04.07.2011. / 17:55

Autor: Nacional.hr

Tajland dobio prvu premijerku u povijesti

Prva tajlandska premijerka, rođena 1967. godine izjavila je kako će oformiti koaliciju s četiri manje stranke

Yingluck Shinavatra (Wikipedia)Yingluck Shinavatra (Wikipedia)Na izborima u Tajlandu pobijedila pobijedila je stranka Pheu Thai protjeranog premijera Thaksina Shinavatre na čelu koje je sad njegova sestra Yingluck Shinavatra, izvještava BBC.

Stranka je osvojila većinu od 265 zastupničkih mjesta, dok su demokrati premijera Abhisita Vejjajive, koji je najavio svoju ostavku, osvojili samo 160 mjesta. Prva tajlandska premijerka, rođena 1967. godine izjavila je kako će oformiti koaliciju s četiri manje stranke. Nakon objave prvih rezultata mlada poslovna žena Yingluck Shinawatra izjavila je kako to 'pobjeda ljudi' i kako će se 'stranka držati svog najavljenog izbornog programa i obećanja'. Ona je peta osoba na premijerskoj poziciji nakon vojnog puća 2006. godine kada je svrgnut njezin brat. Odtad zemlju je potresalo nezajedništvo i unutarnje podijele. Ministar obrane najavio je kako će vojska prihvatiti odluku birača. Konačni rezultati izbora bit će objavljeni u utorak.

Njezin brat javio se iz egzila u Dubaiju, gdje je pobjegao kako bi izbjegao zatvorsku kaznu zbog korupcije rekavši kako bi sestrino neiskustvo u politici moglo biti prednost. Shinavatra nastavlja kako se ne namjerava vratiti politici i kako želi u mirovinu. Završio je kako je ponosan na svoju sestru, kako su Tajlanđani 'u dobrim rukama' i kako će stranci pružiti 'bilo kakav potreban savjet'.

Vezane vijesti

Nema više milosti za Grčku

Nema više milosti za Grčku

Koliko god da se može odahnuti nakon što je Grčka brzo dobila novu vladu, tako posao nije gotov. Prije svega Europa mora pokazati što može, piše u… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 04.07.11. 19:12

Čestitam


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika