05.10.2011. / 15:47

Autor: Hina

Video: Grčki radnici na ulicama u borbi protiv vladinih rezova

Letovi su otkazani, škole zatvorene, a grčki radnici koji štrajkaju u srijedu izašli su na ulice u znak prosvjeda protiv oštrih rezova za koje vlada tvrdi da su potrebni kako bi spasili zemlju od bankrota.

Grčki specijalci ponocno su na nogamaGrčki specijalci ponocno su na nogamaLetovi su otkazani, škole zatvorene, a grčki radnici koji štrajkaju u srijedu izašli su na ulice u znak prosvjeda protiv oštrih rezova za koje vlada tvrdi da su potrebni kako bi spasili zemlju od bankrota.

Sindikati su pozvali na opći štrajk zbog smanjenja plaća i otkaza koji su uslijedili nakon ljeta, a u skladu sa zahtjevima EU-a i MMF-a.

Tisuće radnika, umirovljenika i studenata okupile su se na središnjem atenskom trgu s plakatima na kojima piše: "Izbrišite dug!" i "Bogati moraju platiti!".

Odvojena skupina tisuća radnika, bliskih komunistima, prošla je trgom Syntagma noseći crvene zastave i uzvikujući: "Mi nemamo posao! Mi nemamo prava! Nema žrtvovanja za šefove!". Jedan policijski dužnosnik izjavio je da je oko tisuću policajaca razmješteno u središtu grada.

U bolnicama dežura samo osoblje hitnih službi, neke državne škole su zatvorene. Vlakovi stoje, a više od 400 međunarodnih i domaćih letova je otkazano.

Unatoč novim mjerama koje je poduzela na zahtjev EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), vlada je bila prisiljena objaviti ovoga tjedna da neće uspjeti ostvariti ciljani deficit za 2011. jer joj i dalje nedostaje gotovo dvije milijarde eura.

Svjetska financijska tržišta su u padu otkako je u nedjelju Atena rekla da zbog recesije dublje od očekivane neće ispuniti zacrtani deficit za 2011. bez obzira na mjere štednje.

Zaposleni u privatnom sektoru nisu sudjelovali u ovom štrajku, ali će sudjelovati u većem općem štrajku 19. listopada.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika