30.06.2011. / 18:49

Autor: Deutsche Welle

Obama u problemima, a SAD na rubu bankrota

Nije samo Europa na rubu provalije koji se zove bankrot – već su to i SAD. Granica maksimalnog zaduživanja je dostignuta, početkom kolovoza dugovi se moraju vratiti. Zato se Barack Obama obratio naciji…

Barack ObamaBarack ObamaPredsjedniku Baracku Obami prije svega je bilo stalo do toga da svi shvate da SAD do 2. kolovoza moraju povećati granicu maksimalnog zaduživanja - ili im prijeti bankrot:

„Ako Amerika, prvi put u svojoj povijesti, ne bude u stanju platiti svoje dugove, ako bankrotira, posljedice za američko gospodarstvo će biti ogromne."

Posljedice ne bile ogromne samo za gospodarstvo SAD-a, već i za financijska tržišta širom svijeta - upozorava Međunarodni monetarni fond. SAD moraju što prije povećati granicu maksimalnog zaduživanja, kako bi se izbjegao ozbiljan šok svjetskog gospodarstva - apelirao je drastičnim riječima MMF.

Dolar za dolar

A evo što je problem predsjednika SAD: Njemu i njegovim demokratima su za odluku potrebni republikanci, jer oni imaju većinu u Predstavničkom domu američkog kongresa. O toj temi se vode rasprave već tjednima.

Republikanci zahtjevaju da se za svaki dolar povećanja maksimalnog zaduživanja na drugoj strani planiraju uštede. Po sistemu: dolar za dolar. Obama svakako želi uštedjeti, ali želi i ukinuti porezne povlastice - i to za milijunaše, naftnu industriju i privatne avione.

„Ne bih rekao da su ti zahtjevi radikalni. Mislim da se sa tim slaže većina Amerikanaca."

Međutim, republikanci sigurno ne spadaju među one koji se slažu sa njim. Za republikance takozvano ukidanje poreznih olakšica znači povećanje poreza - i to striktno odbijaju.

Rok - 2. kolovoz

Pregovori su blokirani. Na konferenciji za novinare se vidjelo koliko je Obama zbog toga frustriran. Međutim, ne treba očekivati da će to omekšati republikance. Dakle, biti će žestoko. Ako se demokrati i republikanci ne dogovore, i to najkasnije do 2. kolovoza, dogoditi će se ono što nitko nije mogao ni zamisliti - Amerika će bankrotirati!

Autorice: Ana Engelke i Dijana Roščić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika