Objavljeno u Nacionalu br. 391, 2003-05-13

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Nakladnik Pavičić priznao da ima kćer

Iako je i ovaj put na odjavnoj špici pisalo «anketirala Ana Hanak», iako, dakle, gđica tv urednica i dalje ne želi znati ono što jako dobro zna (da je «Ana Hanak» pseudonim Ane Marije Pavičić), ipak se našao netko tko će obznaniti pravi identitet najskrivanije Pavičićke

MILAN – INTER
Srijeda, HRT 3, 20.28
kaktus

Na početku večeri tzv. velikih sportskih uzbuđenja pojavio se iskusni sportski nešto (Drago Ćosić) u crnom odijelu i s tužnom facom. Možda je g. Nešto upravo saznao da je umro Bobetko, ili Franjo Tuđman, možda Tito, pomislio bi netko tko prvi put vidi hrvatskog sportskog reportera na djelu. Iskusniji hrvatski gledatelj ne će se iznenaditi, jer tuga i jad uobičajeno je stanje duha u trenutku kad se gorostas kao što je Ćosić (Blažičko, Sušec, Dušanović, Vela, Kovačević) susreće s mizerijama koje su pukim slučajem postali veliki igrači nogometa ili bilo čega. Da ima pravde na svijetu, govori svaka bora na Ćosićevu licu i svaki odsjaj na ćelici, vrhunski sportaš bio bih ja, Ćosić (vidi imena u zagradama), pa biste onda vi gledali mene, a ne ja vas i njih. Budući da je nešto mlađi od očajnički zlobnog Sušeca koji od financijskog skandala sa svojom «Slagalicom» živi u uvjerenju da je već toliko star da mu se sve oprašta, g. Nešto (Drago Ćosić) za sada podnosi svoju sudbinu dostojanstveno. Njegovo crno odijelo govori dovoljno, pa ako razumijete tu poruku, onda je Ćosić koji suzdržano bolno najavljuje nogomet najjača slika koju je prošlog tjedna HRT odaslala svojim pretplatnicima. Za televiziju koja se bavi isključivo snimanjem i odašiljanjem blebetanja, Ćosićeva korota pristojan je uspjeh, ma kako čudan bio.

FENOMENI – ZA INVALIDE: NORMALAN ŽIVOT
Četvrtak, HRT 2, 11.15
Vijenac

U kadru su muž i žena. Zarobljeni su u Vukovaru i prošli su srbijanske logore. Žena priča da ju je silovao čovjek koji im je godinama zalazio u kuću. To srpsko sunce, i ostali koji su mu se u zločinu pridružili, danas su građani Vukovara, dragi susjedi, policajci, namještenici državne uprave i slični patnici. Žena koju su silovali kad su joj bile dvadeset dvije godine kaže da ih sreće u gradu, koji put pljune kad ih vidi, jednom je čak i nekog od njih udarila kišobranom. Kaže da o silovanju ne bi mogla pričati da nije pod lijekovima, ali da priča zato jer mnoge silovane žene šute. U svakom slučaju, ovo izdanje «Fenomena» najpotresniji je dokumentarni materijal, ne samo ovog tjedna, tim više što se o današnjem Vukovaru na našoj tv tradicionalno šuti.
Njezin muž sjedi uz nju, ali njegova dragocjena podrška očito se ne tiče onih koji su prvi pozvani da zatiru spolnu diskriminaciju. Iako su zarobljeni istog dana, muškarcu tada nije prestao vrijediti status branitelja, a ženi je, no od svega, na koncu konaca, nikakve korist, jer čovjek lijepo kaže da do dana današnjeg kao logoraš nije ostvario nikakva prava.
Cijelom ovom prilogu, kao i reportaži o liječnici koja u Zagrebu vodi ambulantu za Vukovarce (dr. Radmila Mikola, muž joj poginuo 1991. godine), mjesto je u nekim drugim, atraktivnijim terminima, onima koje halapljivo guta zamorna dnevna politika i političari.

POLA URE KULTURE
Petak, HRT 1, 22.00
Kaktus

U aferi s profesionalnim poštenjem urednice Branke Kamenski i nakladničkim nepoštenjem nakladničke obitelji Pavičić bilježimo stanovite pozitivne pomake. Iako je i ove večeri na odjavnoj špici pisalo «anketirala Ana Hanak», iako, dakle, gđica Kamenski i dalje ne želi znati ono što jako dobro zna (da je «Ana Hanak» pseudonim Ane Marije Pavičić), ipak se našao netko tko će to priznati. Za sada je to učinjeno u tatinoj novoj knjizi, u fusnoti u kojoj tatek i autor objašnjava da je «Ana Hanak» (sastavljačica tv ankete u kojoj je on mjesecima pobjeđivao) njegova kći. Budući da na HRT-u ne vjeruju ničemu što «Nacional» piše, možda istinu preuzmu iz vjerodostojnog izvora, možda čak i kao senzaciju. Ne događa se svaki dan tako spektakularno priznanje očinstva, crno na bijelom. Ne sumnjajmo, čim načitana Branka Kamenski pročita tu knjigu svojeg najmilijeg nakladnika, iste će sekunde za anketu o najbolje prodavanim knjigama pisati da ju je sastavila Ana Marija Pavičić, nakladnika starog kći. Do tada, doviđenja.

TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ
Nedjelja, HRT 1, 20.09
kaktus

Koliko je prošlo (tjedan dana, deset dana, tri dana?) od onog «Milijunaša» u kojem je dragi voditelj tobože ležerno izvalio da je taj i taj automobil «najbolji automobil na svijetu»? Nekim čudnim slučajem nije to rekao za vodu koja se u emisiji demonstrativno loče i koja je na odjavnoj špici uredno navedena. Čak da je i voditeljev omiljeni autić sponzor emisije… no čemu to zavidno brbljanje. Čovjek i voditelj Tarik lijepo se izjasnio, a u zemlji koja je prilično visoko na svjetskoj ljestvici korumpiranih država i državica nema smisla nikome ništa zamjerati.
Budimo malo i optimisti. Kako emisija «Milijunaša» ima snimljenih sigurno još za deset godina unaprijed, to ćemo u jedanaestoj godini emitiranja, ako poživimo, saznati detalje: urednica kviza suspendirana zbog dva točna odgovora, urednica kviza ukorena zbog nedopuštenog načina reklamiranja automobila, direktor televizije optužuje tvornicu automobila, voditelj kviza prodao darovani automobil itd. itsl.

PO URE TORTURE
Nedjelja, HRT 2, 22.47
vijenac

Budući HRT sama nije u stanju proizvesti ništa smiješnog osim sportskih reportera (koji su takvi zabunom), njeni odgovorni urednički i direktorski nadljudi (Damir Matković Zabavni Program i Vanja Sutlić Televizija) konačno su u program pripustili dragocjenih «Po ure torture», jer više se nije imalo kud. Hrvatsku su sekunde dijelile od uvrštenja na Internet (www.zemljakretena.com), jer nije mala stvar biti jedina tv na svijetu bez i sekunde vlastitog zabavnog programa.
Što je bilo najgore u emisiji? Naravno, naš omiljeni Davnik, parodija Dnevnika u kojoj su voditelji prvi put imali imena. On (popularni Tomo) bio je Pere Vlahović, a ona (Marijana) bila je Mirjana Mrga. Draga HRT, čiji su urednici imali dobrih deset dana za pregledavanje emisije, izgleda da je dobro razmislila i odlučila se narugati Petru Vlahovu i Mirjani Hrgi, koji vode «24 sata», tj. Dnevnik Nove TV. Ovaj visokoetičan potez ostat će u trajnoj uspomeni, jer ne događa se svaki dan da se HRT i na ovaj način ističe, a i oduzima kruh onima koji su svjedoci nove pismenosti Nove TV. Voditeljica rekordno negledljivih i negledanih «24sata» i «Mete» ima svojih bisera na pretek (« oni su bili topovsko meso srpskim vojnicima… izvan radijusa pravde…na ovoj planeti… žene i djeca doslovno su se vješali o autobus…ovoga puta kap je doslovno prelila čašu»), ali što je to prema enigmi koju je iz «Brisanog prostora» ovog četvrtka odaslao moj inače omiljeni reporter Edi Škovrlj: «Otpad izaziva zagađenje ekvivalentno onom u domaćinstvima od milijun stanovnika» Nije predaleko zaostala ni Elizabeta Gojan u Dnevniku u srijedu: «Američki špil karata najtraženijih Iračana sve je tanji».
U nadi da će voditelji neodoljivo duhovitog «Davnika» idući put nastupiti bez imena i prezimena koja se nepotrebno rugaju konkurenciji koja to nije, pozdravljamo zagrebačke urednike zabavnog programa, naročito njihovu nadaleko čuvenu tradicionalnu profesionalnu etiku.

Vezane vijesti

Azijski milijunaši prvi put bogatiji od Europljana

Azijski milijunaši prvi put bogatiji od Europljana

Izvješće o imućnim pojedincima, kojima se definiraju oni s ulagačkom imovinom od najmanje milijun američkih dolara, objavili su Merrill Lynch Global… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika