10.08.2011. / 16:24

Autor: Hina

U riži blizu Tokija nema radijacije

U uzorcima riže uzgojene u gradu blizu Tokija nisu pronađeni radioaktivni materijali, objavili su dužnosnici u srijedu, što je veliko olakšanje za poljoprivrednike koji se pripremaju za izvoz te tradicionalne namirnice u Japanu.

U riži iz okolice Fukushime nema radijacijeU riži iz okolice Fukushime nema radijacijeU uzorcima riže uzgojene u gradu blizu Tokija nisu pronađeni radioaktivni materijali, objavili su dužnosnici u srijedu, što je veliko olakšanje za poljoprivrednike koji se pripremaju za izvoz te tradicionalne namirnice u Japanu.

Zabrinutost zbog zdravstvene ispravnosti hrane porasla je nakon što se radioaktivnost iz uništene nuklearke Fukushima Daiichi proširila u ožujku sjevernim i istočnim Japanom, nakon najteže nuklearne katastrofe u posljednjih 25 godina.

Neke lokalne vlasti provele su testiranja kako bi se utvrdilo sadrži li riža previše cezija.

Riža uzgojena u gradu Tako u pokrajini Chiba, 240 kilometara jugozapadno od Fukushime, testirana je ovaj tjedan kako bi se utvrdilo jesu li potrebne dodatne analize nakon što je u tlu izmjerena povećana radioaktivnost, kažu lokalni dužnosnici.

"Rezultati su ohrabrujući, no smatramo da je to samo dio postupka utvrđivanja je li riža sigurna za prehranu", rekao je Shigetoshi Abe, gradski dužnosnik zadužen za sigurnost hrane.

Preliminarni testovi, prvi koji su provedeni prema uputama ministarstva poljoprivrede od srijede, pokazali su da u riži nema više od 200 bekerela cezija po kilogramu.

Ipak, ako riža "padne" na daljnjim testovima, zabranit će se izvoz te namirnice iz pokrajine Chiba.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika