04.12.2011. / 21:25

Autor: Hina

Agencije: Očekivana pobjeda oporbe na izborima u Hrvatskoj

Oporbeni blok lijevog centra pobjednik je nedjeljnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, izvješćuju strane novinske agencije pozivajući se na izlazne ankete, te ocjenjuju da je riječ o očekivanom rezultatu.

Kukuriku koalicija ima razloga za osmijehKukuriku koalicija ima razloga za osmijehOporbeni blok lijevog centra pobjednik je nedjeljnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, izvješćuju strane novinske agencije pozivajući se na izlazne ankete, te ocjenjuju da je riječ o očekivanom rezultatu.

Agencija Reuters navodi da je oporbeni blok "pomeo" vladajuće konzervativce na programu oporavka posrnulog gospodarstva prije pridruženja Europskoj uniji 2013.

Glasači su, ocjenjuje Reuters, kaznili HDZ zbog niza korupcijskih skandala i rastuće nezaposlenosti. Agencija prenosi riječi čelnika socijaldemokrata Zorana Milanovića da će Hrvati morati raditi "više, napornije i dulje" kako bi se napravio zaokret u gospodarstvu.

AFP prenosi riječi visoke dužnosnice HNS-a Vesne Pusić koja se zahvalila svima koji su glasovali za koaliciju, poručivši da koalicija ozbiljno shvaća taj izraz potpore i da će naporno raditi.

To nam, kazala je Pusić, daje čvrst mandat, ali je to također i velika zadaća.

Talijanska ANSA kratko prenosi da su konzervativci od vodstvom premijerke Jadranke Kosor, koja je dovela Hrvatsku pred vrata Europske unije, izgubili parlamentarne izbore, navodeći da je HDZ, koji je zemlju vodio posljednjih osam godina, pogođen nizom korupcijskih skandala te da je zemlja u teškoj gospodarskoj krizi.

STA piše da pobjednik hrvatskih parlamentarnih izbora "očekivano Kukuriku koalicija". Slovenska novinska agencija podsjeća da je Hrvatska seljačka stranka (HSS) također gubitnik izbora.

Austrijska novinska agencija (APA) također javlja o porazu stranke Jadranke Kosor i pobjedi socijaldemokrata pod vodstvom Zorana Milanovića, dijeleći ocjenu agencija da je pobjeda oporbe očekivana.

Srbijanska agencija Beta ističe da je HDZ, koji je na vlasti već osam godina i kojeg potresaju brojne korupcijske afere, na ovim izborima ostvario "najlošiji rezultat u povijesti stranke". Agencija podsjeća da "značaj ovih parlamentarnih izbora za sedmi saziv Sabora leži i u činjenici da će nova vlada biti ta koja će 2013. uvesti zemlju u Europsku uniju".

Također naglašava da se od nove vlade očekuje da povuče odlučne korake kako bi zemlju izvela iz sve ozbiljnije gospodarske krize.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika