31.08.2011. / 12:09

Autor: Hina

Obama odao počast vojnicima "generacije 11. rujna"

Američki predsjednik Barack Obama odao je u utorak počast, kako je rekao, vojnicima "generacije 11. rujna", koji su sudjelovali u ratovima koje je SAD pokrenuo nakon napada na New York i Washington 2001., posebice onima koji su izgubili živote, njih 6200.

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama odao je u utorak počast, kako je rekao, vojnicima "generacije 11. rujna", koji su sudjelovali u ratovima koje je SAD pokrenuo nakon napada na New York i Washington 2001., posebice onima koji su izgubili živote, njih 6200.

Barack Obama održao je govor na 93. godišnjoj konvenciji Američke legije. "Danas kad se bližimo toj obljetnici treba pozdraviti to nevjerojatno desetljeće u smislu doprinosa generacije 11. rujna - više od pet milijuna Amerikanaca koji su nosili odoru tijekom zadnjih deset godina", kazao je on.

"Danas odajemo počast 6200 Amerikanaca u odori koji su izgubili život tijekom ovog teškog desetljeća rata. Svima iskazujemo počast", dodao je Obama.

Više od 3000 osoba poginulo je prije deset godina u napadima 11. rujna koji su potaknuli oružane intervencije SAD-a u Afganistanu i Iraku.

Američki predsjednik je izjavio da se uspjeh operacije koja je u svibnju omogućila ubijanje Osame Bin Ladena i napredak zabilježen na terenu trebaju "pripisati svima onima koji su nosili uniformu u tim ratovima".

Isključio je mogućnost provođenja bilo kakvih proračunskih redukcija na "teret veterana". U okviru plana zapošljavanja, Obama je predvidio financijsku pomoć veteranima koji se žele prekvalificirati.

Predsjednik je zatražio od privatnog sektora da zaposli 100.000 veterana bez posla kao i njihove supruge.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika