27.07.2011. / 19:44

Autor: Hina

Inzko zabrinut zbog Dodikove izjave: BiH je država, ne državna zajednica

Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko izrazio je zabrinutost zbog izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kojima se, kako se tvrdi, negira državnost BiH.

Valentin InzkoValentin InzkoVisoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko izrazio je zabrinutost zbog izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kojima se, kako se tvrdi, negira državnost BiH.

U priopćenju za javnost iz Ureda visokog predstavnika (OHR) ocjenjuju se destabilizirajućim Dodike izjave kojima se Bosna i Hercegovina karakterizira kao državna zajednica koja svoj suverenitet izvodi isključivo iz entiteta.

"U Ustavu Bosne i Hercegovine nedvosmisleno se navodi da 'Republika Bosna i Hercegovina, čije je službeno ime od sada 'Bosna i Hercegovina', nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država. Entiteti su pravno uspostavljeni Ustavom BiH, dok je BiH nastavila svoje postojanje po međunarodnom pravu kao država, s modificiranom unutarnjom strukturom", navode iz OHR-a.

Iz međunarodne uprave u BiH su pojasnili da Ustav BiH ne ostavlja prostora za bilo kakav 'suverenitet' entiteta, te da ovlasti entiteta nisu ni na koji način izraz njihove državnosti, već proizilaze iz ove raspodjele ovlasti iz Ustava BiH.

"Bosna i Hercegovina je suverena država. Mirovni sporazum ne može biti jasniji po ovom pitanju i visoki predstavnik odbacuje bilo kakve suprotne tvrdnje", navodi OHR i poziva sve strane u BiH da se suzdrže od destabilizirajućih izjava o ustavnom uređenju utvrđenom Daytonskim mirovnim sporazumom.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 27.07.11. 22:06

Dodika sa nosonjom u ludnicu


registracija
7/1/11

djani, 27.07.11. 22:30

opet bi srbi divljali sa komunjarama i četnicima ,neće ići!!!!!!!!


registracija
16/6/10

nosonja, 28.07.11. 07:05

Mora da si jako ljut na mene,ja sam ti stalno na umu,to je dobro,od silne mržnje ne stigneš pisati pizdarije.
Pusica,ciao gianni


registracija
17/7/07

budjoni, 28.07.11. 11:05

Da, pod svaku cijenu (makar i uz uporabu sile) treba održati tu neprirodnu zajednicu BiH na okupu, unatoč tome što nijedan entitet unutar nje nije zadovoljan postojećim statusom.
Viši interesi nalažu potrebu postojanja tempirane bombe na balkanskom poluotoku i zato se stanje nikako ne smije dovesti u konačni red.
Sačuvaj Bože omrznute članice nesretne bosanske zajednice razdvojiti po bilo kojem principu, etničkom, teritorijalnom ili kombinacijom.
Kad su se već narodi BiH stjecajem nesretnih povjesnih okolnosti našli u nezahvalnoj tvorevini, ne preostaje im drugo šutjeti i trpjeti.
Takva je sudbina malih naroda.
“Mirna Bosna” nikad nije bila mirna, osim u istoimenoj floskuli.
Nad Bosnom (kao uostalom i ostalim balkanskim državicama), oduvijek su upravljale imperijalne sile i nema nikvog razloga da i dalje ne bude tako.
Zato se Hrvatska priklanja EU u kojoj će imati ravnopravni status s Albanijom (s pridruženim Kosovom), Srbijom, Crnom Gorom, BiH, Bugarskom, Makedonijom…., a načelno čak i s Njemačkom, Francuskom, Italijom…
Naprosto je nezamislivo pravedno rješenje statusa BiH, pa je bolje ostaviti ovako nepravedno kako jest, nego intervencijama stvoriti nove nepravde, po logici da je bolja jedna (već postojeća) nepravda od serije novih nepravdi.
Možda se jednom, u dalekoj budućnosti, ako ljudska svijest evoluira u smislu priznavanja ravnopravnosti svih ljudi svijeta, pa se slijedom toga ukinu sve postojeće barijere koje ljude razdvajaju, (nacija, vjera, boja kože, imovinski status….) bosanska storija preseli u ropotarnicu povijesti.
No, to bi onda jako sličilo komunizmu.
Tko još želi komunizam?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika