monetarni fond, dodao je Venizelos, u razgovoru za privatnu televiziju Mega u srijedu navečer.

Nacrt zakona koji parlament mora prihvatiti do konca lipnja ovih su dana žestoko kritizirali neki socijalistički zastupnici, zbog čega se Papandreou odlučio na promjene u svojoj vladi.

Venizelos (54) je na dužnosti ministra financija zamijenio tehnokrata Georgiosa Papaconstantinoua, s teškom zadaćom da provede nove mjere štednje u zemlji kako bi je spasio od financijskog sloma.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 18.06.11. 11:03

Predlažem gospođi Dalić da razmijeni iskustva sa novim grčkim ministrom financija.očigledno je da gospođa Dalić ima povijesnu šansu nadmašiti guvernera i priznati naciji koliko smo duboko potonuli,i hoće li Merkelica jednako brzo trčati po Europi i radi nas.netko je proročanski rekao za zemlje dužne prije ulaska u EU,takve i dan danas ostaju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika