10.11.2011. / 12:20

Autor: Nacional.hr

Linić prognozira

30 tisuća tvrtki u stečaj

"Treba dakle rješavati subjekt po subjekt i ako prvo uprava tvrtke ne može riješiti problem, uključuju se vjerovnici i država s oblicima preustroja. Ako ne uspiju kroz 90 dana, tada se ide u stečaj. Evidentno je da će 20 do 30 tisuća tvrtki otići u stečaj"

Slavko Linić Slavko Linić Slavko Linić iznio je svoje ideje rješenja gospodarskih problema na tradicionalnom savjetovanju ekonomista u Opatiji, izvještava Novi list.

"Nije problem samo 40 milijardi kuna neplaćenih potraživanja, već još 20 milijardi koje država ima u raznim odloženim potraživanjima koja će se teško naplatiti, što je ukupno 60 milijardi kuna. Sudski sustav je evidentno neefikasan, zato u rješavanje problema moraju krenuti vjerovnici i izvršna vlast", izjavio je Linić.

Dodao je kako rokove plaćanja treba odrediti zakonskim rješenjima kako ne bi bilo gubitaka radnih mjesta. Tvrdi kako je rješenje problema u direktnom komuniciranju između dužnika i vjerovnika. Pozvao se i na činjenice koje je iznio predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka kako vlastiti kapital trgovačkih društava iznosi svega 9 do 27 posto, a sve ostalo su vjerovnici.

"Treba dakle rješavati subjekt po subjekt i ako prvo uprava tvrtke ne može riješiti problem, uključuju se vjerovnici i država s oblicima preustroja. Ako ne uspiju kroz 90 dana, tada se ide u stečaj. Evidentno je da će 20 do 30 tisuća tvrtki otići u stečaj. Bit će to čišćenje. Brzo i efikasno. No, bitno je spasiti radna mjesta. Banke i država će ući u vlasničku strukturu, mogu mijenjati uprave i nadzor. Riječ je o preuzimanju odgovornosti, bez stečajnih sudaca i upravitelja. Banke za to imaju dovoljno znanja. Smatramo da se u 6 mjeseci dobar dio postojeće situacije može riješiti", rekao je SDP-ov zastupnik.

Ekonomski stručnjak Linić predlaže snižavanje doprinosa na plaće i više stopa poreza na dodanu vrijednost. Za problematiku PDV-a kazao je kako nije normalno platiti u 30 dana PDV, a dozvoliti da se obveza stvara 60 dana. "Morate definirati rok plaćanja, no onda bi bilo normalno da država da privrednicima isti rok za PDV, ta dva propisa moraju biti usklađena i onda nizom mjera treba paziti da se ti rokovi ne pomiču", završio je Linić.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

registracija
15/8/09

vergilia, 10.11.11. 13:00

Eh, pa odakle nam toliko "tvrtki"??? To je taj glupi zakon gdje svatko može osnovati tvrtku za 20.000 kuna, nikog u tvrtki zaposliti, ne imati ni prostorije za rad - ništa, nego samo te tvrtke koristiti za prelijevanje novca. Možeš imati deset "tvrtki" dilati nepostojeće usluge i robe, zadužiti "tvrtku" i likvidirati je, a u međuvremenu otvoriti još par novih "tvrtki". Onda tvrtke odu u stečaj, a vjerovnici se nemaju od kuda naplatiti. Baš fino! To se zove sloboda tržišta i kapitala..:))


registracija
15/8/09

vergilia, 10.11.11. 13:03

ps: a bilo bi zgodno kad bi se u javnost dao popis (sa iznosima) onih dugovanja koje je PU "odgodila". I pregled dugovanja koje nije odgoodila a koji i dalje lijepo funkcioniraju unatoč visokom dugovanju.


registracija
20/6/11

etna47, 10.11.11. 13:38

Nezna ovaj "T" ĆELAVAC već dugo što priča. 3,30,300,3000 ili 30000 to je njemu sve svejedno glavno da se on pojavi u medijima, a što,kako i o čemu govori njemu je svjedno. Poziva MMF nije ni čudo jer je naučio da dobiva "GOTOVE" instrukcije tako da sa svojom glavom može uvjek ići na pašu.


registracija
16/6/10

nosonja, 10.11.11. 14:18

Ja ću da glasam za SDP ,ali ovaj konj kao da radi antipromidžbu za stranku. Istina je to što on govori ali ADZ to nikada ne bi rekao tako javno ,pogotovo ne par dana prije izbora.
Šuti Liniću ,jesi li posenilio!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika