01.11.2011. / 12:46

Autor: Hina

Japanski zastupnik pio vodu iz Fukushime

Japanski zastupnik popio je čašu vode iz unutrašnjosti nuklearne centrale Fukushima, oštećene u potresu i tsunamiju prije osam mjeseci, kako bi dokazao djelotvornost sustava radioaktivne dekontaminacije.

Voda iz FukushimeVoda iz FukushimeJapanski zastupnik popio je čašu vode iz unutrašnjosti nuklearne centrale Fukushima, oštećene u potresu i tsunamiju prije osam mjeseci, kako bi dokazao djelotvornost sustava radioaktivne dekontaminacije.

Televizijske postaje prikazale su zastupnika Yasuhira Sonodu, vidno nervoznog, kako pije vodu koja je prethodno filtrirana.

Sonoda koji radi kao tajnik u vladi odlučio se na tu demonstraciju kad su novinari zatražili da "dokaže" kako je zona oko Fukushime Daiichija sigurna.

"Znam da samo ispijanje vode ne znači da je sigurnost potvrđena, svjestan sam toga", kazao je on novinarima.

Voda uzeta unutar zdanja s reaktorima i turbinama poplavljenima tisućama tona vode za hlađenje nuklearnog goriva obrađuje se na licu mjesta u tvornici za dekontaminaciju i potom se ponovno ulijeva u sustav hlađenja. Nije namijenjena za piće.

Dekontaminacija tog područja trajat će nekoliko desetljeća.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika