05.11.2011. / 14:08

Autor: Deutsche Welle

S povjerenjem u - ostavku?

Većina parlamentarnih zastupnika u Ateni izglasala je povjerenje grčkom premijeru Papandreouu. No, svejedno se očekuje da će on podnijeti ostavku. Kako će se dalje razvijati situaciju u Grčkoj? Postoji nekoliko verzija.

George PapandreuGeorge PapandreuPremijera u Grčkoj: parlament je podržao premijera kako bi on što prije mogao - podnijeti ostavku. Upravo to se dogodilo u noći s petka na subotu (5.11.). Šef vlade, socijalist Giorgos Papandreou osvojio je, ali prilično tijesno, podršku većina parlamentaraca. Potencijalni protivnici u vlastitoj stranci davanje glasa premijeru uvjetovali su njegovom spremnošću da napusti sadašnju dužnost i da "oslobodi" put svom nasljedniku. U idealnom slučaju, Papandreou je trebao još i "blagosloviti" vladu nacionalnog jedinstva. I čini se da je premijer prihvatio te preduvjete.

U govoru uoči glasovanja o povjerenju on je izjavio da je spreman o tom scenariju porazgovarati s predsjednikom države (već u subotu!), kako bi pogurao formiranje nove nadstranačke vlade. Odnosno, da je spreman na pregovore o tome tko bi mogao voditi novi kabinet. No, aktualni premijer nije izjavio da je spreman na podnošenje ostavke.

Nejedinstvo konzervativaca i socijalista

Iako u grčkoj politici ništa više nije nemoguće, samo rijetki vjeruju da sadašnji premijer ima realinih izgleda ostati na položaju. Nakon fijaska s najavom, pa otkazom referenduma o zaključcima nedavnog summita EU-a u Bruxellesu, iza Papandreoua ne stoji, kako se čini, više ni njegova stranka. Mišljenja se razlikuju o tome što slijedi nakon njega. Vladajući socijalisti favoriziraju vladu nacionalnog jedinstva u kojoj bi bile zastupljene sve stranke - ali i vladu kojom bi predsjedao socijalistički premijer. Kandidat koji bi vrlo rado preuzeo tu dužnost je ambiciozni ministar financija Evangelos Venizelos. Konzervativna oporba, koja igra sve manju ulogu na domaćoj sceni, zagovara vladu stručnjaka, koja bi u roku od šest tjedana pripremila održavanje novih izbora.

Papandreou je, kao i obično, ponudio kompromis. Nedavne zaključke summita u Bruxellesu u djelo bi trebala provesti prijelazna vlada sastavljena od iskusnih političara, a kabinet bi trebao zaključiti nove mjere štednje i voditi zemlju najkasnije do ožujka 2012. - i novih izbora.

"Maske su pale, Papandreou je odbacio sve naše prijedloge i zato tražimo što hitnije održavanje novih izbora", reagirao je šef konzervativne oporbe Antonis Samaras nakon sjednice parlamenta. Ako konzervativci ostanu pri tom mišljenju, vladajući socijalisti nemaju izbora, nego moraju formirati novu koaliciju s desnim populistima i ekonomsko liberalnom "Demokratskom alijansom" bivše šefice diplomacije Bakoyannis. A ta opcije je besmislena, smatraju analitičari.

"Oprobane" metode

Glasovanje o povjerenju jako je razljutilo lijevu oporbu. "Oni žele da mi izglasamo povjerenje vladi koja trenutno uopće ne postoji", žali se šef umjerene Lijeve alijanse, Alexis Tsipras. Uistinu, zašto bi Papandreou postavljao pitanje o povjerenju ako je ionako spreman na povlačenje? Za to su očito "krivi" običaji Socijalističke partije. Već se jednom dogodilo da je sličan "aranžmn" spasio socijaliste od raskola. I omogućio Papandreouu da dođe na vlast. 2004. se tadašnji premijer Kostas Simitis povukao s položaja stranačkog šefa, a za svog nasljednika imenovao svog prrokušanog ministra vanjskih poslova - Giorgosa Papandreoua. Nakon što su konzervativci privremeno vladali zemljom, Papandreou je 2009. pobijedio na parlamentarnim izborima.

I tada je zahtjev za provođenjem jednog referenduma bio razlog za unutarstranački konflikt. Nešto uoči europskih izbora 2009. Papandreou je obećao održavanje referenduma o Ugovoru iz Lissabona, što je razljutilo beskompromisnog proeuropejca Simitisa. Uistinu bi bila ironija sudbine kad bi Papandreou u sadašnoj situaciji podnio ostavku, a njegov prethodnik Simitis postao i njegov nasljednik. Npr. kao šef prijelazne vlade.

Autor: Jannis Papadimitriou, Atena / S. Matić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika