09.08.2011. / 15:33

Autor: Hina

Ukrajinske vlasti odbacuju europske kritike u vezi bivše premijerke Timošenko

Stranka ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i ukrajinska diplomacija branili su u utorak zatvaranje oporbene čelnice Julije Timošenko, koje je izazvalo val negodovanja u svijetu, ocijenivši da europske zemlje ne bi trebale osuđivati Ukrajinu zbog tog slučaja.

Viktor JanukovičViktor JanukovičStranka ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i ukrajinska diplomacija branili su u utorak zatvaranje oporbene čelnice Julije Timošenko, koje je izazvalo val negodovanja u svijetu, ocijenivši da europske zemlje ne bi trebale osuđivati Ukrajinu zbog tog slučaja.

U priopćenju, Stranka regija pita europske političare, zabrinute uhićenjem Timošenko, što bi učinili sudovi njihovih zemalja kada bi optužena osoba prijetila sucu i svjedocima i pokazivala nedostatak poštivanja suda.

Ta stranka je upozoravala i na pokušaje da se Juliju Timošenko predstavi kao kritičarku korupcije i braniteljicu demokracije.

"Kakva je to zaštita demokracije ako su odredbe plinskog ugovora zaključenog s Moskvom bile tajne", naglašava Stanka regija.

Istim tonom se oglasilo i ministarstvo vanjskih poslova koje ukazuje na pokušaje pristaša Julije Timošenko da ucijene Ukrajinu da neće biti približavanja EU-u dok se ne završi afera oko njezina pritvaranja, rekao je njegov glasnogovornik Oleg Vološin.

Europski diplomati su ocijenili da sporazum o pridruživanju s Europskom unijom, kojeg se Kijev nada zaključiti 2011., ovisi o ishodu procesa protiv oporbene čelnice.

Tužiteljstvo optužuje bivšu premijerku za nezakonito prisiljavanje državne energetske tvrtke Naftogaz da potpiše ugovor s Rusijom 2009. o opskrbi plinom, što je Ukrajini nanijelo gubitke u iznosu od 130 milijuna eura.

Timošenko je nazivala suca marionetom predsjednika Viktora Janukoviča, njezina političkog protivnika.

Vezane vijesti

Ukrajina odbacuje molbe EU-a oko Timošenko

Ukrajina odbacuje molbe EU-a oko Timošenko

Ukrajinski premijer Mikola Azarov odbacio je u srijedu kritike Zapada na tretman zatočene bivše premijerke Julije Timošenko kao "neopravdane", dajući… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika