11.11.2011. / 18:30

Autor: Hina

Prisegnula nova grčka vlada

U novoj grčkoj koalicijskog vladi, koju ju od petka predvodi Lukas Papademos, na ključnom položaju ministra financija ostat će ugledni član socijalističke stranke Evangelos Venizelos, dok će novi ministar vanjskih poslova biti član konzervativne Nove demokracije i bivši europski povjerenik Stavros Dimas, objavio je AFP.

Lukas PapademosLukas PapademosU novoj grčkoj koalicijskog vladi, koju ju od petka predvodi Lukas Papademos, na ključnom položaju ministra financija ostat će ugledni član socijalističke stranke Evangelos Venizelos, dok će novi ministar vanjskih poslova biti član konzervativne Nove demokracije i bivši europski povjerenik Stavros Dimas, objavio je AFP.

Na svečanosti koju je predvodio atenski arhiepiskop Jeronim II., nekadašnji potpredsjednik Europske središnje banke Papademos položio je svečanu prisegu i preuzeo vođenje vlade sastavljene prije svega od pripadnika dviju najvećih grčkih stranaka koje su se o kriznoj koalicijskoj vladi uspjele dogovoriti tek nakon četiri dana žučnih rasprava.

Venizelos (54), koji je zadržao i položaj dopredsjednika vlade, posljednjih je mjesec dana odigrao vrlo važnu ulogu dok se kriza u zemlji produbljivala.

Dimas (70) je potpredsjednik glavne oporbene stranke Nove demokracije koja se u nedjelju pridružila ideji o uspostavi koalicijske vlade nacionalnog jedinstva u cilju spašavanja Grčke, koja je na rubu propasti.

Papademus je preuzimajući dužnost iz ruku bivšeg premijera Georgea Papandreu kratko rekao: "S jedinstvom naroda, uspjet ćemo".

Najveća novost u novoj vladi, osim činjenice da je novi premijer osoba bez političkog iskustva, ulazak je u kabinet pripadnika stranke LAOS, što je prvi put od povratka demokraciji 1974. nakon vladavine vojne hunte, da se u vlasti nalazi krajnja desnica.

Tako je ministrom prometa imenovan 47-godišnji odvjetnik Makis Voridis, nekadašnji član desničarske mladeži, godinama blizak ultradesničarskom francuskom Nacionalnom frontu Jean-Marie Le Pena, a državni tajnik za razvoj i trgovačku mornaricu postao je Adonis Georgiadis, koji je sudjelovao u objavi jednog zastrašujućeg antisemitskog pamfleta.

U novoj je vladi manje ministara, ukupno 17, od kojih je 14 iz većinske socijalističke stranke koja je pobijedila na posljednjim izborima. Nova demokracija ima dva ministarstva - uz Dimasa, položaj ministra obrane dobio je Dimitris Avramopulos, a tu je i Voridis.

"Grčka ima vladu koja je rezultat političkog dogovora između triju stranaka, pri čemu je jasno da je bilo političke trgovine, pa sve sad ovisi o tome kako će ih premijer voditi", ocijenio je analitičar Kostas Paragopuk.

Papademosu su na izboru čestitali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i pozvali ga na potpunu provedbu sporazuma s EU-om dogovorenog 27. listopada.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika