18.08.2011. / 18:25

Autor: Hina

Obama poziva Asada da odstupi, H. Clinton najavila nove sankcije

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je prvi put pozvao sirijskog predsjednika Bašara al Asada da odstupi s vlasti, nakon brutalnog obračuna sirijskih snaga s prosvjednicima koji traže kraj 41-godišnje vladavine obitelji Asad.

Hillary Clinton i Barack ObamaHillary Clinton i Barack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama u četvrtak je prvi put pozvao sirijskog predsjednika Bašara al Asada da odstupi s vlasti, nakon brutalnog obračuna sirijskih snaga s prosvjednicima koji traže kraj 41-godišnje vladavine obitelji Asad.

"Za dobro sirijskog naroda, došlo je vrijeme da predsjednik Asad odstupi", napisao je Obama u izvršnoj uredbi kojom je naredio uvođenje sankcija, odnosno zamrzavanje svih vrijednosti sirijske vlade pod američkom jurisdikcijom i zabranu transakcija sa sirijskom vladom.

Svrha toga poteza je povećati pritisak na Asada koji je vojskom i policijom napao prosvjednike što traže prekid dugogodišnje autoritarne vladavine sirijskog predsjednika i njegova pokojnog oca, Hafeza al-Asada.

Američka državna tajnica Hillary Clinton pojasnila je da će nove sankcije "stegnuti obruč izolacije" oko Asada i njegove vlade, a s ciljem da ga se ukloni s vlasti.

"Sirijski narod zaslužuje vladu koja će poštivati njegovo dostojanstvo, štititi njegova prava i ispuniti njegova očekivanja. Asad tome stoji na putu", rekla je Clinton.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika