14.12.2011. / 15:04

Autor: Nacional.hr

U Ljubljani prosvjed zbog komentara o izborima

Predsjednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je izjavio kako 'ako nekog tko je Srbin nazovemo Srbinom, to nije govor mržnje' i dodao kako bi trebalo 'uspostaviti jednaka merila za to što je to govor mržnje'

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU centru glavnog slovenskog grada Ljubljane održan je prosvjed nekoliko stotina građana zbog članka o proteklim izborima na internetskoj stranici Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, izvještavaju e-novine.

U članku s naslovom 'Jankovića su digli umjetni strah i slovenska darežljivost sa državljanstvima' piše kako su stranci Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića izbornu pobjedu osigurali državljani Slovenije porijeklom iz republika bivše Jugoslavije.

Navodi se kako su glasači 'obučeni u trenirke' na birališta dolazili iz gradskih naselja u kojima uglavnom žive građani Slovenije iz bivših jugoslavenskih republika i prepisivali broj s dlana. "Velikodušnost Slovenije koja je davala državljanstvo omogućila nam je da dobijemo Srbina za predsjednika vlade i socijalističkog tajkuna u jednoj osobi", piše u komentaru Tomaža Majera objavljenom na internetskoj stranici Janšinog SDS-a.

"Moje ime je Amir i rođen sam u Sloveniji", izjavio je jedan od demonstranata i dodao kako prosvjeduje jer 'podijela ljudi na prvorazredne i drugorazredne građane nije fer' i kako mu 'nije svejedno'. Na prosvjedu na Prešernovom trgu pojavila se glumica Tanja Ribič, kolumnist lista Dnevnik Vlado Miheljak, sindikalist Branimir Štrukelj, aktivist Mitja Blažič, pisac Goran Vojnović. Na internetu su se pojavile internetske peticije i blogovi o ovoj temi.

Navodi se kako je tekst osudio i predsjednik Slovenije Danilo Türk. Predsjednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je izjavio kako 'ako nekog tko je Srbin nazovemo Srbinom, to nije govor mržnje' i dodao kako bi trebalo 'uspostaviti jednaka merila za to što je to govor mržnje'.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika