30.06.2011. / 17:26

Autor: Deutsche Welle

U grčkoj tragediji počinje novi čin

Odluka grčkog parlamenta da se prihvate planirane mjere štednje grčke vlade udarna je tema u njemačkim dnevnim novinama. Komentatori se uglavnom slažu u ocjenama da nije dovoljno 'samo' štediti.

ArhivaArhiva„Operacija uspjela, pacijent živ", „U grčkoj tragediji počinje novi čin", „Nedostaju perspektive" neki su od naslova koji se mogu pročitati u aktualnim izdanjima njemačkih novina.

List „Kölner Stadt-Anzeiger" o tome piše:

„Grčki premijer Giorgos Papandreou je izglasavanjem novog paketa mjera štednje u grčkom parlamentu uspio da preskoči važnu prepreku. Time je sada otvoren put za isplatu nove kreditne rate u visini od 12 milijardi eura, koja je Grčkoj prijeko potrebna, jer u suprotnom u naredna tri vikenda ta zemlja više ne bi bila u stanju financijski funkcionirati. Međutim, samim tim Grčka nije savladala visoki brijeg koji se nadvio nad njom. U rujnu će biti donesena odluka o novom kreditu. Pored toga, Europska unija i Međunarodni monetarni fond već sada moraju pripremiti novi paket spašavanja, jer se Grčka ne može naredne godine, kao što je to bilo planirano, vratiti na tržište kapitala. Otpori novim mjerama štednje u Grčkoj su veliki - kako među tamošnjim sindikatima, tako i kod većine stanovništva. U tom smislu odluka grčkog parlamenta nije ništa promijenila. Toj zemlji je potrebna strategija i perspektive koji će njenu privredu izvući iz duboke recesije. Samo se tako može zaustaviti alarmantno povećanje broja nezaposlenih. Čini se da je to konačno shvatila i Europska unija. Bruxelles, naime, namjerava Grčkoj odobriti sredstva podrške u visini od oko 17 milijardi eura kojima bi se mogli realizirati infrastrukturni projekti i time osigurati nova radna mjesta. To je dobar put", piše list „Kölner Stadt-Anzeiger".

Koprcanje iz jedne u drugu krizu

Slični komentari se mogu pročitati i u ostalim njemačkim novinama, mada pojedini listovi strahuju da bi Grčka mogla zapasti u novu krizu.

Novine „Nordwest-Zeitung" pišu: „Grčka mora svoje već desetljećima sistematski ruinirane financije iznova dovesti u red. To će mnoge Grke učiniti znatno siromašnijim. No, nažalost nije dovoljno samo štediti. Takve rezove, koji bi sada trebalo biti poduzeti, ne može podnijeti niti jedna ekonomija u bilo kojoj zemlji u svijetu. Grčka bi mogla da bude gurnuta u trajnu recesiju. Zbog toga i najavljena pomoć toj zemlji, o kojoj će se narednih dana odlučivati, neće donijeti rješenje. Ona je mnogo više koprcanje iz jedne dužničke krize u drugu", piše list „Nordwest-Zeitung".

Poljaci skeptični prema euru

Poljska od sutra, 1. srpnja, pa do kraja ove godine preuzima predsjedavanje Vijećem Evropske unije.

Novine „Frankfurter Rundschau" pišu: „S mješavinom nade, ali i skepticizma, gledaju službenici iz Bruxellesa, europski parlamentarci iz Strasbourga i šefovi država i vlada Europske unije prema Varšavi. 1. srpnja ta najveća istočno-europska zemlja, koja je 2004. pristupila Europskoj uniji, prvi put preuzima predsjedavanje njenim Vijećem. Težišne točke Poljske u tom periodu će, kako je najavljeno, biti izgradnja ‚istočnog partnerstva' sa zemljama bivšeg Sovjetskog saveza te podrška procesu demokratizacije u Sjevernoj Africi. Prema pojedinim anketama, 85 posto stanovništva u Poljskoj se izjašnjava proeuropski. Međutim, Poljaci su skeptični prema europskoj valuti. Naime, oko polovice njih želi da se zadrži poljska zlota i odbija uvođenje eura. Kako kažu pojedini eksperti u Poljskoj, ‚ljudi tamo imaju strah od tzv. Euro-Teuro efekta, kao u Njemačkoj', da će, dakle, uvođenjem eura sve postati skuplje", piše list „Frankfurter Rundschau".

Priredio: Senad Tanović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 01.07.11. 00:54

Jesu li Grci stvarno
...................................
TAKVI
....................................
Od malih nogu slusham
.......................................
Duzhan ko GRCHKA
.......................................
Davno je to bilo
Kad sam ja
Bio mali.........................
.......................................
A opet je isto
.........................................
Duzhan ko GRCHKA
.....................................
Radosti nikad kraja


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika