05.11.2011. / 09:36

Autor: Hina

Grčki parlament dao povjerenje vladi

Grčki premijer George Papandreou preživio je u petak navečer glasovanje parlamenta o povjerenju njegovoj vladi, čime je izbjegao izvanredne izbore koji bi minirali sporazum o spasu Grčke i rasplamsali gospodarsku krizu eurozone.

George PapandreuGeorge PapandreuGrčki premijer George Papandreou preživio je u petak navečer glasovanje parlamenta o povjerenju njegovoj vladi, čime je izbjegao izvanredne izbore koji bi minirali sporazum o spasu Grčke i rasplamsali gospodarsku krizu eurozone.

Socijalistička vlada premijera Papandreoua osvojila je 153 od ukupno 300 glasova zastupnika, a pobuna nekih članova njegove stranke PASOK nije se ostvarila budući da je nagovijestio skori odlazak s pozicije premijera.

"Zadnje do čega mi je stalo je moj položaj. Nije me briga ako ne budem ponovno izabran", kazao je prije glasovanja.

Ranije je Papandreou pozvao na stvaranje nove koalicijske vlade koja bi usvojila europski paket pomoći, ključan za spriječavanje širenja gospodarske krize na veća europska gospodarstva.

Papandreou je najavio da će se u subotu sastati s grčkim predsjednikom kako bi razmotrili stvaranje šire vlade koja će osigurati spašavanje eurozone. Dodao je da je spreman razgovarati i o tome tko bi mogao biti novi čelnik administracije.

Izvori govore o ministru financija Evangelosu Venizelosu kao mogućem novom čelniku vlade.

Nova vlada raspisat će prijevremene izbore za nekoliko mjeseci nakon što paket spasa bude osiguran, kazali su izvori za Reuters.

Papandreou je u ponedjeljak izazvao pometnju u zemlji i inozemstvu kada je najavio referendum o europskom paketu pomoći, koji su prošlog tjedna dogovorili čelnici eurozone.

Pod velikim domaćim i međunarodnim pritiskom odustao je od referenduma.

(Hina) xmpv ympv

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika