12.11.2011. / 08:38

Autor: Hina , Nacional.hr

'Tajanstveni čovjek' - iranski nuklearni adut

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u izvješću je ovog tjedna označila Mohsena Fahrizadeha ključnom osobom programa koji, po zapadnim strahovima, treba poslužiti za izgradnju atomske bombe

IlustracijaIlustracijaTajanstveni vojni dužnosnik za kojeg se vjeruje da je u središtu iranskog spornog nuklearnog programa vjerojatno živi na skrivenom mjestu pod snažnim mjerama sigurnosti kako bi ga se zaštitilo od mogućih atentata i izvan dosega UN-ovih istražitelja, smatraju zapadni nuklearni stručnjaci.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u izvješću je ovog tjedna označila Mohsena Fahrizadeha ključnom osobom programa koji, po zapadnim strahovima, treba poslužiti za izgradnju atomske bombe i naznačila da je on možda još aktivan u tim naporima.

Fahrizadeh, navodno viši časnik u elitnoj postrojbi Čuvara revolucije, jedini je iranski dužnosnik spomenut imenom u detaljnom dodatku izvješću, u kojem se tvrdi da se čini da Teheran radi na izradi nuklearnog oružja.

Fahrizadeha je u rezoluciji UN-a iz 2007. označen kao osoba uključena u nuklearne i balističke aktivnosti, a kratko je spomenut i u izvješću IAEA-e sljedeće godine.

Iranski mediji ga rijetko spominju. Agencija Mehr prije četiri godine opisala ga je kao znanstvenika koji radi za ministarstvo obrane i bivšeg čelnika Istraživačkog centra za fiziku, dok se na nekim iranskim web stranicama navodi da je on sveučilišni profesor.

No i zapadni analitičari priznaju da se o njemu malo zna.

"On je tajanstveni čovjek", rekao je jedan neimenovani izvor.

"O njemu puno govori i činjenica da IAEA dugo želi s njim razgovarati, a Iranci to odbijaju", rekao je Greg Thielmann iz Arms Control Association iz Washingtona.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika