01.09.2011. / 19:18

Autor: Hina

Ključ ujednačena dostupnost vode, hrane i energije

Jedan od ključnih svjetskih izazova u budućnost bit će ujednačena dostupnost vode, hrane i energije, ocijenila je Svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund) na kraju ovogodišnjeg Svjetskog tjedna voda koji se svake godine održava u Stockholmu i gdje se rješavaju najvažnija pitanja vezana uz vodu, priopćio je danas WWF.

Voda je ključna za budućnostVoda je ključna za budućnostJedan od ključnih svjetskih izazova u budućnost bit će ujednačena dostupnost vode, hrane i energije, ocijenila je Svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund) na kraju ovogodišnjeg Svjetskog tjedna voda koji se svake godine održava u Stockholmu i gdje se rješavaju najvažnija pitanja vezana uz vodu, priopćio je danas WWF.

Navodi kako je World Water Week (Svjetski tjedan voda) u Stockholmu svake godine mjesto sastanka za najhitnija globalna pitanja povezana s vodom. Pod organizacijom međunarodnog Stockholmskog instituta za vodu (SIWI) udružuje 2.500 stručnjaka, praktičara, donositelja odluka i poslovnih inovatora iz cijelog svijeta i potiče ih na razmjenu ideja, novog razmišljanja i razvijanju rješenja.

Direktor globalnog slatkovodnog programa WWF-a dr. Li Lifeng izjavio je kako "već sada na više načina prelazimo količinski resurse planeta, no dostupnost svježe vode imat će najveći utjecaj na sigurnost hrane i energetsku sigurnost milijarda ljudi". WWF podržava Stockholmsku izjavu, koja poziva nacije koje će sudjelovati na ovogodišnjem globalnom summitu o održivom razvoju "Rio +20", da se posvete "globalnom osiguravanju pitke vode, odgovarajućem rješavanju otpadnih voda i zagarantiranim energetskim uslugama do godine 2030.", rekao je.

Stockholmska izjava također poziva k povećanju učinkovitosti potrošnje vode od 20 posto do 2020. godine, što uključuje povećanje učinkovitosti potrošnje vode u poljoprivredi i proizvodnji energije, povećanje recikliranja vode, te smanjenje onečišćenja voda. Također se poziva na posvećivanje posebne pažnje na dostupnost vode, kanalizacijskih sustava i energije onim ljudima kojima oni još uvijek nisu dostupni, ističući da je pristup pitkoj vodi i odgovarajućim sanitarnim uslugama definiran kao osnovno ljudsko pravo.

"Često zaboravljamo na sve veću potrošnju vode u proizvodnji energije i potencijalni utjecaj na proizvodnju hrane", rekao je dr. Lifeng i dodao kako je "intenzitet potrošnje vode u proizvodnji mnogih usjeva također u porastu, usprkos nestajućim podzemnim rezervama i klimatskim promjenama. Rješavanje jednadžbe vode, energije i hrane za svijet mora biti globalni prioritet".

Sugerirajući da će se svijet morati okrenuti ka koherentnom i cjelovitom upravljanju vode, hrane i energije, direktor Stockholmskog instituta za vodu (SIWI) Andres Berttel rekao je kako su "goleme mogućnosti uštede vode i stimuliranja razvoja smanjenjem gubitaka vode u proizvodnji energije, proizvodnje energije pomoću ponovne uporabe vode te smanjenjem gubitaka i otpada hrane na putu od polja do konačnog potrošača".

Vezane vijesti

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Potaknut prijateljem koji se nije tuširao i nakon višemjesečnog istraživanja, južnoafrički student Ludwick Marishane dobio je svjetsko priznanje za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika