18.11.2011. / 14:10

Autor: Robert Bajruši

Država - 20 godina poslije

Simbol pobjede, ambijent poraza

Generacije koje su odrasle u devedesetima i kasnije pogrešno su educirane i danas su potpuno nepripremljene za život u multikulturalnom društvu. Cinik bi odgovorio: srećom po njih, Hrvatska je ionako daleko od multikulturalne države

Bitka za Vukovar i patnje Vukovaraca nedvojbeno su jedna od najvećih tragedija u novijoj hrvatskoj povijesti. Tromjesečna opsada i kasnija likvidacija velika broja zarobljenika od Vukovara su stvorili istinski i, što je još važnije, neukaljani simbol borbe za nezavisnost.

Ad acta

Dvadeset godina kasnije svatko tko poštuje one koji se žrtvuju jednostavno mora osjećati pijetet prema tom gradu i njegovoj simbolici. Vukovar je, uostalom, nadišao granice Hrvatske - na današnjoj (18. 11. 2011.) naslovnici Wikipedije glavna vijest odnosi se na opis Bitke za Vukovar. Dakle, za jedan od najrelevantnijih svjetskih web-portala bitka za ovaj slavonski grad je najvažniji događaj na svijetu koji se dogodio 18. studenoga. Već i s tog aspekta, Vukovar je simbol pobjede koja je okončana četiri godine poslije, a definitivno je stavljena ad acta po završetku mirne reintegracije istočne Slavonije.

Ratno stanje u mirnodopskim okolnostima

No isto tako, dvadeset godina kasnije dojam je da velik dio hrvatske javnosti još uvijek živi u psihološki latentnom ratnom stanju, ispunjenom neprijateljima najrazličitijih profila; od partizana i jugoslavena do muslimana, homoseksualaca i Europske unije. Sviđalo se to nekom ili ne, ali dvadeset godina nakon jedne od najvećih tragedija u svojoj novijoj povijesti, velik dio hrvatskog društva nije se ni pokušao angažirati u stvaranju tolerantnog, liberalno-demokratskog sustava.

'Za dom, spremni!'

Izvor: Bangokok PostIzvor: Bangokok PostU državotvornom smislu, Vukovar je temelj hrvatske nezavisnosti, ali postvukovarsko razdoblje nije ni približno iskorišteno za izgradnju zdravog civilnog društva. Umjesto toga, odgojene su generacije mladih koji danas imaju između 15 i 25 godina, a koji nisu čak ni apolitični nego su antidemokratski orijentirani. Kako je nedavno objavio tjednik Forum, više od polovice ih ne zna tko je hrvatski predsjednik, EU im je sumnjiva tvorevina, a protive se pravima homoseksualaca i raznih manjinskih skupina. Istodobno, oni tek malo stariji na stadionima izvikuju ustaški slogan "Za dom, spremni!" i "Ubij Srbina", uz prešutno odobravanje medija i velikog dijela politike. Dok u EU i SAD-u dvadesetogodišnjaci ultimativno traže više socijalne pravde, njihovi hrvatski vršnjaci pokazuju da bi podržali konzervativnu kontrarevoluciju.

Bitka za bolje sutra

Photo: Antonio Bronić/Vecernji listPhoto: Antonio Bronić/Vecernji listRazumije se da postoji velik dio mlade populacije koja želi živjeti u normalno uređenoj zemlji koja je dijelom Europske unije, ali opća situacija je jako daleko od dobre. Generacije koje su odrasle u devedesetima i kasnije pogrešno su educirane i danas su potpuno nepripremljene za život u multikulturalnom društvu. Cinik bi odgovorio: srećom po njih, Hrvatska je ionako daleko od multikulturalne države. Šteta, jer bitka za Vukovar trebala je biti i bitka za kasniju izgradnju bolje države i društva.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 18.11.11. 16:00

Pijeteti hrvatske vlasti prema Vukovaru,kao i prema cijeloj Hrvatskoj,su lažni,licemjerni i neiskreni.Dok oni iskazuju svoj lažni pijetet,ja ga ne želim iskazivati.Ne zbog zaslužnih i zbog Vukovara,nego ne želim veličati njihove laži i pokvarenost.Svaku svjeću i suzu,oni pripisuju licemjerno,svojim zaslugama.Oni su razlog vukovarske činjenice kao i činjenice opljačkanoga narode te uništenja cjelokupne Hrvatske.Zastave,suze i svijeće razvijam bilo koji drugi dan samo ne na dan kada su oni u prvim redovima gdje prodaju svoje lažno i demagoško licemjerje


registracija
28/4/10

Zvonko, 18.11.11. 17:13

Šta drugo očekivati od Bajrušija?

Ne može Robert ni jedan dan bez "sranja"! Čak ni ovu obljetnicu nisu u stanju odšutjeti bez farbanja i politizacije. Onako dostojanstveno, barem zbog vukovaraca, ako ni zbog koga drugog...

Sitne duše...


registracija
24/10/11

klissilk, 18.11.11. 17:30

Sve se svodi na to da smo mi hrvati ,kad se sve malo dublje analizira, iskompleksirani, zatucani, priglupi i moralno unakazeni. Mislim na prosjek.
Kako inace objasniti situaciju u kojoj je nasa drzava danas. Kako objasniti da nas je u tu situaciju dovela stranka koja i danas sudjeluje na izborima. Ta ista bagra 20 godina prodaje istu pricu priglupom narodu i bjesomucno ga pljacka. Nema dana da Kosorica ne laprda o domovinskom ratu, a u zadnje vrijeme i o velikom Franji koji je s manje vise istom bagrom, izdao Vukovar. Sivoglava u napadu ludila ponovo aktivira strvinare Domovinskog rata misleci, zvuci nevjerjatno, dobiti vise glasova. Jadna drzava gdje Loso, Rojs, Tudman Jr, Aralica i Tomac donose glasove. Moramo priznati da takva Hrvatska i nije bas perspektivna.
Kosoricu stvarno ne mogu vise slusati,ali slusao bi je sa zadovoljstvom kad bi odgovorila sto misli o OPTUZBI Sinise Glavasevica.


registracija
24/10/11

klissilk, 18.11.11. 17:41

@ zvonko, stvarno si neponovljiv i uporan. Otrijezni se.Politizaciju vec 20 godina isto tako uporno provodi tvoja bagra. Ako to nisi shvatio ja ti oprastam.Kriva je priroda. Ipak mislim da ti to znas ali se ponasas kao da nista ne vidis. Uzrok tome je sto su ti horizonti suzeni. I to je objasnjivo. Ti si mali BRABONJAK.


registracija
17/12/10

zmaj, 18.11.11. 18:17

Krivo Bajruši! Manji dio, kako ti kažeš populacije od 15-25, mrzi Srbe, nacionalisti su, pusti Tupsonove koncerte... 2. stvar ne možeš uspoređivati mulčinu od 15 i 25 g, jer se u tom periodu, bar u većine, formira ličnost kakva takva, 3. stvar da je €U sumnjiva tvorevina, pa ne baš da je sumnjiva, nego mi bazdi sam pogled na kartu, kamo li na povijest i današnju fukciju. 4. Homoseksualnost dozvoliti unudar zidova, nije normalno stanje i ne može biti normalno stanje i svaka čast Splitu koji se obranio od moderne bjelosvjetske boleščure... A Vukovar je, to zna predškolski uzrast, proizvod najranijeg HDZ-ovog šljama uz totalno NEABOLIRANJE četnika (ne Srba).


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 18.11.11. 20:03

ADZe govnari na čelu s Tuđmanešinom,Šuškom...su izdali Vokovar,prodali Posavinu,oplačkali HR .........toliko su ZLA nanijeli HR narodu,da se neda opisati riječima.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 18.11.11. 21:10

klissilk----e kad bi barem 30% hrvata mislilo tako,ne bi nas tako dugo pljackao HDZ.


registracija
11/1/10

fluid, 18.11.11. 21:15

Optužbe Siniše Glavaševića odjekivati će još dugo dugo vremena ovim prostorima.One su istina i zato nemojte gledati u Manolića kao starog i nemoćnog čovjeka.On je ,zajedno sa Tuđmanom,Šuškom,Gregorićem i ekipom,najveće zlo koje nas je moglo snaći.Nemaju nitko od njih miran san.I netrebaju ga imati.Ja im želim strah od istine do kraja života.Siniša i mnogi istinski domoljubi su svetinje ove Hrvatske a ne ovaj otpad koji smatra da je dovoljno staviti ruku na srce ili imati Karamarka uz sebe.To je najveća sramota nakon mnogih izdaja.Vjerujem i želim da ne opstanu.No tu cijeli hrvatski narod mora reći DOSTA VIŠE !Samo narod.Narod još spava ali kada se jednom probudi,biti će perušane.Neznam zašto mi sjećanje ide na Čaušeska i još poneke ?


registracija
9/8/09

vinko12, 18.11.11. 23:36

fluid
nemas bas toloko razloga da prosipas zuc, jer da nije bilo takovog hdz i tudzmana, nebi bilo slobodne RH.
Sve sto se dogadja je posljedica komunizma i 50 godisnjeg titoizma i nikako bolje nije moglo biti, jer nije bilo lustracije i to je greska svih od tudzmana do josipovica.
Ali s spd boljsevickom bagrom bilo bi nam i gorje ili biti ce gorje, prema tome nibi trebao srati po hdz u svakom svom postu .


registracija
2/1/11

prohujalo, 19.11.11. 05:07

vinko 12
hajde imamo tu nasu slobodnu Hrvatsku-istina na koljenima.Od nekad robovske Hrvatske, ruku na srce bili smo cijenjeni kao narod-gdje smo sad-ispod Rumuna i Bugara.....ili grijesim
a kad nas je vec HDZ-e oslobodio-kako kazete, molim Vas da mi pojasnite(vjerojatno sam malo gluplja)
sta nam isti sad pripremaju-ponovo u hrpu ali sad malo vecu.....dali je to uspijeh
gdje ode ta nasa skupo placena sloboda.....jedino sto vidim-izgubili smo ljude, sve je popljackano....?????
ili ja to vidim drugacije od Vas....?????


registracija
9/3/11

ajme3meni, 19.11.11. 08:25

vinko12,
olako ljepite etikete svima onima koji pišu protiv HDZ-a. Nemojte misliti da mi ne volimo svoju zemlju. Volimo itekako, samo ne izjednačujemo Hrvatsku sa HDZ-om. Htjeli vi to priznati ili ne, HDZ je doveo Hrvatsku u situaciju u kojoj se danas nalazi i nije nikakva posljedica boljševizma i titoizma. Nakon raspada Juge, hrvatski dug je bio nekoliko milijardi a danas je 50, uništena cjelokupna proizvodnja, tvornice rasprodane za bagatelne iznose. Tko je zato kriv titoizam i boljševizam!!! Nebih rekla. Kriv je HDZ, koji je bio na vlasti i koji je dozvolio da se izvrši neviđena pljačka Hrvatske i hrvatskog naroda.
Zaboravili ste međunarodne okolnosti koje su išle u prilog stvaranju slobodne Hrvatske. Hrvatski narod je, zahvaljujući tim okolnostima i željom za samostalnošću, stvorio slobodnu Hrvatsku. Dok su je branitelji uz potporu naroda stvarali, pojedinci iz HDZ-a na čelu sa pok. predsjednikom su uzimali i omogućili bogaćenje 200 hrvatskih obitelji.

Jedna sličicu iz događaja 18.11. 91. nikada neću zaboraviti. Dok je kolona s vrećicama izlazila iz Vukovara, dotle je jedan visoko rangirani HDZ-ovac javno slavio rođendan na radnome mjestu usred Zagreba. Degutantno je bilo za vidjeti, mahom članove HDZ-a kako dolaze sa šarenim paketima bančiti.. Pijeteta prema Vukovaru i njegovim žrtvama nije bilo ni tada a niti danas, izuzev pred izbore.

Prezirem HDZ-e i dao Bog da više nikada ne dođu na vlast. Ni najgori neprijatelji ne ponašaju se onako kako se oni ponašaju i djeluju zadnjih 20 godina pod parolom "Hrvatska, to sam ja".


registracija
31/1/10

STTony, 19.11.11. 09:42

Ajme3meni, potpisujem tvoj komentar uz jednu 'malu' razliku:

HDZ nije 'dopustio pljačku Hrvatske'. HDZ je unaprijed smišljeno tu državu opljačkao i to još za vrijeme dok je krvarila.

Napravili su to sustavno i planirano i ne samo da su je materijalo opljačkali nego su namjerno i sustavno razorili i sve normalne ljudske i moralne vrijednosti.

I zbog toga bi ja cijelom vrhu HDZ-a i dobrom dijelu članstva (razni 'lokalni šerifi' i slični) osim za organiziranu zločinačku djelatnost (sustavnu pljačku), sudio i za veleizdaju i protudržavni terorizam jer sustavno uništavanje vlastite države i naroda zaslužuje takvu kvalifikaciju i najstrože moguće kazne,

Inače najbolje mišeljnje o HDZ-u koje sam ikad čuo je, a to je i odgovor tvrdnje 'svi su oni isti':

U svakoj stranci možeš naći 5 lopova, ali u HDZ-u ne možeš naći 5 poštenih.


registracija
31/1/10

STTony, 19.11.11. 09:45

Inače, u sustavnom i sistematskom razaranju ljudskih i moralnih vrijednosti i treba tražiti pojavu ovakvih izdajnika i/li retarda poput vinka12, Zvonka, djanija i ostalih zagovaratelja tog zla koje je snašlo Hrvatsku.


registracija
9/8/09

vinko12, 19.11.11. 13:47

sstony
da si ti i tvoj pajdas ajme3 kritizirali komuniste i spdovce, mozda bi razumio vase frustiranjes hdz.

Ovako ste obicno boljsevicko ili velikosrbsko smece koje glupavo pili granu na kojoj sjedi. Djeca komunjara uvijek ostaju komunjare ili danas "levicari"


registracija
9/3/11

ajme3meni, 19.11.11. 14:50

Vinko12,
od srca vas žalim, koliko je primitivizma i mržnje u vama. Nemate argumenata, pa trabunjate gluposti. Za razliku od vas mogu se pohvaliti "čistokrvnim hrvatskim pedigreom":

1. nisam glasačko tijelo kukuriku koalicije
2. pola obitelji bilo je u ustašama među njima i otac
3. nikada nisam bila član KP a niti jedne stranke
4. od rođenja sam Hrvatica i vjernica a ne od 91. kao vi i vama slični.
5. brat, hrvatski dragovoljac
6. obitelj vuče korijene iz Hercegovine

Bolje je biti boljševičko ili velikosrpsko smeće od ljudskog smeća. Kategoriji ljudskog smeća očito vi pripadate.


registracija
31/1/10

STTony, 19.11.11. 15:00

vinko12, prave zločinačke komunjare su upravo u tvom ljubljenom Kra-De-Zeu, a na tvoju žalost i ja imam 'pravi hrvatski pedigre'.

Čistokrvni sam Hrvat, nitko od mojih na nikakav način nema veze s politikom unazad bar 70 godina i sve što imamo je stečeno isključivo radom u realnom sektoru.

Otac mi je za vrijeme rata prošao sva bojišta (a gdje si ti bio '91?, ja sam bio premlad za na bojište) od 91-95 i među prvima ušao u Knin. Srećom u ratu nije bio ni okrznut i nema nikakvu vojnu mirovinu.

Eh da, Kra-De-Ze još od '91 smatra u najmanju ruku lopovima i gamadi isto kao i ja.

Ta bljuvanja mržnje prema svakom tko nije 'domoljub po Kra-De-Zeovoj mjeri' (čitaj: nije go_no, licemjer, izdajica i pljačkaš) dovoljno govori o kakvim zločincima se radi jer nitko zdrave pameti i pošten ne može opravdati njihovu izdaju i rasprodaju zemlje i vlastitog naroda.

Zato ti mirne duše u svoje i u ime mog oca mogu otvoreno reći - od_ebi smradu izdajnički.


registracija
9/8/09

vinko12, 19.11.11. 20:29

nisam hrvat, bio sam u SK, nisam ratovao niti su itko od mojih ratovali u Domovinskom ratu ili WWII, nisam u nijednoj danasnjoj stranci, ali ipak nosim Hvatsku u srcu. I zato mislim kao neutralna osoba da su kokosari i njihovi glasaci nesreca RH sto vuce korijene od zlocinackog titoizma.
Ali postivam i misljenje ostalih (osim onih ogranicenih (stoke) koji su se naredali samo na posbne clanke i kritiziraju samo jednu osobu i jednu stranu)


registracija
21/2/11

skyway, 21.11.11. 05:03

"Nervirati se zbog ljudske gluposti znaci poistovjecivati se s budalom i priznati da ni sami nismo odvec pametni..." zapisao M.Krleza, sto bi se odnosilo na sve nas koje uzrujavaju maloumnosti Vinka12. Ja se dakle odricem svih daljnih kritika, ali ne zbog navedene recenice, nego zbog cinjenice da je "gorje" baviti se s njime cak i od glasovanja za HDZ, to nesto sto se voli predstavljati strankom.
P.S.
Sramota je da se Zvonko, alijas dr Nino Raspudic poistovjecuje s tim ustaskim debilom!


registracija
9/8/09

vinko12, 21.11.11. 19:06

skyway
ime ti ne smrdi po boljevizmu, a i dok sam ti guzio kevu kao debil, govorila je da mrzi titoizam.

Otkud si ti postao tako vatreno boljsevicko kopile?

Previse se druzis s ovom dezurnom nacionalovom kokosarskom k kukurikavskom post bagrom.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 21.11.11. 21:06

skyway,
ignorirjte moje kamenjare iz Splitsko-dalmatinske županije, koji su se dotepli u grad ali nažalost ništa pozitivno od toga grada nisu naučili niti preuzeli.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 21.11.11. 23:09

Kao promatrac ovih debata mogu zakljuciti ovo. Simpatizeri lijevice (od komentatora) sa opravdanjem napadaju HDZ za neuspjehe i katastrofalno stanje u zemlji ali bez vidljivog uspjeha, ali kako je HDZ postigao veliki vanjsko-politicki uspjeh zakljucivanjem pregovora sa EU, SDP i Kukuriku moraju fokusirati svoju strategiju na neku novu temu, (korupciju su "uzeli" vladajuci i njome plase opoziciju) tj. "prislepati" HDZ-u i optuziti ga za sve lose od osnutka drzave na ovamo, jer SDP i ljevica nemaju previse "aduta" u rukavu i zato se otvaraju star vec reciklirane teme o ratu, pretvorbi, pljacki itd. Dragi moji, mene to ne zanima, mene zanima sto ce jedni i drugi (koji god bili) napraviti za ovu drzavu od danas i sutra da mozemo pristojno i normalno zivjeti. Mene zanimaju programi i konkretni projekti, nova radna mjest, ulaganja i tome slicno. Nisam bas vidio da se netko posebno "pretrgnuo" s ovim.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 23.11.11. 13:50

Šta drugo očekivati od Zvonka?

Ne može Zvonko ni jedan dan bez "sranja"! Čak ni ovu obljetnicu nije u stanju odšutjeti bez farbanja i politizacije. Onako dostojanstveno, barem zbog vukovaraca, ako ni zbog koga drugog...

Sitna duša...


registracija
12/12/10

Klarens, 25.11.11. 20:28

Stoko sitnozuba
......................................
Nadimak nadjeven nam od milog nam
.......................................
Krivoustog
...........................................
Kazhe se....kad gledam unazad
..............................................
Sve mi je jasno !!!
...........................................
Pa pogledajte malo9 u rikverc
............................................
Sitnozubci moji
..................................................
Od 1963 naovamo
.................................................
KPJ trenira i priprema svoje lutke
..................................................
I lutkare....za
..................................................
RASPAD JUGOSLAVIJE !!!
..................................................
Kao i u svim gungulama
.................................................
Tko je blizhe loncu
...............................................
Zgrabi najbolje iz njega
..............................................
Pozicioniranje je pochelo 1963
...............................................
Malo pomalo i nechlanovi
..................................................
Namirisashe da se neshto kuha
..................................................
I primakoshe se
....................................................
Partijasha ko u prichi
...................................................
Onda 1971
.................................................
To je ono kad su se birale
............................................
Lutke za glavne uloge
................................................
Sve je bilo lazhno
...................................................
I sve pod budnim okom KPJ
...................................................
Ivrtuljak se okretao do
.............................................
1991
............................................
Lutke KOSa i UDBe
...........................................
Potpomognute
.........................................
POHLEPNIMA
....................................
Domachom krupnozubom stokom
.......................................
Odradile su svoju prljavu rabotu
..............................................
MAKSIMALNO
................................................
???????????????????????
???????????????????????
???????????????????????
..................................................
Chudo je da nas josh uvijek ima !
.................................................
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika