14.07.2011. / 16:04

Autor: Nacional.hr

Ravnopravnost spolova: U austrijskoj himni uz sinove će se spominjati i "kćeri domovine"

Prvo čitanje prijedloga promjene himne bit će 21. rujna u parlamentu, a pred Ustavnim odborom 6. listopada

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaOd 1. siječnja 2012. godine u u četvrtom stihu austrijske himne 'Zemlja brda' uz 'sinove' spominjat će se i 'kćeri' domovine, izvještava Vecernji.

Idejna začetnica promjene, zastupnica je Narodne stranke u parlamentu i bivša ministrica za žene, Maria Rauch-Kallat. Kasnije su joj se pridružile i političarke svih parlamentarnih stranka, Socijaldemokratske, Narodne, Slobodarske, Pokreta za budućnost Austrije i Zelenih.

Za promjenu teksta državne himne, koja je službena himna Republike Austrije od 1946. godine, s vremenom su postali svi zastupnici u parlamentu. Promjeni su se protivili samo njeni stranački kolege, koji su otezali sa svojim izlaganjima na sjednici sve do isteka predviđenog vremena za zasjedanje. Takav odnos prema državnoj himni u medijima je podigao buru negodovanja i kritika.

Michael Spindelegger, čelnik konzervativne Narodne stranke, potkancelar i ministar vanjskih poslova, napokon je dao pristanak za prijedlog promjene austrijske himne. U razgovoru za austrijski radio i TV ORF izajvio je kako je problem nastao jer se Maria Rauch-Kallat i predsjednik stranačkog Kluba zastupnika u parlamentu nisu unaprijed dogovorili o svemu, kao što je to uobičajeno. Prvo čitanje prijedloga promjene himne bit će 21. rujna u parlamentu, a pred Ustavnim odborom 6. listopada.

Vezane vijesti

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Čelnik euroskupine Jean-Claude Juncker je u razgovoru u utorak na austrijskom državnom radiju O1 rekao da neće biti dubinskih promjena u programu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika