28.06.2011. / 22:13

Autor: Hina

Nasilni prosvjedi u Grčkoj: Mladi ne žele štednju, stariji štrajkaju

Prosvjedi protiv mjera štednje u utorak su u Ateni postali su nasilni a Europska unija je upozorila grčke parlamentarce da će se ta zemlja odmah suočiti s insolventnošću ako ovoga tjedna ne podrže neopopularan gospodarski plan.

Prosvjedi su postali nasilniProsvjedi su postali nasilniProsvjedi protiv mjera štednje u utorak su u Ateni postali su nasilni a Europska unija je upozorila grčke parlamentarce da će se ta zemlja odmah suočiti s insolventnošću ako ovoga tjedna ne podrže neopopularan gospodarski plan.

Mladi prosvjednici bacali su kamenje, zapalili kontejnere za smeće i vozilo ispred zgrade parlamenta a policija je rabila suzavac kako bi ih rastjerala. Sindikati su protiv mjera koje su tražili EU i MMMF započeli 48-satni štrajk.

Do večeri, nakon nekoliko sati sukoba u kojima su sudjelovale stotine mladih, središte Atene ponovno su zauzele tisuće mirnih prosvjednika protiv mjera koje po njihovom mišljenju pogađaju radnike i nezaposlene a štede bogate.

U centru Atene raspoređeno je 5000 policajaca, većinom za zaštitu zgrade parlamenta na trgu Syntagma, središtu masovnih prosvjeda proteklih tjedana.

U međuvremenu je ostvaren napredak u razgovorima koji trebaju uvjeriti europske banke i osiguravateljske kuće da popuste u pitanju grčkog duga po planiranom drugom paketu mjera za spašavanje koji bi toj zemlji omogućio da dobije na vremenu.

Rastuće povjerenje tržišta da će grčki parlament odobriti program štednje a da će francuski plan odgode naplata grčkih državnih obveznica pomoći da se izbjegne insolventnost, dovelo je do povećanja vrijednosti globalnih dionica i eura unatoč neredima u Ateni.

Glavni EU-ov dužnosnik za gospodarstvo Olli Rehn naglasio je da svaka buduća pomoć Grčkoj ovisi o prihvaćanju mjera financijske konsolidacije u parlamentu u srijedu i četvrtak.

"Jedini način da se izbjegne da odmah nastupi insolventnost je da parlament prihvati revidirani gospodarski program... On mora biti prihvaćen ako se želi iduća tranša financijske pomoći", rekao je u izjavi.

"Onima koji špekuliraju o mogućim drugim opcijama jasno ću reći da nema plana B za izbjegavanje insolventnosti", rekao je Rehn odbacivši izvješća da Bruxelles radi na pričuvnom planu za Grčku.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 28.06.11. 23:40

Interesantna manipulacija vijestima. Svi pisu o protestima i bunama u Grckoj, samo nekolicina pise sto demostranti zele, i zasto se zapravo ljute. Nije u pitanju stednja, vec je u pitanju da mjere stednje nisu pravedno rasporedene. Politicka elita nije sebi nametnula stednju, vec obicni gradani. Poret toga Grcka ima preveliku drzavnu administraciju, nepotrebno veliku, u usporedbi s zemljama EU. Na kraju krediti koji su skolpljeni u ime Grcke su lihvarski krediti. Zato se ljudi bune.


registracija
9/3/10

nostradurus, 29.06.11. 08:10

Grci nemaju pojma! Štednja će ih spasiti, kao što je spasila i RH proračun. Je baš

Moramo biti svjesni da novca za dugove nema, a da samo izvoz grčkih proizvoda može otplaćivati dug. Samo koje su države spremne primiti barem 100 milijardi eura duga od Grčke kupovinom njenih proizvoda.

Grčka treba izaći iz EU jer u EU vlada kreditni sustav emisije novca. Što ga više uzmeš, više si dužan, a novim kreditom se povećava dug.
sites.google.com/site/financijskisustav/europska-unija


registracija
3/6/11

skaraica, 29.06.11. 09:03

Zašto nisu mirni i kulturni kao naši u Lijepoj našoj?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika