Objavljeno u Nacionalu br. 822, 2011-08-16

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Sastalo se zlo i gore

Da se nešto dogovore: čim dobiju izbore, pa vlada sagradi gat za kruzere i centar Spaladium, nema više posla u Splitu ni za koga tko nije član ili HDZ-a ili Kerumov rodijak

Ivan StarčevićIvan StarčevićIRSKA – HRVATSKA

Srijeda, HRT 2, 20.40

Dosadna prijateljska nogometna utakmica toliko je ohrabrila sina Sašu (otac TV Božo) da se usudio polaskati sam sebi. Zaključio je da gledatelji sasvim sigurno ne će biti zadovoljni onim što su vidjeli. Samokritičan kao pravi sportski reporter Rvacke javne televizije, Sušec junior zaboravio je pomisliti da hrvatski TV pretplatnici u daleko većoj mjeri nisu zadovoljni onim što su u devedeset minuta utakmice od njega čuli. A nisu čuli ništa. Utakmica kao utakmica, ljudi trče za loptom, ali misao mlađeg Sušeca nikako da pokrene jezik na neku bržu reakciju, ma bar na coktanje, kad već vlasnik jezika ne zna ništa suvislo izgovoriti, čak ni s primjetnim vremenskim zaostatkom. Na poslu vječno umorni Saša Delay Sušec nije na vrijeme stizao izreći ni imena hrvatskih igrača. Kad bi kojim slučajem i uspio izgovoriti tri imena u brzom slijedu, recimo Ćorluka-Kranjčar-Eduardo, vidjelo bi se da ga to toliko ubija da odmah mora preskočiti po petoricu, da se odmori. A onda bi opet nastavio po starom, ne ocu, nego običaju.


DNEVNIK 3

Četvrtak, HRT 1, 23.08

Naš nekadašnji ronilac svjetske klase g. Kristijan Curavić zaronio je na 24 sata kod Primoštena. Htio je upozoriti na dvadeset tona nerazgradivog otpada, romantično razastrtog po morskom dnu oko jadranskih luka. HRT se lijepo usredotočila na ekologiju. Podmorje nam je u katastrofalnom stanju, a nakon šest sati boravka pod vodom pozlilo je i g. Curaviću. To smo saznali sutradan, na svim televizijama. Tada se ulaz u priču nešto promijenio. Nije više bilo toliko riječi o podizanju svijesti o zagađenosti mora, čime se g. Curavić zadnjih godina intenzivno bavi. Više se razglabalo, putem njegove izjave, o tome kako i zašto mu je pozlilo (nije ništa jeo). Iz emisije u emisiju padalo se sve niže. Informacijsko dno dosegnuto je točno 24 sata kasnije, kada su u blizinu polugolog Curavića dobazali, srećom odjeveni, ugledni primoštenski turisti: dr. Stjepan Mesić, počasni doktor sveučilišta u Tuzli, Prištini i Tripoliju, te sjedokosi pjevač Oliver D. Šteta što izjave nisu davali u podmorju.

RTL DANAS

Petak, RTL TV, 18.30

Od podneva do predvečerja stigli smo do informacije da će vraćanje kredita u švicarskim francima biti super, “ali samo za neke dužnike.” Najprije je sve bilo puno riječi kao što su uspjeh, dogovor i slične besmislice. Sindikalist Krešimir Sever napokon za RTL TV sada govori ono što već dugo čekamo, od stoljeća sedmog: oni koji su kredite podigli u eurima i kunama također su žrtve, jer su i njima otplate iz mjeseca u mjesec sve veće. Na kraju priloga, kao da nismo u istoj emisiji, bačeno je drvlje i kamenje na one koji ne zadovoljavaju uvjete za tobožnje žmirenje banaka na sirotinju. Njima je ovo već druga nekretnina, kredit za nju su digli na manje od 20 godina, za stan koji vrijedi više od sto tisuća franaka. Ti su trošili na luksuz i morat će platiti sve što su potpisali – prijeti nam zalutali g. novinar.

TV KALENDAR

Subota, HRT 1, 9.40

Na današnji dan 1888. godine rođen je izumitelj televizije, neki Škot: g. John Logie Baird, umro 1944. Prenio je sliku malteškog križa na udaljenost od tri metra. Na ulici je zgrabio neku gospođu čistačicu i uspio je nagovoriti da se prva na svijetu slika za televiziju. To o tri metra i nekoj gospođi bilo je ispričano brzo, ali relativno jasno, pa sam zapamtio. Sprava kojom je J. L. Baird prenio prve slike na daljinu detaljno je opisana, ali s previše riječi i previše brzo. Osnova sprave, kaže TV kalendar, bio je umivaonik. Na njega se lijepilo i voskom pečatilo svašta, da se spoje, tu negdje oko 1924. godine prošlog stoljeća, najčudniji odbačeni dijelovi kojekakvih suvišnih sprava. Ukratko, sve te raznorodne podrtine podsjećaju na današnju glomaznu i ružnu HTV, ne na zgradu.

VIJESTI

Subota, HRT 1, 16.55

Umjesto da se lijepo kaže: sastalo se zlo i gore da se nešto dogovore, nešto nam se petljalo o sastanku gradonačelnika Splita i gđe Kosor, na kojem je vlada podržala nešto. Najviše se razdivljao HRT-ov teletekst koji je unaprijed javio da ne će biti nikakve predizborne trgovine. Nabrojena su nova radna mjesta. I slijepcu je jasno što se tu dogovara, ali naše novinarstvo vjeruje izjavi predsjednice vlade da nije bilo riječi o izbornoj suradnji. A moglo nam se lijepo reći što je dogovoreno: čim HDZ i HGS dobiju izbore, pa vlada sagradi gat za kruzere i centar Spaladium arena, nema više posla u Splitu ni za koga tko nije ili član HDZ-a ili Kerumov rodijak. Premijerka je bila u bijeloj majici na tanje crne pruge, model blagi Remetinec, kao upozorenje onima koji se ne budu držali danas postignutog dogovora.

Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika