Objavljeno u Nacionalu br. 829, 2011-10-04

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Hoće li Ljubo Jurčić opet ići peći čvarke

Prošle su četiri godine, othranjeni su prasci, šljive su rodile, čeka se samo sin Ljubo s dobrim vijestima iz Zagreba: izgubio sam izbore, dolazim

Ivan StarčevićIvan StarčevićDINAMO – LYON

Utorak, Nova TV, 20.40

U transferu stoljeća, novopridošli sportski novinar Željko Vela našao se na Novoj TV, gdje radi na stari način. Zamorno se razvlače gosti po studiju, obožavaju se kojekakvi stručnjaci i treneri, nikada igrači i igra. Duhoviti Vela, čiji je izgled duhovitiji od svega što bi on mogao izvaliti, u izravnom prijenosu ni riječi o tome da bi i trener Kruno Jurčić mogao biti kriv za poraz, drugi za redom. U bijelom svijetu smjenjuju trenere koji gube utakmice. Kod nas i večeras krivi su jedino igrači, kao što je u diktaturama uvijek kriv narod, a ne briljantne vođine ideje. Reporter Andrija Jarak brzo je potpao pod veliki Velin autoritet. Umjesto pitanja, Jurčiću je tužio igrače da nisu slušali njegova upozorenja za vrijeme utakmice. Treneru se omakao ružan trijumfalni osmijeh koji je istog časa ugasio, ali prekasno. Dotični Kruno Kukavički Jurčić je prije dvije godine udaljio tzv. Dinamo od Lige prvaka, isključivo svojom krivnjom. Izgubio se i vikao na novinare, jednako ružno kao što im se danas zadovoljno smije.


PETI DAN

Petak, HRT 1, 00.09

Naši prvaci intelektualne scene djelovali su malo izgubljeno, kao da im je teško pao teret slave stečene pojavljivanjem na TV. Dvoje profesora, dvoje docenata i publicist imali su i dobrih trenutaka. Voditeljica doc. dr. sc. Ankica Čakardić potrošila je više laka na šiške koje ovaj put nije morala skidati s naočala toliko često kao u prvoj emisiji, zapravo uopće ne. Svoju emisiju dvaput je nazvala kružokom, što je grozno, a i večeras je, kao i prošli put, diletantski upotrijebila riječ začudno, što je neoprostivo. Prof.dr.sc. Nadežda Čačinović na momente se uopće nije snalazila, niti je razumijevala pitanje, npr. o onom brokeru i banci koja vlada svijetom. Talijanist doc.dr.sc. Nino Raspudić još nije svladao akcente hrvatskog književnog jezika, niti kani. Nije vrag da mu je i talijanski takav. Publicist mmhf. Srećko Horvat, opširnije poznat kao Modni Mačak hrvatske filozofije, toliko se spetljao između ljubavi i seksa u automobilu da je izlanuo “voditi seks”. Urbani sociolog prof.dr.sc. Ognjen Čaldarović pričao je kao seoska baba.

NEDJELJOM U DVA

Nedjelja, HRT 1, 14.00

Ekonomist Ljubo Jurčić lijepo kaže da su obje vodeće stranke iste po tome što se, kad osvoje vlast, bave jedino monetarnom i poreznom politikom, a proizvodnja ih ne zanima. Uoči prošlih izbora obišao je dvjesto poduzeća. Ona su imala teškoće koje je vlada mogla lako riješiti, i tako povećati zaposlenost za dvadeset posto, ali to nije učinjeno. Jurčić je tada bio u SDP-u, izgubio izbore, povukao se, vratio, izgubio unutarstranačke izbore za predsjedničkog kandidata od Josipovića i ostao zapamćen po izjavi nakon parlamentarnih izbora, kad se izgovarao da ide na selo, pomoći roditeljima. Sad je osnovao stranku i opet ide na izbore. Prošle su četiri godine. Ne smatra se vođom nego čovjekom projekta. Hoće li Ljubo Jurčić opet ići peći čvarke i rakiju? Othranjeni su prasci, šljive su rodile, a u kasnu jesen čeka se samo sin Ljubo s dobrim vijestima iz Zagreba: izgubio sam izbore, dolazim.

DNEVNIK

Nedjelja, Nova TV, 19.15

Intervjuirani Zoran Milanović, političar jedne od dvije najveće političke stranke, nije nas želio previše oduševiti sobom. Nema opasnosti da mu to uspije na ovom svijetu, u zagrobni život ne vjeruje, ali ipak je mudri g. Milanović nastojao odgovarati što kraće i što ledenije. Na ekranima se uhvatilo inje.

VELO MISTO

Nedjelja, HRT 1, 21.11

Smeće snimljeno 1980. godine ne će nas više mučiti svojom lažljivom šminkom, maskom i perikama kriminalno loše kvalitete, kao ni ostalim falsifikatima. U posljednjoj epizodi svi su ostarjeli, a istinoljubivost tvoraca serije opet se iskazala: žive glumce napudrali su da izgledaju kao hodajući mrtvaci.

OKO GLOBUSA

Nedjelja, HRT 1, 22.38

Pred nama se ukazala slojevito odjevena gđa Elizabeta Gojan, velika kao četiri Hloverke. Omotana je u kilometre platna, a velika sjajna ogrlica poglavičine žene počiva joj na prsašcima. Sad će ona o vanjskoj politici, no dekorirana je tako da ne znaš koja je ovo emisija. Gatanje ili liječenje putem telefona?

TV KALENDAR

Ponedjeljak, HRT 1, 12.15

Nova država dobila je ime Jugoslavija, što je posebno pogodilo Hrvate, koji su, kaže “TV kalendar”, imali dugu državnu tradiciju. Ako smo (mi-Hrva-ti!) imali dugu državnu tradiciju, onda se g. Tuđman više ne može zvati prvi hrvatski predsjednik. Oduševljeno pozdravljamo ovu korisnu logiku HRT-a.

Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

registracija
21/2/11

skyway, 04.10.11. 18:41

Peti dan, u novom izdanju ocito dolazi na svoje, (suprotno vasem proslotjednom visokom misljenju kao sjajnom osvjezenju), a to znaci da potvrdjuje totalni promasaj, kako izborom moderatorice, tako i sudionika isprazne pricaonice. Bilo bi lijepo kad bi sami bili svjesni svoje zalutanosti u vremenu i prostoru i bez borbe prepuste teren nekome drugome.
Osobno, bio sam jako protiv onih predhodnih: ustovljene sexi doll Milane, samodopadljivog i hvalisavog Slavena, intelektualnog strebera Makovica, namrstenog buldoga Viskovica i mudrog starca Duraka Zidica, a sada placem za njima. Jer, ovo sto gledamo je katastrofa koju je mogla predvidjeti cak i vremenska prognoza, samo je nismo obadali.
Horvat bistri Spinozu po svaku cijenu, Rapsudic se nastoji nametnuti i dokazati svima koje naziva telefonom da ga ne propuste gledati, a kameru se boji pogledati u lice kao i ljude..Gospodja .Nadezda nikako da shvati i prihvati pitanja, dok gospon Ognjen divani sam za sebe, kao da ga skup niti ne zanima.
O moderatorici nista. Nema se sto.
Nedjeljom u 2.Stankovic se ocito umorio. Izgledao je kao tigar pred janjetom Jurcicem i samo se cekalo kad ce mu skociti za vrat. Ipak smilovala ga je toplina sugovornika na kojega se nikada ne mozes naljutiti i pustilo ga je da prica, a Ljubi je isteklo vrijeme uglavnom u brisanju onoga sto je ranije govorio.Vremena se mijenjaju, ljudi pogotovu...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika