21.08.2011. / 19:18

Autor: Hina , Nacional.hr

Libija: ustanici iz Misrate ubacili se u Tripoli

Libijski pobunjenici od sredine svibnja drže luku Misratu, pošto su odbili veliku ofenzivu Gadafijevih snaga i odoljeli dvomjesečnoj opsadi

IlustracijaIlustracijaLibijski ustanici koji su morem došli Misrate, 200 km istočno od Tripolija, ušli su u libijski glavni grad i sudjeluju u borbama koje se u ovom času ondje vode, rekao je glasnogovornik ustanika.

"Naši borci iz Misrate ušli su jutros u Tripoli s mora", rekao je Abdulah Melitan iz tiskovnog ureda vojnog vijeća u Misrati. "Pridružili su se pobunjenicima u Tripoliju i sada se bore zajedno s njima", rekao je Melitan.

Libijski pobunjenici od sredine svibnja drže luku Misratu, pošto su odbili veliku ofenzivu Gadafijevih snaga i odoljeli dvomjesečnoj opsadi.

U petak su, napredujući prema zapadu u smjeru Tripolija, osvojili Zlitan. Sada ih samo Homs dijeli od istočnog predgrađa prijestolnice, udaljenog kopnom stotinjak kilometara.

Glasnogovornik libijskog režima izjavio je, pak, kako su tisuće profesionalnih vojnika i dragovoljaca spremni obraniti Tripoli, uporište pukovnika Moamera Gadafija.

"Još branimo Tripoli. Imamo tisuće profesionalnih vojnika i tisuće dragovoljaca koji brane grad. Ti ljudi nisu samo domoljubi, već imaju obitelj i dom koji žele obraniti i shvaćaju da će, uđu li pobunjenici u grad, krvi biti posvuda", rekao je glasnogovornik Musa Ibrahim na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak popodne.

Ibrahim je optužio NATO da iz zraka bombardira prijestolnicu i da mu je jedini cilj "rušenje libijske vlade". Po njegovim riječima, NATO vodi i "nečasnu kampanju protiv naroda".

"Ljude se likvidira na ulicama Zavije (40 km zapadno), Garjana (50 km južno) i Džanzura (zapadno predgrađe Tripolija), što je posljedica NATO-ovih bombardiranja", dodao je Ibrahim.

Malteški brod koji je u nedjelju trebao evakuirati državljane nekoliko zemalja iz Tripolija na Maltu, nije uplovio u luku zbog toga što je na njega pucano, rekla je glasnogovornica poljskog ministarstva vanjskih poslova. "Malteški brod MV Triva 1 koji je trebao evakuirati strane državljane iz Libije nije mogao uploviti u luku Tripoli u nedjelju ujutro. Na njega je pucano i on se vratio na sidrište", rekla je Paulina Kapuscinska.

Glasnogovornik libijskih ustanika Ahmed Džibril nešto je ranije u Bengaziju rekao da je u Tripoliju u subotu navečer počela "Operacija sirena" s ciljem izolacije pukovnika Moamera Gadafija u glavnom gradu dok se ne ostvari njegov odlazak s vlasti ili kapitulacija,

Džibril je rekao da će, po procjenama, ustanicima trebati nekoliko dana da okruže Gadafija. "Predviđamo dva scenarija: da se preda ili pobjegne iz grada" kako bi se sklonio u inozemstvu ili u nekom drugom gradu u zemlji, rekao je Džibril.

Gdje se Gadafi trenutačno nalazi nije poznato.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika