04.07.2011. / 17:20

Autor: Hina

Džalil: Ne postoji mogućnost da Gadafi ostane

Predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Mohamed Abdel Džalil u ponedjeljak je rekao da "nema nikakvih izgleda, u ovome trenutku, ali ni u budućnosti, da Moamer Gadafi ostane u Libiji", osobito s obzirom na to da je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovim uhićenjem.

Mustafa Abdul DžalilMustafa Abdul DžalilPredsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Mohamed Abdel Džalil u ponedjeljak je rekao da "nema nikakvih izgleda, u ovome trenutku, ali ni u budućnosti, da Moamer Gadafi ostane u Libiji", osobito s obzirom na to da je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovim uhićenjem.

Džalil je izjavio kako postoji takva ponuda, no da ona nije relevantna te je istaknuo kako "Gadafi mora otići s vlasti i suočiti se s pravdom". U nedjelju su se pojavile informacije prema kojima postoji mogućnost da pobunjeničko Vijeće Gadafiju dopusti ostanak u Libiji, no na ulicama Bengazija, uporištu pobunjenika, odmah je prosvjedovalo oko stotinu ljudi, izvijestio je France presse.

Unutar Vijeća postoji podjela u pogledu Gadafijeva odlaska s vlasti i nema potpune suglasnosti o tomu treba li voditi pregovore da bi se libijskom vođi omogućila izlazna strategija. Gadafi, na vlasti već 42 godine neprestano ponavlja da ne namjerava popustiti vojno-diplomatskom pritisku te prijeti proširenjem rata na Europu.

Vijeće je u ponedjeljak izvijestilo kako će poštovati naftne ugovore sklopljene za vrijeme Gadafijeva režima. "Dok obavlja dužnost prijelazne vlade, Nacionalno prijelazno vijeće nastavit će poštivati sve financijske i naftne ugovore sklopljene za vrijeme Gadafijeva režima", stoji u priopćenju Vijeća, a prenosi Reuters.

U Libiji, četvrtom najvećem izvozniku nafte u Africi, a dvanaestom u svijetu, naftu eksploatiraju mnogobrojne strane naftne tvrtke. Prije građanskog rata Libija je izvozila dnevno 1,49 milijuna barela naftne, uglavnom (oko 85 posto) u europske zemlje. No zbog sukoba, uglavnom oko zaljeva Sirte gdje su smješteni naftni terminali, proizvodnja je znatno pala.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

registracija
10/1/10

avvf2002, 06.07.11. 13:06

Jasno je ko za koga radi, ali "boj ne bije svijetlo oruzzje, vec boj bije srce u junaka".
Videcemo.
Ja sam za mokadama (pukovnika).


registracija
10/1/10

avvf2002, 06.07.11. 13:07

Iz kog si tunela ti sada izassao i soliss pamet?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika