21.11.2011. / 08:24

Autor: Deutsche Welle

'U BiH imamo problem'

Sve dok BiH ne postane funkcionalna država, postojati će problem. EU ne može preuzeti njena otvorena pitanja, ocjenjuje europski parlamentarac iz redova njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Elmar Brok.

Elmar BrokElmar BrokDeutsche Welle: Gospodine Brok, kako u ovom trenutku vidite perspektivu proširenja Europske unije na regiju Zapadnog Balkana?

Elmar Brok: Mi se držimo obećanja datih zapadno balkanskim zemljama u Solunu 2003. Mislim da ćemo za godinu dana vidjeti Hrvatsku kao 28 članicu EU što pokazuje da vrata EU nisu zatvorena.

Da li trenutna kriza u EU utječe na procese proširenja Unije? Mogu se čuti ideje o mogućem „novom ustroju" i daljem razvoju EU u „dvije brzine", pa čak i o „nižim nivoima članstva".

Brok: Mi moramo ojačati eurozonu kako bi imali pravila i instrumente za upravljanje zajedničkom valutom. To međutim mora biti odrađeno na način da ne predstavlja novi zid između europskih zemlja i članica EU. Devet od deset članica Unije, koje ne pripadaju eurozoni, žele joj se pridružiti. Zato tražimo napredno rješenje, a ne rješenje sa dva različita nivoa.

Vidite li u EU tzv. „zamor od proširenja"? Smatrate li da je on izazvan unutrašnjom krizom u Europi ili iskustvima iz prethodnih proširenja?

Brok: Mi smo u posljednjih 20 godina imali „revoluciju" u Europi. Jedinstveno tržište, monetarna unija, proširenje na 12 zemalja. To je značilo mnogo za naše građane, ali ono što sada moramo napraviti je konsolidacija. Uniju od 27 zemalja moramo ojačati funkcionalno. Sva pravila EU moraju se primjenjivati na sve zemlje Unije. Moramo završiti svoju „domaću zadaću", kako bi pojačali integracijski kapacitet EU, što je neophodno za proširenje. Pošto pregovori o pristupanju obično traju između pet i osam godina, mislim da ako završimo naše poslove na valjan način, a ova kriza će nas pogurati u tome, to može čak i olakšati pristupanje onih zemalja koje ispune uvjete za članstvo.

Pregovori postaju zahtjevniji

Mnogi smatraju da u EU postoje zemlje, a među njima se navodi i Njemačka, koje imaju „tvrđi stav" kada je nastavak proširenja u pitanju. Koliko je istine u tome?

Brok: Prvo moramo završiti proces konsolidacije kako bi se sami osposobili. Lisabonski ugovor bio je „put" za posljednji krug proširenja, a sada moramo ići dalje kako ne bi oslabili EU od stalnog širenja. S druge strane, jasno je da poslije iskustava sa nekim zemljama moramo bolje kontrolirati zemlje koje ispunjavaju uvjete za članstvo. Pregovori o članstvu postaju zahtjevniji, jer EU pažljivo promatra ispunjenost uvjeta poslije iskustva koje smo imali recimo sa Rumunjskom i Bugarskom po nekim pitanjima.

Kakav je stav unutar same Njemačke po pitanju proširenja? Predsjednik grupe socijaldemokrata u Europskom parlamentu, Martin Schultz, smatra da je ono što je kancelarka Angela Merkel izjavila u Beogradu, više odraz njenog osobnog stava i stava Demokršćanske unije (CDU), nego stava EU i Njemačke, kao zemlje članice.

Brok: Kancelarka Merkel predstavlja najveću stranku koja ima većinu u parlamentu. Srbija je važna zemlja za članstvo u EU. Na duže staze, bez Srbije nije moguće osigurati stabilnost na Zapadnom Balkanu. Ali mora biti jasno da članstvo zahtjeva rješenja. Gospođa Merkel je rekla da pitanje Kosova ne treba da se rješava u EU već prije ulaska u EU.

Kako vidite europske perspektive zemlja Zapadnog Balkana u ovom trenutku?

Brok: Svaka zemlja može napredovati na osnovu svog stupnja razvoja. Srbija ide u dobrom pravcu, situacija sa Crnom Gorom nije tako komplicirana, Makedonija ima problem oko imena, a u BiH, dokle god država nije funkcionalna, imamo problem. Ne možemo primiti zemlju sa takvim problemom koji će postati problem EU. Zato ćemo im pomoći da riješe probleme i onda možemo da imamo pregovore o članstvu.

Dakle, šta možemo očekivati poslije pristupanja Hrvatske EU?

Brok: Doći će do kandidatskih statusa i pregovora sa drugim zemljama i stvari će se dalje razvijati. Vidim šansu da Srbija dobije kandidatski status, a nadam se da ćemo vidjeti uobičajan razvoj stvari, kao što je to bio slučaj sa drugim zemljama. Apsolutno je jasno da ćemo održati obećanje dano u Solunu 2003. i držati otvorena vrata za zemlje koje ispune potrebne uvjete.

Autorica: Marina Maksimović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
20/6/11

etna47, 21.11.11. 11:34

"MOŽE" TURSKA BITI LOKOMOTIVA ALI SAMO PARNA I TREBA OSTATI TAMO GDJE JEST.


registracija
23/9/11

Ceraria, 22.11.11. 08:24

Novinar: Gosp. Brok, kako vidite stanje u Europi?
Brok: bla, bla, bla, bla...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika