04.08.2011. / 12:33

Autor: Hina

Kina nezadovoljna japanskim kritikama njezina vojnog proračuna

Kina je izrazila "snažno nezadovoljstvo" "neodgovornim" japanskim godišnjim izvješćem o obrani, u kojem Tokio optužuje Peking za netransparentnost vojnog proračuna i izražava zabrinutost zbog kineskih pomorskih ambicija koje su bile povod lanjskih napetosti između dviju zemalja.

Kina se ponosi svojom vojskomKina se ponosi svojom vojskomKina je izrazila "snažno nezadovoljstvo" "neodgovornim" japanskim godišnjim izvješćem o obrani, u kojem Tokio optužuje Peking za netransparentnost vojnog proračuna i izražava zabrinutost zbog kineskih pomorskih ambicija koje su bile povod lanjskih napetosti između dviju zemalja.

"Japansko izvješće o obrani za 2011. sadržava neodgovorne komentare o izgradnji kineske nacionalne obrane. Kina izražava svoje snažno nezadovoljstvo", ističe glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu u priopćenju objavljenom u srijedu navečer.

Modernizacija kineskih oružanih snaga "ima samo jednu zadaću, a to je štititi nacionalni suverenitet" i "nije uperena ni protiv jedne zemlje", dodao je Ma.

Ma je preporučio Japanu da "izvuče pouke iz prošlosti, ozbiljno se zapita o vlastitoj obrambenoj politici i više radi na jačanju uzajamnog povjerenja sa susjednim zemljama".

Japan je u utorak izrazio zabrinutost zbog rastućih kineskih vojnih ambicija, njezina pomorskog širenja prema Pacifiku i "nejasnoće" njezina vojnog proračuna. Ta pitanja zabrinjavaju i Sjedinjene Države.

U izvješću se ističe da kineski vojni proračun "samo djelomično pokriva ono što Peking doista izdvaja za vojne troškove".

Kineski vojni proračun za 2011. ponovno je u naglom porastu jer Peking želi nadoknaditi svoje kašnjenje na vojnom polju za Washingtonom i Moskvom.

Kineska vojska razvija i projekt balističke rakete kojom će moći gađati ratne brodove na udaljenosti od više tisuća kilometara te jedan ili više nosača zrakoplova koji bi u konačnici mogli izmijeniti odnos snaga na Tihom oceanu.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 04.08.11. 15:53

U jebote.Gadno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika