30.06.2011. / 19:40

Autor: Hina

Pahor i Križanič: Slovenija ostaje financijski stabilna

Slovenska vlada učinit će sve potrebno kako bi dala pozitivni impuls međunarodnom tržištu kapitala da se ne nalazi među ugroženim članicama euro-zone, izjavili su u četvrtak na konferenciji za novinare slovenski premijer Borut Pahor i ministar financija Franci Križanič.

Borut PahorBorut PahorSlovenska vlada učinit će sve potrebno kako bi dala pozitivni impuls međunarodnom tržištu kapitala da se ne nalazi među ugroženim članicama euro-zone, izjavili su u četvrtak na konferenciji za novinare slovenski premijer Borut Pahor i ministar financija Franci Križanič.

Unatoč dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB) i još nekih tvrtki u državnom vlasništvu, što je povećalo javno-financijski deficit u prvoj polovici ove godine, cilj prema kojem će Slovenija krajem godine smanjiti proračunski deficit na 5,5 posto "nije ugrožen", izjavio je Križanič, pojasnivši da je dokapitalizacija NLB-a i nekih drugih tvrtki bila "jednokratan potez" koji neće dovesti do povećanja proračunskog deficita i javnog duga do kraja ove godine.

Križanič je izjavio da je zadnjih mjeseci, zbog najavljenog referenduma na kojemu je u međuvremenu "pala" mirovinska reforma koja je trebala dodatno stabilizirati slovenske javne financije, palo povjerenje tržišta kapitala u Sloveniju kroz cijene tzv. CDS derivata (credit default swap), ali da slovenska vlada uskoro u parlament šalje rebalans državnog proračuna i druge prateće mjere štednje kako bi to povjerenje vratila.

Pahor je rekao da će njegova vlada, iako od početka tjedna nema formalnu većinu u parlamentu, idućeg tjedna nastaviti pregovore sa sindikatima o mogućem kompromisnom rješenju za mirovinsku reformu, ali da ne misli mnogo popuštati u odnosu na raniji zakonski prijedlog, te da će donijeti i druge mjere štednje potrebne za financijsku konsolidaciju i vraćanje povjerenja na tržištima kapitala.

Cilj je konsolidacija javnih financija kako bi Slovenija ostala među stabilnim zemljama u euro-zoni, pojasnio je Pahor.

Slovenija je po odnosu javnog duga i društvenog proizvoda među boljim državama u Europskoj uniji i euro-zoni, te nisu opravdane neke ocjene međunarodnog tiska kako postaje "problematično dijete" među članicama u kojima se koristi zajednička europska valuta, dodao je Pahor.

Zbog reakcija koje će eventualno u Sloveniji biti potrebne kao odgovor na krizu Pahor razmišlja i o sastanku sa svim predsjednicima parlamentarnih stranaka za tjedan ili dva, a njegova vlada spremna je i na "najlošiji scenarij".

"Sadašnje stanje podsjeća na predvečerje nove međunarodne ekonomske krize", rekao je slovenski premijer, dodavši da je paket pomoći Grčkoj samo odgađanje problema čija je srž u tome da Europa ima zajedničku valutu, ali ne i zajedničku fiskalnu i ekonomsku politiku.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika