30.06.2011. / 16:43

Autor: Nacional.hr

Grčki parlament potvrdio plan štednje

Glasovalo se o izmjeni zakona koji će sad uključivati povećanje poreza, rezove plaća, privatizaciju državne imovine i otpuštanje viška zaposlenih u državnim službama

George Papandreou George Papandreou Grčki parlament glasovao je za dogovoreni program štednje koji je bio uvjet da zemlja dobije novu pozajmicu od MMF-a i EU-a, u visini od 110 milijarde eura, izvještava BBC.

Glasovalo se o izmjeni zakona koji će sad uključivati povećanje poreza, rezove plaća, privatizaciju državne imovine i otpuštanje viška zaposlenih u državnim službama. Glasovanje je počelo nedugo nakon 14:00 sati i nakon sat vremena Panhelenski socijalistički pokret Pasok s koalicijskim partnerima izglasovao je zakonske promjene. Novi zakoni ustanovili su agenciju za privatizaciju, privatizirat će se veći dio državne imovine i poduzeća, povećat će se porezi, ograničit će se zapošljavanje novih zaposlenika u državne službe, doneseni su i novi zakoni koji se tiču socijalne sigurnosti. Grčki mediji naglašavaju kako ostaje pitanje primjene i provedbe dogovorenih mjera i zakona.

Policija je zabranila pristup centru Atene kako bi zastupnici mogli mirno doći u parlament i učiniti zakonskim već jučer dogovoren plan štednje. Preko noći bilo je sukoba mladih i snaga sigurnosti na trgu Sintagma u Ateni, gdje je smještena i zgrada parlamenta. U bolnicama ima mnogo ozlijeđenih. Prosvjednici u sukobima koriste palice i kamenje, a policija suzavac. BBC-jev dopisnik javlja kako je sad u Ateni mirno i kako komunalne službe raščišćuju ulice.

Usprkos neredima predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy pozdravili su odluku grčkog parlamenta rekavši kako je to 'glas nacionalne odgovornosti' koji je otvorio put za drugi paket financijske pomoći. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble izjavio je kako će njemačke banke i osiguravatelji nastaviti posuđivati novac Grčkoj, slijedeći sličnu odluku Francuske i Italije.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika