19.06.2011. / 10:05

Autor: Hina

UN: Vidljivi su znaci pregovaračkog procesa u Libiji

Početci pregovaračkog procesa radi zaustavljanja libijskog sukoba polako se naziru, rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, nakon susreta s europskim i afričkim čelnicima održanim u subotu navečer.

Ban Ki-moonBan Ki-moonPočetci pregovaračkog procesa radi zaustavljanja libijskog sukoba polako se naziru, rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, nakon susreta s europskim i afričkim čelnicima održanim u subotu navečer.

"Upozorivši da predstoji dug put do postizanja sporazuma, glavni tajnik je rekao da su u ovom času u tijeku početci pregovaračkog procesa pod pokroviteljstvom njegova posebnog izaslanika za Libiju" Abdul-Ilaha Al-Hatima, rekao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

Ban je videovezom sudjelovao na konferenciji s visokim dužnosnicima Europske unije, Afričke unije, Arapske lige i Organizacije islamske konferencije u Kairu.

U petak je i telefonski razgovarao s libijskim premijerom Bagdadijem al-Mahmudijem koji je potvrdio da su uspostavljeni kontakti s pobunjenicima iz oporbe.

"Glavni tajnik je rekao da je traženje političkog rješenja za krizu u Libiji i dalje glavna zadaća Ujedinjenih naroda", dodao je Nesirky.

Ban je izrazio i "veliku zabrinutost" zbog nasilja i humanitarne krize u Libiji, upozorivši na nedostatak hrane, goriva i ograničen pristup vodi i medicinskoj njezi.

Glavni tajnik je na kraju konferencije u Kairu istaknuo nužnost "planiranja razdoblja nakon sukoba" u Libiji.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika